W chorobie pewność odżywienia dużo zmienia.

Poznaj żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.



Dzięki prawidłowemu żywieniu Ty lub Twój bliski w czasie trwania choroby macie szanse wspomóc organizm przed niechcianym obniżeniem masy ciała, a w konsekwencji także gorszym gojeniem ran, większym ryzykiem powikłań i wydłużonym czasem pobytu w szpitalu. W tym okresie doskonałym wsparciem żywieniowym może okazać się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.



Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego


Żywność stworzona dla osób, które nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach.

Skład i proporcje żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Skład i proporcje żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

Żywność tę możesz stosować jako dodatkowy element tradycyjnego jadłospisu lub całkowicie zastąpić nią klasyczne posiłki.



Kiedy mogę potrzebować żywienia medycznego?
Kiedy mogę potrzebować żywienia medycznego?


Możesz potrzebować żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jeśli w wyniku schorzenia lub choroby masz ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną możliwość:



  • przyjmowania posiłków lub określonych grup produktów;

  • trawienia pokarmu lub wybranych składników odżywczych;

  • wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych;

  • wydalania resztek pokarmowych i produktów przemiany materii.



Ponadto, lekarz może zaproponować Ci stosowanie żywienia medycznego, jeśli zaobserwuje u Ciebie niedożywienie, niezamierzoną utratę masy ciała, trudno gojące się rany, brak apetytu w wyniku choroby lub jeśli czeka Cię zabieg operacyjny.



W praktyce żywność specjalnego przeznaczenia medycznego jest często stosowana jako wsparcie żywieniowe w:





Klikając w powyższe pola przejdziesz do kolejnych zakładek naszego Poradnika Żywienia Medycznego, w których znajdziesz szereg informacji na temat żywienia medycznego i innych aspektów w tych obszarach.



Czym różni się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego od zwykłej?
Czym różni się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego od zwykłej?


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może:



  • zawierać wszystkie składniki i być wyłącznym źródłem pożywienia. Żaden pojedynczy, zwykły produkt spożywczy nie dostarczy człowiekowi wszystkich składników, których potrzebuje w odpowiednich proporcjach.

  • dostarczać dużej ilości energii (kalorii) w małej objętości, dzięki specjalnie skoncentrowanemu składowi. Ma to ogromne znaczenie, np.: kiedy występuje ograniczony apetyt, a potrzeby organizmu w wyniku choroby są zwiększone.

  • być celowo pozbawiona jednego lub kilku składników, które są obecne w „zwykłej” żywności. Jest to istotne na przykład w przypadku nietolerancji przez organizm chorego pewnych składników odżywczych.

  • zawierać dodatek lub większe ilości konkretnych składników. Przykładem może być białko lub arginina ważne, m.in. dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym.

  • zawierać tylko jeden wybrany celowo składnik. Może to być, np. tylko białko lub nawet jeden budujący je aminokwas, jak np.: glutamina.

  • zawierać składniki „zwykłej" żywności, ale w łatwiejszej do wchłaniania formie. Takim składnikiem jest, np.: białko hydrolizowane, czyli białko, które zostało już częściowo rozłożone na mniejsze cząsteczki.

  • mieć formę łatwą do spożycia niezależnie od składu. Często jest to forma płynna, pomocna u osób z trudnościami z przełykaniem, suchością czy bolesnością w jamie ustnej.

  • być stosowana wyłącznie pod kontrolą lekarza i zgodnie z jego zaleceniami. Pozwala to dobrać odpowiedni produkt i monitorować efekty jego przyjmowania.



Różnice w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Różnice w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego


Tak. Skład produktów zaliczanych do tej grupy może być bardzo różny, bo przecież różni są pacjenci i choroby, z którymi się zmagają. Pewna grupa żywności specjalnego przeznaczenia może być podawana jedynie doustnie tak jak „zwykła” żywność, natomiast pozostała także bezpośrednio do układu pokarmowego przy pomocy zgłębnika lub stomii odżywczej. Wśród żywności specjalnego przeznaczenia medycznego możemy znaleźć, m.in. produkty:





ONS-Brand product Zone

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym. Resource Junior: Do postępowania dietetycznego u dzieci powyżej 1. roku życia w stanach bądź w przypadku ryzyka niedożywienia.