Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HCP | OptiFibre

Trawienie składników odżywczych

Jak trawimy i wchłaniamy składniki odżywcze z pożywienia?

Co nasz układ trawienny robi z jedzeniem, które spożywamy?

Dla nas, ludzi, spożywanie pokarmu jest jedną z podstawowych czynności. To żywność dostarcza naszemu organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebujemy do funkcjonowania.

Ale co się dzieje z jedzeniem wewnątrz naszego ciała? Jak to, co jemy, jest trawione? I na jakim etapie tego procesu może dojść do zaparć?

Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej.

1. Z widelca do ust

Wszystko zaczyna się od jedzenia. Ważne jest, aby pamiętać, że to my mamy kontrolę nad tym, co spożywanym, a dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika jest kluczem do prawidłowego trawienia.

Kiedy żujemy, nasze zęby rozdrabniają jedzenie na mniejsze kawałki. W tym samym czasie, enzym zwany amylazą ślinową rozpoczyna proces trawienia węglowodanów. Język pomaga w popychaniu jedzenia (obecnie nazywanego kęsem) w dół, do tyłu gardła. Kiedy połykamy, kęs przechodzi do przełyku.

Czy wiesz, że...
Kiedy połykamy, nasza nagłośnia uniemożliwia przedostanie się pokarmu do tchawicy, a języczek chroni jamę nosową.

2. Bez przełyku nie ma dalszej drogi do trawienia

Kęs wędruje w dół przełyku by dalej ulegać trawieniu. Organ ten, o długości 25 cm, przesuwa pokarm w kierunku żołądka poprzez sekwencję skurczów zwanych perystaltyką.

Czy wiesz, że...
Przełyk przemieszcza pokarm przez sekwencję skurczów mięśni. Ten proces nazywany jest "perystaltyką".

3. Żołądek i jego soki trawienne zabierają się do pracy

Żołądek ma ważną rolę do odegrania w trawieniu. Silne mięśnie w ścianie żołądka poruszają się i ściskają pokarm, podczas gdy kwas solny i enzymy rozkładają go chemicznie. Zanim opuści on żołądek, zamienia się w gęstą mieszankę zwaną miazgą pokarmową. W takiej formie jest powoli przenoszony do jelita cienkiego.

Czy wiesz, że...
Trawienie w żołądku może trwać od trzech do siedmiu godzin.

4. Składniki odżywcze są wchłaniane w jelicie cienkim

Jelito cienkie jest odpowiedzialne za większą część procesu trawienia, ale trzustka, wątroba i pęcherzyk żółciowy również mają ważną rolę do odegrania. Mięśnie w jelicie cienkim mieszają wstępnie nadtrawione jedzenie z sokiem trzustkowym i żółcią dalej trawiąc miazgę pokarmową. Podczas tego kroku skurcze w ścianach jelita cienkiego przesuwają jedzenie dalej.

5. Składniki odżywcze są rozprowadzane do wszystkich komórek ciała

Ta długa podróż daje naszemu ciału wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie różnych składników odżywczych przez śluzuwkę jelita cienkiego do krwiobiegu. Po dostaniu się do krwioobiegu, są one przenoszone do wątroby w celu przetworzenia, a następnie rozprowadzane do wszystkich komórek ciała.

Czy wiesz, że ...
Jelito cienkie ma średnio sześć metrów długości: to tyle co wysokość dwupiętrowego budynku!

6. To wszystko kończy się w jelicie grubym (okrężnicy)

Wszystko, co nie zostanie wchłonięte przez jelito cienkie, kończy w jelicie grubym. Tylko woda i składniki mineralne, takie jak np. sód, są absorbowane na tym etapie, a resztki pokarmowe są wydalane w postaci kału.

Gdy jedzenie porusza się zbyt wolno przez przewód pokarmowy, okrężnica absorbuje zbyt dużo wody. To skutkuje twardymi, suchymi stolcami, które są trudne do wydalenia. Włączenie błonnika, takiego jak PHGG do jadłospisu może wspomóc pracę jelit i wpłynąć na komfort jelitowy.