Niedobory żywieniowe Niedobory żywieniowe

Niedobory składników odżywczych

Tagi:

NIEJADKI

Prawidłowo zbilansowana dieta dziecka powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, kluczowych do właściwego rozwoju organizmu. Szczególnie istotne są pierwsze trzy lata życia, podczas których dochodzi do intensywnego rozwoju młodego organizmu.

Niedobory składników odżywczych mogą wynikać z niewłaściwych nawyków żywieniowych i monotonnej diety. Objawiają się często niedoborem masy ciała, obniżoną odpornością, a nawet opóźnionym rozwojem fizycznym, czy zaburzeniami funkcji poznawczych, jak pamięć czy koncentracja. Jak zatem zapobiegać niedoborom żywieniowym u dzieci? Jak ich nie przeoczyć i sobie z nimi radzić?

Przyczyny niedoborów składników odżywczych u dzieci

Najczęściej niedobory składników odżywczych wynikają z nieprawidłowo zbilansowanej diety dziecka - mało urozmaiconej i monotonnej. Dodatkowo, dzieci niejednokrotnie spożywają zbyt małą ilość warzyw i owoców. Rodzice tzw. niejadków dobrze znają ten problem. Zdarza się także, że dzieci nie chcą próbować nowych pokarmów, co może skutkować niską różnorodnością diety i niedostarczeniem wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Wśród dzieci najczęściej stwierdza się niedobory wapnia, żelaza, potasu, a także witamin D, E, C czy folianów.

Kluczowe składniki w diecie dziecka

1. WAPŃ

Na co wpływa wapń?

Stanowi główny materiał budulcowy kości, a także zębów. Warunkuje poprawną pracę serca, a także uczestniczy w pracy układu nerwowego 5.

Objawy niedoboru wapnia:

  • zwiększona pobudliwość,
  • występowanie zaburzeń neurologicznych,
  • rozwój krzywicy (przewlekły niedobór u dzieci)5.

Dzienne zalecane spożycie wapnia dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 700-1000 mg (norma RDA)5. Taką ilość znajdziesz np. w 3 szklankach mleka spożywczego o 2% zawartości tłuszczu7.

Produkty zawierające wapń:

  • mleko oraz jego przetwory,
  • zielone warzywa liściaste,
  • warzywa kapustne,2,5
  • nasiona roślin strączkowych2,5.

2. ŻELAZO

Na co wpływa żelazo?

Ma wpływ na proces oddychania, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, a także w zwalczaniu infekcji. Odpowiada także za prawidłowe kształtowanie funkcji poznawczych, motorycznych czy intelektualnych dziecka2,5.

Objawy niedoboru żelaza:

  • częste infekcje,
  • obniżona koncentracja,
  • niedokrwistość - szorstka skóra, zajady w kącikach ust, czy łamliwość paznokci oraz włosów5.

Dzienne zalecane spożycie żelaza dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 7-10 mg (norma RDA)5. Taką ilość znajdziesz np. w 200 g wołowiny7.

Produkty zawierające żelazo:

  • mięso, zwłaszcza czerwone,
  • jaja,
  • podroby, zwłaszcza wątróbka,2,5
  • nasiona roślin strączkowych5.

3. POTAS

Na co wpływa potas?

Stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie, pomaga w zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi5.

Objawy niedoboru potasu:

  • ogólne osłabienie,
  • skurcze mięśni,
  • nieregularny rytm serca6.

Dzienne wystarczające spożycie potasu dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 800-1800 mg (norma AI)5. Taką ilość znajdziesz np. w 200 g suszonych jabłek7.

Produkty zawierające potas:

  • suszone owoce,
  • orzechy,
  • kakao,
  • owoce i warzywa (a zwłaszcza brokuły, brukselka, pomidory, porzeczki czy banany),
  • nasiona roślin strączkowych4, 5.

4. Witamina D

Na co wpływa witamina D?

Jej główną rolą jest uczestniczenie w metabolizmie kości, zapewniając prawidłowy wzrost dziecka5.

Objawy niedoboru witaminy D:

  • zmniejszone wchłanianie wapnia - zwiększona pobudliwość, zaburzenia neurologiczne,
  • rozwój krzywicy u dzieci2,5.

Dzienne wystarczające spożycie witaminy D dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 15 μg cholekalcyferolu (norma AI)5. Taką ilość znajdziesz np. w 100 g pieczonego łososia7.

Produkty zawierające witaminę D:

  • tłuste ryby morskie (np. łosoś),
  • jaja2, 5.

5. Witamina E

Na co wpływa witamina E?

Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu działa ochronnie na organizm, zapobiegając rozwojowi wielu chorób. Wpływa również na funkcjonowanie układu immunologicznego5.

