Peptamen Junior to unikalny produkt w proszku przygotowany specjalnie z myślą o dzieciach powyżej 1. roku życia niedożywionych z powodu ograniczonego funkcjonowania przewodu pokarmowego, np.:
- z zespołem złego wchłaniania
 - z biegunką
 - z zespołem krótkiego jelita
 - z przetokami jelitowymi
 - z porażeniem mózgowym
 - z zapaleniem trzustki
 - z chorobami wątroby
 - z mukowiscydozą
 - z zapaleniem jelit
 
Smak Waniliowy
Cechy produktu
Peptamen Junior to kompletna pod względem odżywczym dieta peptydowa w proszku o smaku waniliowym przeznaczona dla dzieci powyżej 1. roku życia. Warto stosować Peptamen Junior, ponieważ:
- Jest dietą peptydową
 - Źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe
 - Dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze
 - Zwiększa ilość energii w diecie
 - Daje możliwość dostosowania wartości energetycznej do potrzeb pacjenta
 
Do postępowania w stanach niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia u dzieci powyżej 1. roku życia, np.:
Przygotowanie
Zalecane spożycie
POZNAJ PRODUKTY Z LINII PEPTAMEN
| 
			 
  | 
			
			 
  | 
			
			 100 g  | 
			
			 22g (100ml)  | 
			
			 55 g (250 ml)  | 
		
| 
			 Wartość energetyczna  | 
			
			 kJ/kcal  | 
			
			 1948/464  | 
			
			 429 / 102  | 
			
			 1071/255  | 
		
| 
			 Tłuszcz (34% kcal) w tym:  | 
			
			 g  | 
			
			 17,5  | 
			
			 3,9  | 
			
			 9,6  | 
		
| 
			 - kwasy tłuszczowe nasycone  | 
			
			 g  | 
			
			 10,4  | 
			
			 2,3  | 
			
			 5,7  | 
		
| 
			 - MCT  | 
			
			 g  | 
			
			 9,2  | 
			
			 2,0  | 
			
			 5,1  | 
		
| 
			 - kwasy tłuszczowe jednonienasycone  | 
			
			 g  | 
			
			 2,7  | 
			
			 0,6  | 
			
			 1,5  | 
		
| 
			 - kwasy tłuszczowe wielonienasycone  | 
			
			 g  | 
			
			 2,6  | 
			
			 0,6  | 
			
			 1,4  | 
		
| 
			 - kwas linolowy  | 
			
			 g  | 
			
			 2,4  | 
			
			 0,53  | 
			
			 1,3  | 
		
| 
			 - kwas α-linolenowy  | 
			
			 g  | 
			
			 0,28  | 
			
			 0,06  | 
			
			 0,15  | 
		
| 
			 Węglowodany (54% kcal) w tym:  | 
			
			 g  | 
			
			 62,8  | 
			
			 13,8  | 
			
			 34,5  | 
		
| 
			 - cukry  | 
			
			 g  | 
			
			 15  | 
			
			 3,3  | 
			
			 8,3  | 
		
| 
			 - laktoza  | 
			
			 g  | 
			
			 <0,4  | 
			
			 <0,09  | 
			
			 <0,22  | 
		
| 
			 Błonnik (0% kcal)  | 
			
			 g  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
		
| 
			 Białko (12% kcal)  | 
			
			 g  | 
			
			 13,7  | 
			
			 3,0  | 
			
			 7,5  | 
		
| 
			 Sól (= Na (g) x 2,5)  | 
			
			 g  | 
			
			 0,78  | 
			
			 0,17  | 
			
			 0,43  | 
		
| 
			 Składniki mineralne  | 
			
			 
  | 
			
			 
  | 
		||
| 
			 Sód  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 310/13,4  | 
			
