Modulen IBD to kompletna pod względem odżywczym dieta w proszku do postępowania dietetycznego w chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Smak Neutralny
Wskazania
Indukcja remisji u dzieci i młodzieży powyżej 5. roku życia z czynną postacią choroby Leśniowskiego- Crohna.
Przygotowanie
Zalecane spożycie
|
100 g |
100 ml* |
||
|
Wartość energetyczna |
kJ/kcal |
2066/493 |
413/99 |
|
Tłuszcz (42% kcal) w tym: |
g |
23 |
4,6 |
|
- kwasy tłuszczowe nasycone |
g |
13 |
2,6 |
|
- MCT |
g |
6,0 |
1,2 |
|
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
g |
3,9 |
0,78 |
|
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
g |
2,5 |
0,50 |
|
- kwas alfa-linolenowy |
mg |
200 |
40 |
|
- kwas linolowy |
mg |
2100 |
420 |
|
Węglowodany (44% kcal) w tym: |
g |
54 |
10,8 |
|
- cukry |
g |
21 |
4,2 |
|
- laktoza |
g |
≤0,5 |
|
|
Białko (14% kcal) |
g |
17,5 |
3,5 |
|
Sól |
g |
0,42 |
0,084 |
|
Składniki mineralne |
|
||
|
Sód |
mg |
170 |
34 |
|
Potas |
mg |
600 |
120 |
|
Chlorki |
mg |
365 |
73 |
|
Wapń |
mg |
445 |
89 |
|
Fosfor |
mg |
300 |
60 |
|
Magnez |
mg |
100 |
20 |
|
Żelazo |
mg |
5,4 |
1,1 |
|
Cynk |
mg |
4,7 |
0,94 |
|
Miedź |
mg |
0,49 |
0,098 |
|
Mangan |
mg |
0,98 |
0,20 |
|
Fluorki |
mg |
≤0,01 |
|
|
Selen |
µg |
17 |
3,4 |
|
Chrom |
µg |
25 |
5,0 |
|
Molibden |
µg |
37 |
7,4 |
|
Jod |
µg |
49 |
9,8 |
|
Witaminy |
|
||
|
A |
µg |
410 |
82 |
|
D |
µg |
4,9 |
0,98 |
|
E |
mg |
6,5 |
1,3 |
|
K |
µg |
27 |
5,4 |
|
C |
mg |
47 |
9,4 |
|
Tiamina |
mg |
0,59 |
0,12 |
|
Ryboflawina |
mg |
0,64 |
0,13 |
|
Niacyna |
mg /mg NE |
5,8/9,8 |
1,2/2,0 |
|
B6 |
mg |
0,83 |
0,17 |
|
Kwas foliowy |
µg |
120 |
24 |
|
B12 |
µg |
1,6 |
0,32 |
|
Biotyna |
µg |
16 |
3,2 |
|
Kwas pantotenowy |
mg |
2,4 |
0,48 |
|
Cholina |
mg |
35 |
7,0 |
|
Osmolarność |
mOsm/l |
290* |
NE = ekwiwalent niacyny; MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe