Jak wzmocnić odporność osób starszych?

Starsza kobieta odpoczywa

Jako osoba starsza należysz do grupy szczególnie narażonej na infekcje. Jest to spowodowane zarówno procesem starzenia się organizmu, w tym układu odpornościowego, jak i zwiększającą się z wiekem liczbą chorób i dolegliwości. Czy wiesz, że odpowiednio zbilansowana dieta może być pomocna we wspieraniu Twojej odporności?

Na skutek procesu starzenia Twój układ odpornościowy może stać się z roku na rok mniej efektywny i sprawny w walce z patogenami. Ponadto, w wyniku tych zmian w organizmie może występować przewlekły stan zapalny, który choć często niezauważalny wiąże się z większą podatnością na zakażenia, w tym wirusowe. Oczywiście na to, jak sprawnie działa Twoja odporność, mają wpływ też czynniki genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe, w tym ilość stresu i jakość diety. Ta ostatnia, jeśli jest dobrze zbilansowana może korzystnie wpływać także na stan Twoich jelit, a to właśnie tam znajduje się nawet 70% komórek odpornościowych. Zbilansowana dieta - czyli? Aktualne zalecenia żywieniowe dla osób po 65. roku życia są dostępne tutaj. Z kolei poniżej znajdziesz listę składników odżywczych zapewniających i wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego wraz z podpowiedziami, z jaką żywnością można ich dostarczyć.

  1. Białko

    Zapotrzebowanie na białko po 65. roku życia jest o 25% większe niż u młodszej osoby dorosłej. Ponadto, to właśnie ono jest niezbędne, m.in. do budowy przeciwciał. Białka dostarczą Ci przede wszystkim chude mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych. Mięso, ryby najlepsze będą w formie gotowanej, duszonej i pieczonej bez tłuszczu. Najlepiej strawne będą z kolei jaja gotowane na miękko. Nasiona roślin strączkowych możesz dodać do zupy lub przygotować z nich czy kupić gotową pastę do pieczywa.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają działanie przeciwzapalne i wspierają działanie układu odpornościowego na różnych polach. Dostarczysz ich sobie jedząc ryby, tran, oleje roślinne (rzepakowy, lniany) orzechy i oliwę z oliwek. Oleje i oliwa mają wysoką wartość, jeśli są jedzone na surowo jako dodatek do surówek, a nie jako tłuszcz do smażenia.
  3. Błonnik pokarmowy

    Błonnik to pokarm dla dobroczynnych bakterii żyjących w jelitach, które stanowią Twoją pierwszą linię obrony przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Jego źródłem są warzywa i owoce, a także grube kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna), ryż brązowy, ciemne pieczywo (np. pszenny graham, żytnie), makaron razowy, płatki, np. owsiane i otręby. Jeśli pieczywo ciemne powoduje u Ciebie zgagę jedz białe, ale staraj się jeść kasze i więcej warzyw i owoców.
  4. Witaminy: A, C, D, E i B6

    Witaminy wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają namnażanie komórek odpornościowych, a także są niezbędnym elementem wielu reakcji zachodzących w organizmie. Niezależnie od dokładnej roli, wszystkie te witaminy wspierają Twój układ odpornościowy. Ich źródłem są różne produkty, ale bez obaw - większość z nich doskonale znasz i na pewno łatwo możesz je kupić.
    • Źródłem witaminy A są: jaja, masło, ale także marchew, dynia, brzoskwinia i zielone warzywa, jak brokuł, zielony groszek, brukselka, jarmuż, szpinak i szparagi.
    • Witaminę C dostarczą oczywiście cytrusy, ale także wiele innych warzyw i owoców, jak czerwona papryka, pomidory, natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawki, kiwi i maliny.
    • Witaminę E znajdziesz w olejach roślinnych, orzechach, migdałach i pestkach dyni czy słonecznika.
    • Witaminę D po 65. roku należy suplementować w ilości 2000 j.m./dobę, ze względu na mniej wydajną jej syntezę w skórze. Jej żywieniowymi źródłami dla Ciebie mogą być ryby, jaja i masło.
  5. Składniki mineralne: żelazo, cynk i selen

    Składniki mineralne takie jak żelazo, cynk i selen podobnie jak witaminy są niezbędne w wielu procesach warunkujących działanie Twojego układu odpornościowego. Żelaza dostarczy Ci oczywiście mięso, zwłaszcza to czerwone, ale także jaja. Znajduje się ono także w mniejszych ilościach i nieco innej formie w produktach roślinnych: zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. W tych samych produktach z wyjątkiem zielonych warzyw obecny jest cynk i selen. Dodatkowo dostarczysz ich sobie jedząc orzechy i migdały.

Jeśli ze względu na stan zdrowia lub samopoczucie masz problemy z jedzeniem różnorodnych posiłków, a w Twoim jadłospisie brakuje wielu wymienionych produktów, możesz mieć zwiększone ryzyko rozwoju niedożywienia.

Niedożywienie negatywnie przekłada się na odporność i czas zdrowienia w okresie choroby. Chcąc mu przeciwdziałać porozmawiaj z lekarzem o możliwości zastosowania u siebie dodatkowego wsparcia w postaci specjalistycznego żywienia medycznego, które dzięki płynnej formie z łatwością może stać się elementem jadłospisu.

Przykładem żywności medycznej jest, np. Resource Protein (teraz dostępny w nowym smaku owoców leśnych). W 200 ml zawiera 18,8 g białka i aż 28 witamin i składników mineralnych.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty

Piśmiennictwo:

  1. Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019;20(20):5028. Published 2019 Oct 11. doi:10.3390/ijms20205028
  2. Schley PD, Field CJ. The immune-enhancing effects of dietary fibres and prebiotics. Br J Nutr. 2002;87 Suppl 2:S221‐S230. doi:10.1079/BJNBJN/2002541
  3. Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018 Sep 6. doi:10.3390/jcm7090258
  4. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  5. Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881‐886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755
  6. Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
  7. Rall LC, Meydani SN. Vitamin B6 and immune competence. Nutr Rev. 1993;51(8):217‐225. doi:10.1111/j.1753-4887.1993.tb03109.x
  8. Cherayil BJ. Iron and immunity: immunological consequences of iron deficiency and overload. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2010;58(6):407‐415. doi:10.1007/s00005-010-0095-9
  9. Prasad AS. Zinc in human health: effect of zinc on immune cells. Mol Med. 2008;14(5-6):353‐357. doi:10.2119/2008-00033.Prasad
  10. Hoffmann PR, Berry MJ. The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 2008;52(11):1273‐1280. doi:10.1002/mnfr.200700330

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.