Dysfagie

Przyczyn dysfagii jest wiele, ale wszystkie prowadzą do zaburzeń połykania

Dysfagia
Dysfagia to uczucie przeszkody w trakcie przełykania, które może wynikać z rzeczywistej obecności blokady w gardle lub z zaburzeń aktu połykania. Chociaż wspomniany problem dotyczy zazwyczaj małych dzieci i osób starszych, to jednak przyczyn dysfagii jest wiele i może ona dotyczyć osób w każdym wieku. Dysfagia może być przyczyną rozwoju dodatkowych problemów zdrowotnych, dlatego też należy ją w miarę szybko rozpoznać i odpowiednio leczyć.

Zazwyczaj nie zwracamy uwagi na wiele regularnie wykonywanych czy powtarzanych czynności (np. oddychanie, żucie i połykanie) do momentu, kiedy nie pojawi się jakiś problem. Niemniej jednak zaburzenia dotyczące jednej z tych czynności mogą istotnie wpływać na naszą jakość życia. Jednym z takich zaburzeń jest dysfagia, która wg definicji oznacza trudności w połykaniu lub uczucie przeszkody w trakcie połykania. Przyczyną dysfagii może być choroba lub uszkodzenie układu nerwowego, kurcz mięśni przełyku lub inne dolegliwości, które powodują mechaniczne zablokowanie lub zwężenie przełyku.1* Dodatkowo objawy dysfagii mogą nasilać nieprawidłowe wytwarzanie śliny czy uczucie suchości w ustach.

Chociaż dysfagia przede wszystkim utrudnia jedzenie i picie, to jednak może również być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych. W związku z tym, że wiele osób z tym problemem nie konsultuje sie z lekarzem w celu ustalenia właściwego rozpoznania lub leczenia, ograniczenie jedzenia i picia może prowadzić do rozwoju niedożywienia, odwodnienia, utraty wagi, zakażeń układu oddechowego, a nawet problemów społecznych wynikających z unikania spożywania posiłków w towarzystwie. Dysfagia jest często występującym zaburzeniem dotyczącym około 14% populacji po 50 rż.2 W związku z tym, że wiele osób z dysfagią może mieć trudności w zapewnieniu sobie właściwej ilości substancji odżywczych, podstawę leczenia stanowi odpowiednie dostosowanie jedzenia i picia.

Źródła:

1. http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/difficulty-swallowing-dysphagia-overview.
2. Kawashima K, Motohashi Y, Fjushima I. Prevalence of dysphagia among community-dwelling elderly individuals as estimated using a questionnaire for dysphagia screening. Dysphagia. 2004; 19(4):266-71.



PRODUKTY DLA PACJENTÓW CIERPIĄCYCH Z POWODU DYSFAGII
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.