oncology_header

Dieta w chorobie nowotworowej ma ogromne znaczenie


Onkologia
W kilku ostatnich kilku latach dokonał się znaczący postęp terapeutyczny, który zmienił podejście do leczenia. Uwzględnia on holistyczne spojrzenie na pacjenta obejmując wszystkie czynniki mogące mieć wpływ na poprawę jakości życia chorego. Żywienie odpowiednią dietą w czasie choroby nowotworowej pozwala poprawić jakość życia osoby chorej i wspomóc w walce z chorobą.1, 2

Obecnie wyróżniamy ponad 100 różnych rodzajów nowotworów. Przyczyną ich powstawania jest niekontrolowane namnażanie się nieprawidłowych komórek, które po pewnym czasie nabywają zdolności do naciekania innych tkanek.3

Wg danych szacunkowych w 2012r. rozpoznano około 14,1 miliona nowych przypadków chorób nowotworowych. Na podstawie danych nt. częstości występowania raka z 2012r. wykazano, że w ostatnich pięciu latach chorobę rozpoznano u 32,6 miliona osób (powyżej 15 rż.).4

Obecnie, dzięki wczesnemu rozpoznawaniu i diagnozowaniu oraz nowym metodom leczenia, milionom chorym na raka pacjentom można pomóc w poprawie jakości życia w trakcie trwania choroby oraz wspomóć w walce z chorobą.1

Nowe podejście terapeutyczne uwzględnia prowadzenie zdrowego trybu życia, na który składają się ćwiczenia, odpowiednia ilośc snu, niepalenie tytoniu, radzenie sobie ze stresem oraz zdrowa, bogata w substancje odżywcze dieta.2Dobry stan odżywienia może pomóc w tolerancji leczenia przeciwnowotworowego.

W portfolio Nestlé Health Science posiadamy produkty opracowane specjalnie z myślą o potrzebach żywieniowych pacjentów chorych onkologicznie aby pomóc im przetrwać leczenie przeciwnowotworowe.

Źródła:
1. ttp://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002048-pdf.pdf.
2. http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/mindbodyandspirit/holistic-medicine.
3. http://www.cancer.gov/cancertopics/cancerlibrary/what-is-cancer.
4. http://www.cancer.gov/cancertopics/cancerlibrary/what-is-cancer.
5. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2013/pdfs/pr223_E.pdf.
6. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/HealthProfessional/page4.


PORADNIKI
Czy dieta ma znaczenie w procesie leczenia choroby onkologicznej?
Wielu pacjentów z chorobą nowotworową skarży się na problemy ze spożywaniem posiłków. Pacjenci często cierpią z powodu braku apetytu, wymiotów, biegunek, zaparć, stanów zapalnych i owrzodzeń jamy ustnej, zmian w odczuwaniu smaków czy jadłowstrętu. Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej, głównym celem zbilansowanej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie w czasie trwania choroby nowotworowej i może przyczynić się do skutecznej terapii antynowotworowej. Odpowiednio odżywiony pacjent ma więcej siły aby walczyć z chorobą. Dlatego dieta pacjenta powinna być właściwie zbilansowana pod względem kaloryczności, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych, a jeśli jest to konieczne należy włączyć postępowanie dietetyczne odpowiednie w procesie leczenia.
Jakie są przyczyny zaburzeń odżywiania podczas choroby onkologicznej?
Najczęstszymi przyczynami są: stany zapalne oraz uczucie suchości w jamie ustnej, utrata apetytu, wczesne uczucie sytości, nietolerancja niektórych pokarmów, biegunki, wymioty, zaburzenia trawienia i wchłaniania, przetoki przewodu pokarmowego, zwiększony metabolizm wynikający z reakcji układu immunologicznego na obecność guza w organizmie oraz toczące się procesy zapalne, niepożądane działanie chemio- i radioterapii (obniżenie łaknienia, nudności, wymioty, biegunki)
Jakie mogą być następstwa niedożywienia wynikające z choroby onkologicznej?
Następstwami niedożywienia mogą być m.in.: spadek odporności, osłabienie siły mięśniowej, niedokrwistość, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, zaburzenia układu sercowonaczyniowego i oddechowego, zmniejszenie produkcji białek, zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych, ubytek masy kostnej, wzrost częstości zakażeń, zaburzenie gojenia ran, zmniejszenie masy ciała, zwiększona śmiertelność. Niedożywienie, nadmierna utrata masy ciała oraz postępujące wyniszczenie nowotworowe pogarszają wyniki leczenia — zależność ta dotyczy każdego rodzaju leczenia, zarówno chirurgicznego jak i chemio- i radioterapii.
JAK ZATEM POWINIEN ODŻYWIAĆ SIĘ PACJENT W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ?
Bardzo ważne jest aby dieta zapewniała choremu odpowiednią ilość energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość płynów. Warto przestrzegać kilku zasad: spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasowych. W przypadku gastrektomii lub wysokiej resekcji żołądka należy zwiększyć ilość posiłków – do 8 -10, dbać o wygląd posiłków, by były smaczne, kolorowe i apetyczne, zawsze używać świeżych produktów do przygotowywania potraw, unikać monotonii w diecie, która może prowadzić do wystąpienia niedoborów żywieniowych, spożywać posiłki zawierające produkty z różnych grup żywności, spożywać codziennie warzywa i owoce (jeśli występuje konieczność ograniczenia podaży błonnika pokarmowego, należy spożywać je w postaci przetworzonej – musy, przeciery, w postaci gotowanej), unikać ostrych przypraw, spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, posiłki przygotowywać metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia czy pieczenia w folii, posiłki spożywać powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. W przypadku gdy spożywane posiłki, nie pokrywają odpowiedniego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, należy pomyśleć o włączeniu do diety preparatów odżywczych tzw. dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia medycznego. Np. Resource 2.0, Resource 2.0 + fibre, Resource Protein. Dostarczają one niezbędnych składników pokarmowych, w tym także białko, na które zapotrzebowanie jest zwiększone w czasie trwania choroby.
Czym są preparaty odżywcze takie jak Resource?
Są to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (tzw. dosutne suplementy pokarmowe) skierowane do pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku wystąpienia ryzyka niedożywienia, które spożywane w odpowiedniej ilości mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek.
Jakie są wskazania do stosowania doustnych preparatów odżywczych?
zapobieganie niedożywieniu i wyniszczeniu nowotworowemu,
niedożywienie związane ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze np. białko, energię,
utrata masy ciała związana z chorobą nowotworową,
wyniszczenie nowotworowe,
problemy z połykaniem, gryzieniem, a także przeżuwaniem pokarmów,
brak apetytu w okresie radio- i chemioterapii,
okres okołooperacyjny,
utrata składników odżywczych, biegunki, wymioty,
okres rekonwalescencji
Ich zalety to:
dokładnie określony skład,
są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych,
możliwość dopasowania odpowiedniego preparatu odżywczego do potrzeb chorego uwzględniając jego zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze,
błonnik
można je stosować w przypadku nadwrażliwości pokarmowej na gluten czy laktozę,
są wygodne do stosowania,
mogą występować w różnych smakach

PRODUKTY NESTLÉ HEALTH SCIENCE ODPOWIEDNIE DLA PACJENTÓW CHORYCH ONKOLOGICZNIE
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.