Objawy niedoboru witaminy E:

  • osłabienie koncentracji,
  • pogorszenie wzroku2.

Dzienne wystarczające spożycie witaminy E dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 6-7 mg równoważnika α-tokoferolu (norma AI)5. Taką ilość znajdziesz np. w ok. 2 łyżkach oleju słonecznikowego7.

Produkty zawierające witaminę E:

  • oleje roślinne, w tym olej słonecznikowy,
  • margaryny wzbogacane w witaminę E2.

6. Witamina C

Na co wpływa witamina C?

Witamina C jest antyoksydantem. Ponadto działa łagodząco i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, a także zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, występującego w produktach roślinnych5.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • osłabienie organizmu dziecka,
  • zmęczenie,
  • większa podatność na infekcje5.

Dzienne zalecane spożycie witaminy C dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 40-50 mg (norma RDA) 5. Taką ilość znajdziesz np. w jednym owocu kiwi7.

Produkty zawierające witaminę C:

  • owoce - kiwi, truskawki, czarna porzeczka,
  • warzywa - czerwona papryka, natka pietruszki5.

7. FOLIANY

Na co wpływają foliany?

Ich zadaniem jest tworzenie prawidłowych krwinek czerwonych, czy też zapobieganie anemii. Odgrywają ważną rolę w procesie wzrastania organizmu2.

Objawy niedoboru folianów:

  • opóźniony rozwój dziecka, np. opóźniony wzrost, opóźniony rozwój mowy,
  • utrata apetytu,
  • osłabienie,
  • spadek masy ciała2.

Dzienne zalecane spożycie folianów dla dzieci 1-9 r.ż. wynosi: 150-300 μg równoważnika folianów (norma RDA)5. Taką ilość znajdziesz np. w 5 garściach świeżego szpinaku7.

Produkty zawierające foliany:

  • ciemnozielone warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż,
  • nasiona roślin strączkowych5.

W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokojących objawów, warto w tej kwestii skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć ewentualne niedobory lub podjąć odpowiednie działania.

Jak zapobiegać niedoborom?

Przede wszystkim należy zadbać o urozmaiconą dietę dziecka, która zapewni prawidłową podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę na dobór produktów spożywczych, a także stosowane techniki kulinarne podczas przygotowywania posiłków. Podawanie dziecku różnorodnych, kreatywnie przyrządzonych potraw uatrakcyjnia codzienny jadłospis, zachęcając pociechę do jedzenia. Warto pamiętać, aby w codziennym jadłospisie uwzględnić wszystkie grupy produktów spożywczych, co pozwoli na zapobieganie niedoborom pokarmowym. Każda z nich pozwala na dostarczenie innych, kluczowych dla rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka składników odżywczych.

Jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie Twojej pociechy?

  1. Produktów zbożowych, które dostarczą cennej energii, a także witamin z grupy B, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Zwróć uwagę zwłaszcza na produkty z pełnego przemiału (np. pieczywo razowe, grube kasze, ryż brązowy).
  2. Warzyw i owoców, czyli skarbnicy wielu witamin, składników mineralnych, czy też błonnika pokarmowego i naturalnych przeciwutleniaczy. Zadbaj, aby Twoja pociecha spożywała je kilka razy dziennie w głównych posiłkach lub w formie przekąski. Dziecko powinno spożywać więcej warzyw niż owoców, ze względu na mniejszą zawartość cukrów prostych w tych pierwszych.

    W jakich warzywach i owocach znajdziesz poszczególne składniki odżywcze?



    Składnik odżywczy Warzywa Owoce
    wapń jarmuż, szpinak, liście pietruszki owoce suszone - daktyle, figi, morele
    potas boćwina, brukselka, natka pietruszki, ziemniaki awokado, banany, melon, czarne porzeczki
    magnez ziemniaki, fasola biała, groch, soczewica czerwona, soja, szpinak banany, awokado, owoce suszone - banany, daktyle, figi, morele
    foliany szpinak, jarmuż, sałata awokado
    witamina C natka pietruszki, czerwona papryka, warzywa kapustne kiwi, czarne porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe
    witamina A marchew, brokuły, szpinak, natka pietruszki, jarmuż brzoskwinie, morele
    witamina K szpinak, sałata, brokuł, brukselka, kapusta włoska, jarmuż -


  3. Mleka oraz produktów mlecznych, które zapewnią odpowiednią podaż dobrze przyswajalnego wapnia, a także białka oraz witamin, w tym witaminy A. Do produktów mlecznych zaliczamy jogurt, kefir czy sery białe i żółte.
  4. Mięsa, drobiu, a także jaj czy ryb, czyli produktów obfitujących w cenne białko, a także dobrze przyswajalne żelazo, cynk czy witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zwróć uwagę na tłuste ryby morskie, które ponadto dostarczą dziecku istotnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 czy witaminy D.
  5. Tłuszczów, a zwłaszcza roślinnych, takich jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Tłuszcze pozwalają na przyswajanie witamin takich jak witaminy A, D, E oraz K.

