Pacjent onkologiczny

Kobieta w chuście

Choroba nowotworowa potrafi zmienić wiele w życiu człowieka. Niesie ze sobą wiele emocji - lęk, strach, żal czy też gniew. Szybko dzielące się komórki nowotworowe zaburzają prawidłową pracę organizmu, co wpływa na pogorszenie stanu zdrowia chorego. Wiele osób cierpiących na nowotwór doświadcza działań niepożądanych choroby, jak i procesu leczenia. Często stwierdza się brak apetytu, utrudnione spożycie żywności, zaburzenia smaku i zapachu, czy nudności i wymioty. Objawy te utrudniają prawidłowe odżywianie, co z kolei może mieć wpływ na rozwój niedożywienia.

Podczas choroby onkologicznej zadbaj o siebie - zarówno o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Pamiętaj, że to również od Ciebie zależy, jak będzie wyglądał przebieg leczenia, skuteczność, czy czas trwania terapii, a także powrót do pełni sił. Prawidłowo skomponowana dieta odgrywa dla Ciebie niezwykle istotną rolę - stanowi wsparcie dla organizmu w walce z chorobą, a także może mieć wpływ na przebieg leczenia.

Zwróć szczególną uwagę na to, jak wygląda Twój codzienny jadłospis. Poniżej znajdziesz wskazówki żywieniowe, których zastosowanie wspomoże Twój organizm podczas trwania choroby.

  • Zadbaj o różnorodną i odpowiednio zbilansowaną dietę. Dzięki temu dostarczysz organizmowi wszystkich cennych składników pokarmowych.
  • Wzbogać swoją dietę w pełnowartościowe białko. Choroba nowotworowa może mieć znaczny wpływ na zwiększenie zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Uwzględnij w jadłospisie produkty pochodzenia zwierzęcego takie, jak jaja, ryby, mięso, produkty mleczne. Przykładowo, jeżeli Twoja masa ciała wynosi 70 kg to spożycie kostki sera twarogowego półtłustego, 4 plasterków sera Gouda, porcji polędwicy wołowej oraz 3 jaj kurzych pozwoli Ci na pokrycie dziennego zapotrzebowania na białko w chorobie nowotworowej, czyli w tym przypadku ok. 105 g.
  • Zadbaj o odpowiednią podaż energii. Choroba może wpływać na zwiększenie zapotrzebowania na energię. Jej prawidłowa podaż zapewni właściwą pracę Twojego organizmu i uchroni przed utratą masy ciała. Uzupełnij w tym celu swoją dietę w produkty wysokokaloryczne, np. oleje roślinne, orzechy czy pestki.
  • Spożywaj częściej niewielkie porcje posiłków. Dzięki temu poradzisz sobie ze zbyt szybko pojawiającym się uczuciem sytości.
  • Zwróć uwagę na wygląd i zapach potraw. Atrakcyjnie podany posiłek znacznie bardziej zachęci Cię do jedzenia, zwłaszcza jeżeli nie masz apetytu.
  • Zadbaj o regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do Twoich możliwości. Nawet krótki spacer może mieć pozytywny wpływ na Twoje samopoczucie, czy pracę układu krążenia.
  • Nie zapomnij o piciu co najmniej 2 l płynów dziennie. Odpowiednie nawodnienie będzie miało dodatkowo szczególny wpływ w przypadku objawów takich, jak zaparcie, biegunka czy suchość w jamie ustnej.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Przygotowaliśmy materiały, które mogą okazać się dla Ciebie pomocne!

Podstawowe artykuły o nowotworze - tu zacznij

Pozostałe artykuły dotyczące choroby nowotworowej

Przeglądaj wszystkie artykuły

Etapy choroby onkologicznej

Zostałem zdiagnozowany

Czytaj więcej

Zaczynam leczenie

Czytaj więcej

Doświadczam skutków ubocz­nych leczenia

Czytaj więcej

Skończyłem leczenie

Czytaj więcej

Jestem opiekunem

Czytaj więcej

Obejrzyj webinary z Ekspertem

Przeglądaj wszystkie webinary

Najczęściej zadawane pytania

Jak stosować żywienie medyczne?

Więcej informacji

Na co należy zwracać uwagę w składzie żywności medycznej?

Więcej informacji

Czy smak żywności medycznej jest ważny?

Więcej informacji
Przeglądaj wszystkie pytania

Materiały do pobrania

Bezpłatny e-book: Żywienie w chorobie onkologicznej

Bezpłatny e-book z przepisami: Sposób na zwiększenie ilości białka w diecie

Przeglądaj wszystkie materiały do pobrania

Polecane produkty

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzykaniedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub wprzypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.