Placuszki z cukinii z marchewką

Placuszki z cukinii z marchewką

widelec i nóż

4 porcje

zegarek

40 minut

czapka kucharska

Średni

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
Żółty sześciobok mały

Cukinia – 1 szt.

Żółty sześciobok mały

Marchewka – 2 szt.

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w proszku - 4 miarki

Żółty sześciobok mały

Jaja kurze – 1 szt.

Żółty sześciobok mały

Mąka pszenna - ½ szkl.

Żółty sześciobok mały

Sól i pieprz - do smaku

Żółty sześciobok mały

Oliwa – 2 łyżki

SKŁADNIKI NA SOS
Żółty sześciobok mały

Jogurt naturalny – 1 opakowanie

Żółty sześciobok mały

Czosnek – 1 ząbek

Żółty sześciobok mały

Zioła np. prowansalskie – 1 łyżeczka

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

220,0 kcal

Tłuszcz

8,9 g

Węglowodany

25,6 g

Błonnik pokarmowy

2,5 g

Białko

7,6 g

Żelazo

1,8 mg

Wapń

146,7mg

PRZYGOTOWANIE
1

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. 

2

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.

3

Warzywa przełóż do miski, dodaj Resource® Junior w proszku, jajko, mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość. Masa powinna być dosyć gęsta i lekko lejąca.

4

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placuszki, aż zrobią się rumiane z obu stron (ok. 5 min).

5

Przygotuj sos: czosnek (jeśli Twój maluch akceptuje) przeciśnij przez praskę lub użyj granulowanego. Wraz z ziołami dodaj go do jogurtu.

6

Gotowe placuszki podaj z domowym sosem jogurtowym, surówką i owocami.

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

widelec i nóż

6-8 porcji

zegarek

40 minut

czapka kucharska

średni

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