Żywność tę możesz stosować jako dodatkowy element tradycyjnego jadłospisu lub całkowicie zastąpić nią klasyczne posiłki.
Możesz potrzebować żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jeśli w wyniku schorzenia lub choroby masz ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną możliwość:
-
przyjmowania posiłków lub określonych grup produktów;
-
trawienia pokarmu lub wybranych składników odżywczych;
-
wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych;
-
pokrycia Twojego zapotrzebowania na składniki odżywcze.
W praktyce lekarz może zaproponować Ci stosowanie żywienia medycznego, jeśli:
-
-
tracisz w sposób niezamierzony masę ciała,
-
-
pojawił się u Ciebie przewlekły brak apetytu związany z chorobą,
-
-
-
masz niedobory żywieniowe i często chorujesz,
-
jesteś osobą starszą i obawiasz się o swoją odporność.
Dlaczego żywienie medyczne może być doskonałym wsparciem?
Żywność medyczna pomaga w dostarczeniu odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, w tym tych koniecznych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, m.in. białka, witamin (np. A, C, E, D) oraz składników mineralnych (np. żelazo, cynk, selen).
Prawidłowy stan odżywienia ma wpływ na poprawę odporności. To także większa szansa na skuteczniejszą walkę z chorobą, mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju infekcji bakteryjnych
i wirusowych, a także możliwość redukcji liczby powikłań. Ponadto, prawidłowe działanie układu odpornościowego umożliwia prawidłowe gojenie ran, jak te pooperacyjne czy odleżyny.
Prawidłowy stan odżywienia może pomóc także w prewencji. Z tego względu żywność medyczna jest rekomendowana osobom z przewlekłym brakiem apetytu, tracącym w sposób niezamierzony
masę ciała, często chorującym i starszym, które mogą mieć niedobory żywieniowe.
Żywność medyczna najczęściej jest stosowana jako wsparcie żywieniowe w:
Klikając w powyższe pola przejdziesz do kolejnych zakładek naszego Poradnika Żywienia Medycznego, w których znajdziesz szereg informacji na temat żywienia medycznego
i innych aspektów w tych obszarach.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może:
-
zawierać wszystkie składniki i być wyłącznym źródłem pożywienia. Żaden pojedynczy, zwykły produkt spożywczy nie dostarczy człowiekowi wszystkich składników,
których potrzebuje w odpowiednich proporcjach.
-
dostarczać dużej ilości energii (kalorii) w małej objętości, dzięki specjalnie skoncentrowanemu składowi. Ma to ogromne znaczenie, np.: kiedy występuje ograniczony
apetyt, a potrzeby organizmu w wyniku choroby są zwiększone.
-
być celowo pozbawiona jednego lub kilku składników, które są obecne w „zwykłej” żywności. Jest to istotne na przykład w przypadku nietolerancji przez organizm
chorego pewnych składników odżywczych.
-
-
zawierać tylko jeden wybrany celowo składnik. Może to być, np. tylko białko lub nawet jeden budujący je aminokwas, jak np.: glutamina.
-
zawierać składniki „zwykłej" żywności, ale w łatwiejszej do wchłaniania formie. Takim składnikiem jest, np.: białko hydrolizowane, czyli białko, które
zostało już częściowo rozłożone na mniejsze cząsteczki.
-
mieć formę łatwą do spożycia niezależnie od składu. Często jest to forma płynna, pomocna u osób z trudnościami z przełykaniem, suchością czy bolesnością w
jamie ustnej.
-
być stosowana wyłącznie pod kontrolą lekarza i zgodnie z jego zaleceniami. Pozwala to dobrać odpowiedni produkt i monitorować efekty jego przyjmowania.
Tak. Skład produktów zaliczanych do tej grupy może być bardzo różny, bo przecież różni są pacjenci i choroby, z którymi się zmagają. Pewna grupa żywności specjalnego
przeznaczenia może być podawana jedynie doustnie tak jak „zwykła” żywność, natomiast pozostała także bezpośrednio do układu pokarmowego przy pomocy zgłębnika lub stomii odżywczej.
Wśród żywności specjalnego przeznaczenia medycznego możemy znaleźć, m.in. produkty: