Przygotowanie do operacji i właściwa dieta po operacji
W okresie przygotowania do operacji właściwe żywienie może zmniejszać negatywne skutki operacji i przyczynić się do szybszego powrótu do zdrowia po zabiegu.

Szacuje się, że na całym świecie wykonuje się każdego roku ponad 230 milionów dużych operacji,1 a dzięki rozwojowi medycyny liczba powikłań może być ograniczona do minimum. Niemniej jednak chory nadal musi powrócić do zdrowia po zabiegu, co jest możliwe dzięki zmobilizowaniu sił organizmu do rozpoczęcia procesu gojenia. W procesie rekonwalescencji po zabiegu istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Odpowiednie odżywianie się jest niezbędne dla szybkiego powrotu chorego do zdrowia po zabiegu. Bez względu na to, czy chory może samodzielnie jeść, czy też musi być żywiony przez zgłębnik, ważne jest wczesne dostarczenie niezbędnych substancji odżywczych. Wielu pacjentów pomimo regularnego przyjmowania posiłków nie zaspokaja swojego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast osoby poddawane dużemu zabiegowi operacyjnemu posiadają szczególne potrzeby żywieniowe, których nie można z łatwością zaspokoić samą dietą.

Europejskie Towarzystwo Żywienia i Metabolizmu (ESPEN, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) zaleca stosowanie żywienia immunomodulującego (arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy) drogą przewodu pokarmowego na 5-7 dni przed planowaną operacją niezależnie od stanu odżywienia pacjenta. Prawidłowy stan odżywienia pozytywnie wpływa na wyniki leczenia operacyjnego, zmniejsza liczbę powikłań pooperacyjnych oraz skraca czas hospitalizacji.

Źródła:

1. Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet. 2008;372(9633):139-44.
2. Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
3. Windsor A, Braga M, Martindale R. Fit for surgery: an expert panel review on optimizing patients prior to surgery, with a particular focus on nutrition. Surgeon. 2004;2(6):315-9.
4. Martindale RG, McClave SA, Taylor B, Lawson CM. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):5S-20S.

Rozwiń
Zwiń
80% lekarzy potwierdza, że odpowiedni stan odzywienia wpływa na zmniejszenie liczby powikłań pooperacyjnych1
1.Lawson CM, Daley BJ, Sams VG. Factors That Impact Patient Outcome: Nutrition Assessment. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):30S-8S.
2.Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.

healthy-tips.jpg

Kiedy przestać jeść przed operacją?

Zalecenia dotyczącego pozostania na czczo przed operacją nie należy bagatelizować. Znieczulenie może wywoływać wymioty w trakcie lub po zabiegu. Aby zapobiec zadławieniu się i powikłaniom związanym z przedostaniem się treści pokarmowej do dróg oddechowych, należy bezwzględnie przestrzegać wskazówek lekarza dotyczących długości czasu przed operacją, kiedy nie należy jeść czy też pić.1

Źródło:
1.http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10#.
healthy-tips.jpg

Zadbaj o zapas zdrowego jedzenia po powrocie do domu

Zrobienie zakupów bezpośrednio po zabiegu może stanowić problem. Dlatego też przed operacją warto zrobić małe zapasy zdrowego jedzenia oraz napojów. W razie potrzeby możesz zapytać lekarza o to jakie produkty należy wybrać aby wspomóc regenerację organizmu po zabiegu.1

Źródło:
1.http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10#.
healthy-tips.jpg

Właściwie się odżywiaj i kontroluj wagę

Wśród osób z nadwagą wzrasta ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Chociaż utrata wagi może pomóc w powrocie do zdrowia po zabiegu, to jednak chorzy nie powinni rozpoczynać diety odchudzającej jeśli operacja odbędzie się w najbliższym miesiącu. Pacjenci powinni zdrowo się odzywiać i dbać o to aby dieta była bogata w składniki przyspieszające gojeniu się ran.1

Źródło:
1.http://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-surgery-prep-10#.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.

Udostępnij