Peptamen Junior

Cechy produktu

Peptamen Junior to kompletna pod względem odżywczym dieta peptydowa w proszku o smaku waniliowym przeznaczona dla dzieci powyżej 1. roku życia. Warto stosować Peptamen Junior, ponieważ:

  • Jest dietą peptydową
  • Źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe
  • Dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze
  • Zwiększa ilość energii w diecie
  • Daje możliwość dostosowania wartości energetycznej do potrzeb pacjenta

Do postępowania w stanach niedożywienia i/lub ryzyka niedożywienia u dzieci powyżej 1. roku życia, np.:

W zaburzeniach wchłaniania
Źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe.
W zaburzeniach trawienia
Źródłem białka jest wyłącznie zhydrolizowane białko serwatkowe.
W opóźnionym opróżnianiu żołądka
Zawartość zhydrolizowanego białka serwatkowego ma wpływ na szybkość opróżniania żołądka.
Dziewczynka z lekarzem
W zespole krótkiego jelita
Wsparcie żywieniowe w diecie dziecka może zapobiec utracie masy ciała.
Składniki

Składniki

Maltodekstryna, enzymatycznie hydrolizowane białko serwatkowe (z mleka), sacharoza, trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), skrobia ziemniaczana, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), emulgator (lecytyna sojowa), składniki mineralne (węglan wapnia, fosforan potasu, fosforan sodu, chlorek sodu, chlorek magnezu, chlorek wapnia, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), jodek potasu, selenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu), aromat, regulator kwasowości (E 330), dwuwinian choliny, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, A, B1, B2, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), tauryna, L-karnityna.
Postać produktu

Postać produktu

Proszek, 400 g
Przeciwskazania
Nadwrażliwość na jakikolwiek składnik produktu
Zawiera
  • białka mleka
  • lecytynę sojową

Przygotowanie

Do picia

Do picia

  1. Umyć ręce. Sprawdzić w tabeli dawkowania jak przygotować zaleconą ilość gotowego produktu.
  2. Odmierzyć odpowiednią ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody i nalać do czystego naczynia.
  3. Odmierzyć odpowiednią ilość proszku używając załączonej do opakowania miarki lub wagi. Używać tylko załączonej miarki.
  4. Wsypać proszek do wody i dokładnie wymieszać.
  5. Po użyciu przechowywać miarkę w opakowaniu, opierając o wewnętrzny brzeg puszki.

Przygotowaną porcję szczelnie przykryć i spożyć w ciągu 6 godzin, jeśli przechowywana w temperaturze pokojowej lub przechowywać w lodówce nie dłużej nić 24 godziny.

Uwaga: Nie zmieniać proporcji. Przestrzegać zaleceń dotyczących podaży diety lub zaleceń dotyczących dziennego spożycia.


Tabela dawkowania:


Gotowa porcja

 

Woda

Peptamen® Junior

 

100 ml

100 kcal (1,0 kcal/ml)

86 ml

22 g

3 miarki

100 ml

150 kcal (1,0 kcal/ml)

78 ml

32 g

4 miarki

250 ml

250 kcal (1,0 kcal/ml)

215 ml

55 g

7 miarek

250 ml

375 kcal (1,5 kcal/ml)

195 ml

80 g

10 miarek

500 ml

500 kcal (1,0 kcal/ml)

425 ml

110 g

14 miarek

500 ml

750 kcal (1,5 kcal/ml)

390 ml

165 g

21 miarek

Zalecane spożycie

Small

Dzieci

500-2000 ml w zależności od zapotrzebowania dziecka. Po przygotowaniu produktu o wartości energetycznej 1 kcal/ml lub zgodnie z zaleceniem lekarza.


Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zużyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia.
Ważna informacja
Stosować pod kontrolą lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia, dla dzieci powyżej 1. roku życia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie dodawać leków i żywności. W celu utrzymania stałego przepływu zalecane jest użycie pompy do żywienia dojelitowego.

POZNAJ PRODUKTY Z LINII PEPTAMEN

Poznaj produkty Resource Junior

Dowiedz się więcej o sytuacjach, w których u Twojego dziecka może wystąpić niedożywienie

Czytaj

 

 

100 g

22g (100ml)

55 g (250 ml)

Wartość energetyczna

kJ/kcal

1948/464

429 / 102

1071/255

Tłuszcz (34% kcal) w tym:

g

17,5

3,9

9,6

- kwasy tłuszczowe nasycone

g

10,4

2,3

5,7

- MCT

g

9,2

2,0

5,1

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

g

2,7

0,6

1,5

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

g

2,6

0,6

1,4

- kwas linolowy

g

2,4

0,53

1,3

- kwas α-linolenowy

g

0,28

0,06

0,15

Węglowodany (54% kcal) w tym:

g

62,8

13,8

34,5

- cukry

g

15

3,3

8,3

- laktoza

g

<0,4

<0,09

<0,22

Błonnik (0% kcal)

g

0

0

0

Białko (12% kcal)

g

13,7

3,0

7,5

Sól (= Na (g) x 2,5)

g

0,78

0,17

0,43

Składniki mineralne

 

 

Sód

mg/mmol

310/13,4

68/2,9

171/7,4

Chlorki

mg/mmol

380/11

88/2,4

209/6,0

Potas

mg/mmol

610/16

134/3,5

335/8,8

Wapń

mg/mmol

410/10

90/2,0

225/5,5

Fosfor

mg/mmol

280/9,0

62/2,0

154/4,9

Magnez

mg/mmol

60/2,5

13/0,55

33/1,4

Żelazo

mg

4,4

0,97

2,4

Cynk

mg

2,7

0,59

1,5

Miedź

µg

400

88

220

Jod

µg

98

22

54

Selen

µg

31

6,8

17

Mangan

mg

0,56

0,12

0,31

Chrom

µg

15

3,3

8,2

Molibden

µg

49

11

27

Fluor

mg

<0,10

<0,02

<0,05

Witaminy

 

 

A

µg RE

386

85

212

D

µg

5,1

1,1

2,8

K

µg

24

5,3

13

C

mg

39

8,6

21

Tiamina

mg

0,57

0,12

0,31

Ryboflawina

mg

0,56

0,12

0,31

B6

mg

0,72

0,16

0,40

Niacyna

mg NE

7,1

1,6

3,9

Kwas foliowy

µg

142

31

78

B12

µg

1,5

0,33

0,82

Kwas pantotenowy

mg

2,6

0,57

1,4

Biotyna

µg

8,6

1,9

4,7

E

mg α-TE

3,6

0,79

2,0

Cholina

mg

80

18

44

Tauryna

mg

40

8,8

22

Karnityna

mg

40

8,8

22

 

 

1,0 kcal/ml

 

1,5 kcal/ml

Osmolarność

mOsm/l

322

 

441

Osmolalność

mOsm/kg

370

 

525

 

RE = ekwiwalent retinolu NE = ekwiwalent niacyny; TE = ekwiwalent tokoferolu; MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe



Najczęściej zadawane pytania

Kwasy tłuszczowe MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki specyficznemu procesowi trawienia przypisuje im się wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.