Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Co to jest immunożywienie?

Co to jest immunożywienie?

Immunożywienie to sposób odżywiania, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Innymi słowy, jest to wspieranie naszej odporności dzięki działaniu składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Takie wsparcie może być szczególnie ważne, kiedy walczymy z ciężką chorobą, jak ta nowotworowa lub oczekujemy na poważną i skompilowaną operację.

Jakie składniki odżywcze mogą wspierać nasz układ odpornościowy?

Po pierwsze, białko, a dokładniej mówiąc niektóre aminokwasy, które je budują, takie jak np. arginina. To dzięki białku możliwe jest tworzenie, m.in. tkanek.

Po drugie, dobre tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Po trzecie, nukleotydy, czyli cząstki, z których powstaje materiał genetyczny potrzebny do wytworzenia każdej naszej komórki. One również wspierają pracę układu odpornościowego.

Warto wiedzieć, że międzynarodowe towarzystwa naukowe rekomendują spożywanie argininy, kwasów tłuszczowych omega-3 i nukleotydów jednocześnie, ponieważ wtedy wzajemnie uzupełniają swoje działanie i skuteczniej wspierają układ odpornościowy.

Układ odpornościowy również wspierają witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminy A, E, C, a także selen, cynk i żelazo. Choć różnią się od siebie właściwościami i sposobem działania, wszystkie korzystnie wpływają na układ odpornościowy.

Większość z wymienionych składników występuje naturalnie w pożywieniu. Póki jesteśmy zdrowi, pełni sił i nie dokucza nam brak apetytu, dostarczamy ich z tradycyjnymi posiłkami. Ich ilość w tradycyjnej żywności może jednak okazać się niewystarczająca dla osób chorych czy starszych, które oprócz zwiększonych potrzeb żywieniowych mają ograniczone możliwości spożywania pokarmów.

Właśnie dla nich powstało specjalne immunożywienie w postaci żywności medycznej. Przykładem takiego preparatu może być Impact Oral, który w swoim składzie jako jedyny zawiera, polecaną przez towarzystwa naukowe, unikalną kombinację immunoskładników: arginina, kwasy tłuszczowe omega-3 i nukleotydy. Ponadto, jest preparatem wysokobiałkowym z kompletem witamin i składników mineralnych.

Taka żywność medyczna może być szczególnie cenna dla osób poddających się zabiegom chirurgicznym zarówno po, jak i przed operacją. Nie bez powodu coraz częściej o immunożywieniu mówi się właśnie w ramach przygotowania do zabiegów, czyli tzw. prehabilitacji.

Kto jeszcze może skorzystać stosując takie immuno-wsparcie? Zgodnie z wynikami badań, osoby zmagające się z chorobą nowotworową, trudno gojącymi ranami i odleżynami.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.