			 68/2,9  | 
			
			 171/7,4  | 
		
| 
			 Chlorki  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 380/11  | 
			
			 88/2,4  | 
			
			 209/6,0  | 
		
| 
			 Potas  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 610/16  | 
			
			 134/3,5  | 
			
			 335/8,8  | 
		
| 
			 Wapń  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 410/10  | 
			
			 90/2,0  | 
			
			 225/5,5  | 
		
| 
			 Fosfor  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 280/9,0  | 
			
			 62/2,0  | 
			
			 154/4,9  | 
		
| 
			 Magnez  | 
			
			 mg/mmol  | 
			
			 60/2,5  | 
			
			 13/0,55  | 
			
			 33/1,4  | 
		
| 
			 Żelazo  | 
			
			 mg  | 
			
			 4,4  | 
			
			 0,97  | 
			
			 2,4  | 
		
| 
			 Cynk  | 
			
			 mg  | 
			
			 2,7  | 
			
			 0,59  | 
			
			 1,5  | 
		
| 
			 Miedź  | 
			
			 µg  | 
			
			 400  | 
			
			 88  | 
			
			 220  | 
		
| 
			 Jod  | 
			
			 µg  | 
			
			 98  | 
			
			 22  | 
			
			 54  | 
		
| 
			 Selen  | 
			
			 µg  | 
			
			 31  | 
			
			 6,8  | 
			
			 17  | 
		
| 
			 Mangan  | 
			
			 mg  | 
			
			 0,56  | 
			
			 0,12  | 
			
			 0,31  | 
		
| 
			 Chrom  | 
			
			 µg  | 
			
			 15  | 
			
			 3,3  | 
			
			 8,2  | 
		
| 
			 Molibden  | 
			
			 µg  | 
			
			 49  | 
			
			 11  | 
			
			 27  | 
		
| 
			 Fluor  | 
			
			 mg  | 
			
			 <0,10  | 
			
			 <0,02  | 
			
			 <0,05  | 
		
| 
			 Witaminy  | 
			
			 
  | 
			
			 
  | 
		||
| 
			 A  | 
			
			 µg RE  | 
			
			 386  | 
			
			 85  | 
			
			 212  | 
		
| 
			 D  | 
			
			 µg  | 
			
			 5,1  | 
			
			 1,1  | 
			
			 2,8  | 
		
| 
			 K  | 
			
			 µg  | 
			
			 24  | 
			
			 5,3  | 
			
			 13  | 
		
| 
			 C  | 
			
			 mg  | 
			
			 39  | 
			
			 8,6  | 
			
			 21  | 
		
| 
			 Tiamina  | 
			
			 mg  | 
			
			 0,57  | 
			
			 0,12  | 
			
			 0,31  | 
		
| 
			 Ryboflawina  | 
			
			 mg  | 
			
			 0,56  | 
			
			 0,12  | 
			
			 0,31  | 
		
| 
			 B6  | 
			
			 mg  | 
			
			 0,72  | 
			
			 0,16  | 
			
			 0,40  | 
		
| 
			 Niacyna  | 
			
			 mg NE  | 
			
			 7,1  | 
			
			 1,6  | 
			
			 3,9  | 
		
| 
			 Kwas foliowy  | 
			
			 µg  | 
			
			 142  | 
			
			 31  | 
			
			 78  | 
		
| 
			 B12  | 
			
			 µg  | 
			
			 1,5  | 
			
			 0,33  | 
			
			 0,82  | 
		
| 
			 Kwas pantotenowy  | 
			
			 mg  | 
			
			 2,6  | 
			
			 0,57  | 
			
			 1,4  | 
		
| 
			 Biotyna  | 
			
			 µg  | 
			
			 8,6  | 
			
			 1,9  | 
			
			 4,7  | 
		
| 
			 E  | 
			
			 mg α-TE  | 
			
			 3,6  | 
			
			 0,79  | 
			
			 2,0  | 
		
| 
			 Cholina  | 
			
			 mg  | 
			
			 80  | 
			
			 18  | 
			
			 44  | 
		
| 
			 Tauryna  | 
			
			 mg  | 
			
			 40  | 
			
			 8,8  | 
			
			 22  | 
		
| 
			 Karnityna  | 
			
			 mg  | 
			
			 40  | 
			
			 8,8  | 
			
			 22  | 
		
| 
			 
  | 
			
			 
  | 
			
			 1,0 kcal/ml  | 
			
			 
  | 
			
			 1,5 kcal/ml  | 
		
| 
			 Osmolarność  | 
			
			 mOsm/l  | 
			
			 322  | 
			
			 
  | 
			
			 441  | 
		
| 
			 Osmolalność  | 
			
			 mOsm/kg  | 
			
			 370  | 
			
			 
  | 
			
			 525  | 
		
RE = ekwiwalent retinolu NE = ekwiwalent niacyny; TE = ekwiwalent tokoferolu; MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe