Lody czekoladowe

Domowe lody o smaku czekoladowym

widelec i nóż

4 porcje

zegarek

30 minut

czapka kucharska

Średnie

SKŁADNIKI NA LODY
Żółty sześciobok mały

Resource Junior o smaku czekoladowym 200 ml – 1 butelka

Żółty sześciobok mały

Śmietana kremówka 30% - 36% tł. – 200 ml

Żółty sześciobok mały

Kakao naturalne 10 g – 2 łyżeczki

Żółty sześciobok mały

Banany (dojrzałe) – 2 sztuki

Żółty sześciobok mały

Jajka – 2 żółtka

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

347,0 kcal

Tłuszcz

24,4 g

Węglowodany

27,3 g

Błonnik pokarmowy

1,3 g

Białko

4,7 g

Żelazo

2,0 mg

Wapń

82,5 mg

PRZYGOTOWANIE
1

Płatki Śmietanę i Resource Junior wymieszaj w garnku. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 min. co jakiś czas mieszając.

2

Umyj jajka i banany. Oddziel białka od żółtek.

3

Do miseczki z żółtkami dodaj pokrojone banany. Składniki zmiksuj na gładką masę, przelej do garnka, dosyp kakao. Całość szybko wymieszaj łyżką. Podgrzewaj cały czas mieszając, przez około 5-8 min., do momentu aż masa delikatnie zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (uważaj, aby nie zagotować).

4

Odstaw do ostygnięcia.

5

Masę lodową przelej do foremek lub plastikowych pojemników na żywność i wstaw do zamrażalnika.

6

Gdy masa lodowa zacznie przyjmować stałą konsystencję (pojawią się grudki lodu; zazwyczaj dzieje się to po około 30-60 min.) wyjmij ją z zamrażalnika i ponownie zblenduj. Całą procedurę powtórz jeszcze 3-4 razy. Pozwoli to na uzyskanie lodów bardziej miękkich, o mniej zmrożonej konsystencji.

7

Gotowe lody podawaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami.

DODATKOWE PORADY

Jeśli nie chcesz używać śmietany, wykorzystaj mleko 3,2% w ilości 1 i ¼ szklanki.


Poziom słodkości lodów jest uzależniony od słodkości bananów. Masę możesz dodatkowo dosłodzić miodem lub cukrem.

Jeśli lody wyjęte prosto z zamrażalnika są zbyt zmrożone, odczekaj chwilę, zanim podasz je dziecku.

Lody z tego przepisu możesz przygotować w maszynce do robienia lodów. Wtedy możesz pominąć krok 6.

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

widelec i nóż

6-8 porcji

zegarek

40 minut

czapka kucharska

średni

widelec i nóż

4 porcji

zegarek

40 minut

czapka kucharska

Średni

widelec i nóż

6 porcji

zegarek

45 minut

czapka kucharska

Łatwy

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