Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym

widelec i nóż

3-4 porcje

zegarek

45 minut

czapka kucharska

Łatwy

SKŁADNIKI NA MAKARON
Żółty sześciobok mały

Filet z piersi kurczaka – 300 g

Żółty sześciobok mały

Resource® Junior w proszku – 4 miarki

Żółty sześciobok mały

Przecier pomidorowy – 250 g

Żółty sześciobok mały

Śmietana 18% – ½ szklanki

Żółty sześciobok mały

Sól i pieprz – do smaku

Żółty sześciobok mały

Oliwa – 1 łyżka

DO PODANIA
Żółty sześciobok mały

Ulubiony makaron

Żółty sześciobok mały

Natka pietruszki (opcjonalnie)

TABELA WARTOSCI ODZYWCZYCH

Wartość odżywcza na porcję
(1/4 dania, dane przybliżone):

Wartość energetyczna

301,0 kcal

Tłuszcz

9,8 g

Węglowodany

29,9 g

Błonnik pokarmowy

2,3 g

Białko

21,8 g

Żelazo

1,2 mg

Wapń

70,5 mg

PRZYGOTOWANIE
1

Zagotuj wodę, ugotuj makaron al dente.

2

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.

3

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka, aż stanie się rumiany.

4

Do zawartości patelni dodaj przecier pomidorowy i całość zagotuj.

5

Na koniec dodaj śmietankę, proszek Resource® Junior oraz dopraw całość solą i pieprzem. Duś na małej mocy, aż sos lekko zgęstnieje.

6

Gotowe danie podawaj z makaronem oraz natką pietruszki (jeśli Twój maluch ją akceptuje!

Smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem produktu Resource® Junior

Resource® Junior: Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.
Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach niedożywienia bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource® Junior to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która występuje w dwóch formach – w płynie i proszku. Spożywanie Resource® Junior zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie powinno stanowić główny sposób podawania produktów. Jednakże wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, proponujemy Państwu przepisy z wykorzystaniem obu wariantów (proszku i płynu) Resorce® Junior. Taka forma podawania powinna być traktowana wyłącznie jako urozmaicenie i uzupełnienie podstawowego sposobu podawania produktów. Podczas dodawania produktów Resource® Junior do dań i przekąsek, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej, może dojść do częściowej utraty wybranych składników odżywczych i utracenia właściwości probiotycznych. Warto jednak pamiętać, że takie zmiany zachodzą we wszystkich produktach spożywczych poddawanych obróbce termicznej i są niezależne od producenta.

KUP TERAZ