Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Żywienie medyczne


Żywność medyczna to wsparcie w procesie leczenia i rekonwalescencji. Poznaj żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

Dzięki prawidłowemu żywieniu Ty lub Twój bliski w czasie trwania choroby macie szanse wspomóc organizm przed niechcianym obniżeniem masy ciała, a w konsekwencji także gorszym gojeniem ran, większym ryzykiem powikłań i wydłużonym czasem pobytu w szpitalu. W tym okresie doskonałym wsparciem żywieniowym może okazać się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.

Czym jest żywność specjalnego przeznaczenia
medycznego?

Żywność stworzona dla osób, które nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach.

W swoim składzie, tak jak zwykłe produkty, zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne, ale w odróżnieniu od nich w celowo dobranych proporcjach, dostosowanych do potrzeb pacjentów, do których jest kierowana. To dlatego jest tworzona w ścisłej współpracy z pracownikami służby zdrowia i powinna być stosowana zawsze zgodnie z zaleceniami lekarza.

Żywność tę możesz stosować jako dodatkowy element tradycyjnego jadłospisu lub całkowicie zastąpić nią klasyczne posiłki.

Kiedy mogę potrzebować żywności specjalnego
przeznaczenia medycznego?

Możesz potrzebować żywności specjalnego przeznaczenia medycznego,
jeśli w wyniku schorzenia lub choroby masz ograniczoną, upośledzoną
lub zaburzoną możliwość:

  • Przyjmowania posiłków lub określonych grup produktów;
  • Trawienia pokarmu lub wybranych składników odżywczych;
  • Wchłaniania i wykorzystania składników odżywczych;
  • Pokrycia Twojego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

W praktyce lekarz może zaproponować Ci stosowanie
żywienia medycznego, jeśli:

Dlaczego żywienie medyczne może
być doskonałym wsparciem?

Żywność medyczna pomaga w dostarczeniu odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, w tym tych koniecznych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, m.in. białka, witamin (np. A, C, E, D) oraz składników mineralnych (np. żelazo, cynk, selen).

Prawidłowy stan odżywienia ma wpływ na poprawę odporności. To także większa szansa na skuteczniejszą walkę z chorobą, mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju infekcji bakteryjnych i wirusowych, a także możliwość redukcji liczby powikłań. Ponadto, prawidłowe działanie układu odpornościowego umożliwia prawidłowe gojenie ran, jak te pooperacyjne czy odleżyny.

Prawidłowy stan odżywienia może pomóc także w prewencji. Z tego względu żywność medyczna jest rekomendowana osobom z przewlekłym brakiem apetytu, tracącym w sposób niezamierzony masę ciała, często chorującym i starszym, które mogą mieć niedobory żywieniowe.

Żywność medyczna najczęściej jest stosowana
jako wsparcie w chorobie dla:

Kobieta w chuście

Pacjentów
onkologicznych

Więcej informacji

btn-arrow
Starsza kobieta z pielęgniarką

Osób
w podeszłym wieku

Więcej informacji

btn-arrow
Kobieta w szpitalu z pielęgniarką

Osób w okresie
rekonwalescencji

Więcej informacji

btn-arrow
Mężczyzna w szpitalu

Osób w okresie
okołooperacyjnym

Więcej informacji

btn-arrow
Mężczyzna z urazem szyi

Pacjentów
neurologicznych

Więcej informacji

btn-arrow

Czy żywność specjalnego przenaczenia medycznego
może różnić się od zwykłej żywności?

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może:

  • Zawierać wszystkie składniki i być wyłącznym źródłem pożywienia. Żaden pojedynczy, zwykły produkt spożywczy nie dostarczy człowiekowi wszystkich składników, których potrzebuje w odpowiednich proporcjach.
  • Dostarczać dużej ilości energii (kalorii) w małej objętości, dzięki specjalnie skoncentrowanemu składowi. Ma to ogromne znaczenie, np.: kiedy występuje ograniczony apetyt, a potrzeby organizmu w wyniku choroby są zwiększone.
  • Być celowo pozbawiona jednego lub kilku składników, które są obecne w „zwykłej” żywności. Jest to istotne na przykład w przypadku nietolerancji przez organizm chorego pewnych składników odżywczych.
  • Zawierać dodatek lub większe ilości konkretnych składników. Przykładem może być białko lub arginina ważne, m.in. dla pacjentów w okresie okołooperacyjnym.
  • Zawierać tylko jeden wybrany celowo składnik. Może to być, np. tylko białko lub nawet jeden budujący je aminokwas, jak np.: glutamina.
  • Zawierać składniki „zwykłej" żywności, ale w łatwiejszej do wchłaniania formie. Takim składnikiem jest, np.: białko hydrolizowane, czyli białko, które zostało już częściowo rozłożone na mniejsze cząsteczki.
  • Mieć formę łatwą do spożycia niezależnie od składu. Często jest to forma płynna, pomocna u osób z trudnościami z przełykaniem, suchością czy bolesnością w jamie ustnej.
  • Być stosowana wyłącznie pod kontrolą lekarza i zgodnie z jego zaleceniami. Pozwala to dobrać odpowiedni produkt i monitorować efekty jego przyjmowania.

Czy żywność specjalnego przeznaczenia
medycznego różni się między sobą?

Tak. Skład produktów zaliczanych do tej grupy może być bardzo różny, bo przecież różni są pacjenci i choroby, z którymi się zmagają. Pewna grupa żywności specjalnego przeznaczenia może być podawana jedynie doustnie tak, jak „zwykła” żywność, natomiast pozostała także bezpośrednio do układu pokarmowego przy pomocy zgłębnika lub stomii odżywczej. Wśród żywności specjalnego przeznaczenia medycznego możemy znaleźć, m.in. produkty:

Wysokobiałkowe


Kup teraz

btn-cart
Wysokoenergetyczne


Kup teraz

btn-cart
Dedykowane pacjentom
onkologicznymw czasie chemioterapii i radioterapii

Kup teraz

btn-cart
Kierowane dla osób
o specjalnych potrzebach Niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem
z zaburzeniami metabolizmu glukozy

Kup teraz

btn-cart
Wysokoenergetyczne
z dodatkiem błonnika


Kup teraz

btn-cart
Jednoskładnikowe




Kup teraz

btn-cart
Immunożywienie
Pomocne w stanach niedożywienia lub ryzyka niedożywienia w okresie okołooperacyjnym

Kup teraz

btn-cart

Potrzebujesz specjalistycznej porady?
Umów się na bezpłatną konsultację żywieniową z naszym Ekspertem!

Konsultacje

btn-arrow
Katarzyna Zadka – Ekspert NHSc

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.