Przyspieszone Gojenie Ran



LECZENIE RAN

Co to są rany?

Rana to zewnętrzne uszkodzenie ciała. Rana może być bardzo mała jak po ukłuciu szpilką lub znacznie większa jak cięcie wykonywane przez chirurga w czasie operacji.

Rany gojące się w krótkim czasie nazywamy ostrymi, podczas gdy rany gojące się długo lub czasami nie gojące się całkowicie nazywamy przewlekłymi. Do ran przewlekłych należą:
  • Odleżyny spowodowane zbyt długim leżeniem w łóżku w jednej pozycji (np.: z powodu podeszłego wieku lub niepełnosprawności)
  • Rany powstałe na skutek zabiegu operacyjnego
  • Odleżyny na nogach i stopach
  • Poważne oparzenia

Jakie czynniki mogą zatrzymać lub spowolnić proces gojenia się ran?

Wiele czynników może pogarszać proces gojenia się ran łącznie z:
  • Cukrzycą
  • Zbyt niską podażą odpowiedniego jakościowo pożywienia
  • Podeszłym wiekiem
  • Słabym krążeniem krwi wokół rany
  • Paleniem tytoniu
  • Osłabieniem sił organizmu potrzebnych do walki z chorobą
  • Zakażeniem, np.: grypa
  • Niemożnością zapewnienia sobie odpowiedniej opieki (np.: ze względu na podeszły wiek lub niepełnosprawność)

Jak często występują rany?

Oszacowanie liczby osób z ranami nie jest możliwe, ale rany przewlekłe są częściej obserwowane u osób w wieku podeszłym z chorobami przewlekłymi.

W jaki sposób rozpoznaje się rany?

Podczas określania rodzaju rany u danego pacjenta lekarz będzie chciał ustalić okoliczności jej powstania. Lekarz będzie chciał również określić, czy u danego pacjenta istnieją jakiekolwiek choroby lub inne czynniki potencjalnie opóźniające proces gojenia. Lekarz określi następnie wielkość i stopień ciężkości rany, a następnie ustali najlepszy sposób postępowania, żeby pomóc choremu.

Jak ważne jest żywienie dla procesu gojenia się i pielęgnacji rany?

Podczas procesu gojenia się ran organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych niż zazwyczaj. Jedzenie i picie właściwych produktów przyjmowanych w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne dla procesu gojenia się i pielęgnacji rany. Węglowodany stanowią paliwo dla organizmu, które jest potrzebne w procesie gojenia się rany, podczas gdy białko jest wykorzystywane do budowy nowych komórek, a tym samym do naprawy uszkodzenia. W procesie właściwej naprawy organizmu potrzebny jest również szereg witamin i składników mineralnych.

Co to są gotowe preparaty odżywcze?

Jeśli dana osoba nie może pozyskać wszystkich niezbędnych składników odżywczych z przyjmowanego pokarmu, konieczne może się okazać zastosowanie gotowego preparatu odżywczego, który pomoże w procesie gojenia się rany (żywienie związane z procesem gojenia się rany). –Są to produkty opracowane w celu dostarczenia odpowiednich składników odżywczych które mogą stanowić istotną część diety stosowanej podczas procesu gojenia się ran. Generalnie gotowe preparaty odżywcze zawierają mieszaninę węglowodanów, białek, witamin i składników mineralnych dostępnych często w postaci płynnej, więc łatwej do przyjęcia. Preparaty te są stosowane przez wiele osób w procesie gojenia się ran i są wskazane u szczególnie narażonych na niedobór składników odżywczych grupach, jak osoby w wieku podeszłym.

Składniki odżywcze są dostarczane organizmowi razem z przyjmowanym pożywieniem. Stanowią one dla organizmu źródło energii oraz dostarczają budulca do jego prawidłowego funkcjonowania i naprawiania uszkodzeń. Składniki odżywcze przyjmowane w odpowiednich ilościach są również potrzebne do właściwego procesu wzrastania u dzieci.
Węglowodany to substancje stanowiące dla organizmu główne źródło energii. Wyróżniamy węglowodany "skrobiowe" lub "cukrowe". Do pokarmów zawierających dużą ilość skrobi należą: chleb, płatki śniadaniowe, ryż, makaron i ziemniaki. Węglowodany "cukrowe" mogą znajdować się w pokarmach z dodatkiem cukru (np.: słodycze, ciasteczka, ciasta) lub w pokarmach naturalnie zawierających cukier (np.: owoce i mleko).
Białko znajduje się w mięsie, jajkach, rybach, serze i nasionach jadalnych roślin strączkowych (jak soczewica i fasole). Organizm potrzebuje białka do procesu wzrastania i naprawy.


PRODUKTY DO STOSOWANIA
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.