Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zaburzenia mikrobioty jelitowej i probiotyki

W celu redukcji i zapobiegania zaburzeniom pasażu jelitowego, często zaleca się uzupełnienie diety w probiotyki, które w naturalny sposób odbudowują mikrobiotę jelitową. Ale po co nam mikrobiota jelitowa? Dlaczego ważne jest codzienne spożywanie błonnika? I czym są probiotyki?

 

Rola mikrobioty jelitowej i probiotyków

Mikrobiota jelitowa składa się, m.in. z miliardów bakterii, które żyją w przewodzie pokarmowym i są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bakterie te pochodzą z żywności, która nie jest przecież sterylna. Niektóre spożyte przez nas bakterie, które nie zostaną zniszczone przez kwaśne soki żołądkowe (odgrywające rolę ochronną), przedostają się do okrężnicy, gdzie osiadają i stają się mikrobiotą jelitową. Bakterie te korzystnie wpływają na trawienie, ponieważ rozkładają błonnik pokarmowy w okrężnicy, szczególnie ten znajdujący się w owocach, warzywach i zbożach. Odpowiedni rozwój i obecność tych bakterii jest kluczem do prawidłowego pasażu jelitowego. Ponadto, nasze bakterie jelitowe pomagają zwalczać patogenne wirusy i bakterie. Są zatem niezbędne dla naszego układu odpornościowego i dla naszego zdrowia. Jednak styl życia i zmiany w sposobie żywienia spowodowały, że ludzie spożywają coraz więcej pasteryzowanej żywności, która nie zawiera niemal żadnych bakterii, co ostatecznie prowadzi do osłabienia lub zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej. Taka zubożona mikrobiota jelitowa może nie chronić i nie wspierać już w wystarczającym stopniu układu odpornościowego i rytmu wypróżnień. To z kolei powoduje zaburzenia jelitowe (zaparcia, wzdęcia, skurcze brzucha) w wyniku znacznie mniej efektywnej perystaltyki jelit (skurczów mięśni przewodu pokarmowego). Dlatego tak ważna jest dbałość o mikrobiotę jelitową, nie tylko dla dobrego samopoczucia na co dzień, ale także dla ogólnego zdrowia, w tym walki z niektórymi chorobami i zaburzeniami.

 

Dlaczego błonnik jest ważny w walce z zaparciami

Błonnik pokarmowy pochodzi z produktów roślinnych, które spożywamy. Jest on trawiony w okrężnicy przez bakterie, które się nim odżywiają, przyczyniając się w ten sposób do prawidłowego rozwoju i równowagi mikrobioty jelitowej. Błonnik roślinny można podzielić na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest bardziej podatny na fermentację niż błonnik nierozpuszczalny, skuteczniej przyczynia się do odżywiania i wzrostu bakterii zawartych w mikrobiocie jelitowej oraz pośrednio dostarcza energii komórkom tworzącym wyściółkę okrężnicy. To sprawia, że poprawia pasaż jelitowy i pomaga złagodzić zaparcia. Zbilansowana dieta bogata w błonnik przyczyniająca się do prawidłowego funkcjonowania okrężnicy powinna składać się w 50% z błonnika rozpuszczalnego i 50% z błonnika nierozpuszczalnego.


Zobacz także


ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - OBJAWY I LECZENIE


Zespół jelita drażliwego, czasami nazywany nadpobudliwością...

Czytaj więcej

W PODRÓŻY: ROZWIĄZANIA NA ZAPARCIA, KTÓRE MUSISZ MIEĆ POD RĘKĄ


Jeśli jest jakaś dolegliwość, która naprawdę...

Czytaj więcej


AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I DOBRE SAMOPOCZUCIE BY ZWALCZYĆ STRES


Stres i niepokój są czynnikami zwiększającymi ryzyko...

Czytaj więcej