Kluseczki leniwe z sosem o smaku waniliowym

Kluseczki leniwe z sosem o smaku waniliowym

widelec i nóż

6-8 porcje

zegarek

40 minut

czapka kucharska

Łatwy

SKŁADNIKI NA KLUSECZKI
Żółty sześciobok mały

Mąka pszenna - ¾ szkl.

Żółty sześciobok mały

Jajka - 2 szt.

Żółty sześciobok mały

Twaróg półtłusty mielony – 500 g

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior proszek - 10 miarek

Żółty sześciobok mały

Szczypta soli

SKŁADNIKI NA SOS O SMAKU WANILIOWYM SKŁADNIKI NA SOS
Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w płynie o smaku waniliowym – 1 opakowanie

Żółty sześciobok mały

Budyń waniliowy lub śmietankowy – 1 łyżeczka

OPCJONALNE DODATKI
Żółty sześciobok mały

Świeże owoce

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/8 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

253,0 kcal

Tłuszcz

7,73 g

Węglowodany

29,4 g

Błonnik pokarmowy

2,1 g

Białko

17,1 g

Żelazo

1,4 mg

Wapń

144,1 mg

PRZYGOTOWANIE
1

W misce wymieszaj mąkę z jajkami, twarogiem i proszkiem Resource® Junior. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (może być lekko klejąca).

Składniki wsyp do miski
2

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę. Ciasto także oprószamy mąką i delikatnie formujemy z niego wałek, który kroimy nożem na pojedyncze kluseczki.

Krojenie ciasta
3

Kluseczki leniwe gotujemy w osolonym wrzątku, na średniej mocy przez ok. 5-7 min.

Gotowanie kluseczek
4

Resource® Junior w płynie przelewamy do rondelka i gotujemy.

5

Budyń mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do rondelka, stale mieszając. Kiedy zgęstnieje zestawiamy z kuchenki i polewamy gotowe kluseczki.

Polej kluseczki
6

Kluseczki leniwe podajemy polane sosem z ulubionymi owocami.


Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