Jak poradzić sobie z niedoborami u dzieci?

Przyjrzyj się bliżej codziennej diecie dziecka i zwróć uwagę, czy zawiera przynajmniej kilka produktów z każdej polecanej grupy. Zadbaj o to, aby Twoja pociecha spożywała regularnie 4-5 posiłków, odpowiednio rozłożonych w czasie. Staraj się nie zastępować ich przekąskami. Zachęć swoje dziecko do spożywania różnorodnych produktów dając dobry przykład, czy gotując z dzieckiem. Takie działania pozwolą na urozmaicenie diety. Jeżeli jednak to nie pomaga i obawiasz się, że Twoja pociecha może mieć niedobory składników odżywczych, możesz rozważyć z lekarzem zastosowanie dodatkowego wsparcia żywieniowego. Wprowadzenie żywienia medycznego może być również pomocne w przypadku występowania alergii pokarmowej, czy też alergii krzyżowych u dziecka, kiedy nasz maluch nie może spożywać danych produktów (takich, jak np. orzechy, kakao, białko jaja, truskawki czy cytrusy). Żywność medyczna, dzięki skoncentrowanej zawartości składników odżywczych pozwoli na uzupełnienie niedoborowej diety dziecka, zapobiegając niedożywieniu. Przykładem takiej żywności jest preparat Resource Junior, który zawiera 28 witamin i składników mineralnych. Produkt ten jest dostępny w wygodnej formie w proszku i znajdziesz go zarówno online, jak i stacjonarnie w wybranych drogeriach Rossmann. Możesz również sięgnąć po wersję w płynie, która dostępna jest wyłącznie online. Wariant w płynie jest dostępny w trzech smakach - czekoladowym, waniliowym i truskawkowym. Może być spożywany samodzielnie lub jako dodatek do ulubionych dań malucha. Jeżeli poszukujesz inspiracji na posiłki z dodatkiem Resource Junior, skorzystaj z naszych propozycji przepisów, które znajdziesz w zakładce „Przepisy”.

POWIĄZANE ARTYKUŁY
Dziecko nie chce jeść

Kiedy dziecko nie chce jeść

Kiedy robimy wszystko, aby zachęcić dziecko do jedzenia a ono ciągle go unika, łatwo poddać się w walce o jakość menu malucha. Jednocześnie, w naszej głowie odbija się echem poczucie winy, ponieważ wiemy, jak ważna jest jakość diety dla prawidłowego rozwoju i wzrostu pociechy.

Przeczytaj artykuł

Niejadek przy stole

Sposoby na niejadka – nasze wskazówki

Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat odgrywa kluczową rolę we właściwym rozwoju naszych pociech, dlatego warto o nie zadbać. Co w takim razie zrobić, gdy dziecko nie chce jeść? Jak przekonać niejadka do jedzenia? Poznaj nasze wskazówki.

Przeczytaj artykuł

Mogą Cię również zainteresować

3-latek nie chce jeść

3-latek nie chce jeść - jak sobie radzić

Twoje dziecko prawdopodobnie rozpoczęło już swoją przygodę z przedszkolem lub zrobi to wkrótce. Nowe środowisko i kontakt z innymi dziećmi niewątpliwie mogą mieć wpływ na sposób żywienia malucha. Dowiedz się, jak wspierać 3-latka niejadka w nowej rzeczywistości.

Przeczytaj artykuł

4-latek nie chce jeść

4-latek nie chce jeść – jak sobie radzić

Widzisz jak z miesiąca na miesiąc Twoje dziecko staje się coraz starsze, coraz bardziej niezależne i niestety często coraz bardziej uparte w kwestii jedzenia. W artykule znajdziesz kilka wskazówek, które mogą Ci się przydać, gdy w kuchni ciągle słyszysz: „Nie chce tego!”.

Przeczytaj artykuł

5-latek nie chce jeść

5-latek nie chce jeść - jak sobie radzić

Twój maluszek na dobre zmienił się w poważnego przedszkolaka. Pewnie jeszcze sama nie wierzysz, że ten czas minął tak szybko, a o tym, że Twoje dziecko intensywnie rośnie przypominają ciągle za małe ubrania i buty. Ale co robić, kiedy mimo upływu lat latorośl nadal niechętnie sięga po jedzenie?

Przeczytaj artykuł

KUP TERAZ