Podstawowe zalecenia żywieniowe dla osób starszych

Kobieta z wnuczką

Każdy etap życia niesie ze sobą inne zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze niezbędne do życia. To, co jednak przez lata pozostaje niezmienne, to konieczność zaspokajania swoich potrzeb żywieniowych. Z tego względu dla każdej grupy wiekowej istnieje lista zaleceń żywieniowych, których realizacja może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Nie inaczej jest w przypadku osób powyżej 65. roku życia. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak powinna wyglądać codzienna dieta seniora.

  1. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny

    Twój codzienny jadłospis powinien bazować na małych, ale częstych posiłkach. Regularne spożywanie mniejszych porcji posiłków zmniejsza ryzyko osłabienia organizmu i obciążenia układu pokarmowego. Dobrze, aby posiłki, które spożywasz były urozmaicone, a przynajmniej jeden z nich w ciągu dnia był ciepły.
  2. Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej w postaci wody

    Równie ważne jest regularne i częste picie płynów. Odpowiednie nawodnienie organizmu pozwoli uniknąć Ci odwodnienia i związanych z nim negatywnych konsekwencji, takich jak: zmniejszenie wydolności fizycznej, pogorszenie funkcji poznawczych oraz obecność dolegliwości, m.in. ze strony układu moczowego, krwionośnego czy pokarmowego. Niedostateczne nawodnienie to także większe ryzyko zakażeń i odleżyn. To dlatego osoby po 65. roku życia powinny wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej w postaci wody. Ze względu na zaburzone odczucie pragnienia pij nawet wtedy, kiedy nie odczuwasz takiej potrzeby. Do picia najlepsza będzie woda, a w drugiej kolejności soki warzywne i owocowe, napoje mleczne oraz herbata i kawa.
  3. Spożywaj warzywa i owoce tak często, jak to możliwe

    Warzywa i owoce powinny być podstawowym składnikiem Twojej codziennej diety i powinny pojawiać się w niej kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz przekąsek. Jeśli nie masz możliwości spożywania warzyw lub niektórych owoców na surowo, jedz je w formie gotowanej, rozdrobnionej - w postaci koktajli, zup typu krem i musów. Częściowo warzywa i owoce możesz zastąpić sokami.
  4. Spożywaj w głównych posiłkach produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste

    Produkty zbożowe powinny być składnikiem większości Twoich posiłków i, jeśli to możliwe, powinny pojawiać się w nich w formie pełnoziarnistej, czyli w postaci pieczywa razowego lub graham, kasz (np. gryczanej, jęczmiennej), płatków naturalnych (owsiane, jęczmienne), makaronu pełnoziarnistego czy ryżu brązowego. Jeśli nie tolerujesz takich produktów zastąp je tymi z białej mąki, drobnymi kaszami i białym ryżem.
  5. Spożywaj produkty mleczne - głównie fermentowane (jogurty, kefiry)

    Produkty mleczne dla osób po 65. roku życia są tak samo ważne, jak dla dzieci i młodzieży, gdyż mają one za zadanie zahamować ubytek masy kostnej postępujący wraz z wiekiem. Z tego względu spożywaj je przynajmniej 3 razy dziennie. Najbardziej polecane są kefiry, jogurty, zsiadłe mleko oraz chude białe sery.
  6. Spożywaj ryby, jaja, chude mięso przy jednoczesnym ograniczaniu spożycia mięsa czerwonego, przetworzonych produktów mięsnych i tłuszczów zwierzęcych

    Dla utrzymania zdrowia szczególnie ważne jest dla Ciebie również spożywanie pełnowartościowego białka. Najlepszym jego źródłem jest chude mięso, ryby i jaja. Ponadto, wspomniane już wcześniej produkty mleczne, a także nasiona roślin strączkowych.
  7. Spożywaj dobre tłuszcze

    W Twoim menu nie może zabraknąć źródeł dobrych tłuszczów, takich jak oleje roślinne, tłuste ryby morskie czy orzechy.
  8. Ogranicz cukier, słodycze, sól, alkohol i napoje słodzone

    W Twojej diecie niekorzystne będzie stosowanie dużych ilości cukru, soli, a także produktów bogatych w te składniki. Najlepiej zrezygnuj także ze spożywania alkoholu lub przynajmniej go ogranicz.
  9. Suplementuj witaminę D (2000 j.m./dobę)

    Oprócz zaleceń dotyczących jadłospisu osoby, które ukończyły 65. rok życia powinny codziennie suplementować witaminę D - 2000 j.m. dziennie lub zgodnie ze wskazaniami lekarza
  10. Nie zapominaj o aktywności fizycznej

    W miarę możliwości spędzaj czas aktywnie przez przynajmniej 150 minut w tygodniu, np. spacerując, uprawiając sport dostosowany do swoich możliwości.

Pamiętaj, że powyższe zalecenia kierowane są do osób zdrowych. Z tego względu może istnieć konieczność ich modyfikacji, uwzględniając Twój stan zdrowia lub częste u osób starszych dolegliwości, o których możesz przeczytać tutaj.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty

Piśmiennictwo:

  1. Volkert, D.; Beck, A.M.; Cederholm, T.; i in. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin. Nutr. 2019, 38, 10-47. DOI: 10.1016/j.clnu.2018.05.024
  2. Stanga Z, Allison S, Vandewoude M, Schneider SM, Drozdz Ł. Żywienie osób w wieku podeszłym. W: Sobotka L, editor. Podstawy żywienia Klinicznego. IV edn. Kraków: Scientifica; 2013. pp. 581–617.
  3. Ahmed T, Haboubi N. Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clin Interv Aging 2010;5:207–16.
  4. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym Dostęp 1.06.2020

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.