Nowotwór trzustki - żywienie | Nestle Health Science
Back to all stories
0 minutes read

Dlaczego w leczeniu onkologicznym warto skorzystać z porady dietetyka?

Spotkanie z dietetykiem może kojarzyć Ci się tylko z odchudzaniem przed wakacjami czy ważnym rodzinnym wydarzeniem. W istocie jednak pomoc specjalisty do spraw żywienia może okazać się dla Ciebie niezastąpiona także w okresie choroby, takiej jak ta nowotworowa. Warto o tym pamiętać i, jeśli to tylko możliwe, skorzystać z konsultacji, ponieważ stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety dostosowanej do potrzeb w okresie leczenia onkologicznego powinno być integralnym elementem terapii.



Dlaczego warto pomyśleć o spotkaniu z dietetykiem w czasie leczenia onkologicznego?


  • Po pierwsze, spotkanie z dietetykiem może uchronić Cię przed rozwojem niedożywienia. Podczas wizyty zostanie oceniona prawidłowość Twojej masy ciała, a także zebrany pełny wywiad żywieniowy. Na tej podstawie specjalista oceni czy Twoje posiłki zawierają odpowiednią ilość energii, a także składników odżywczych i w razie potrzeby zaleci modyfikacje jadłospisu. Mogą one, np. polegać na zwiększeniu gęstości energetycznej posiłków czy zwiększeniu ilości białka. Jeśli tracisz masę ciała na skutek choroby, wprowadzone zmiany pozwolą Ci spowolnić lub zatrzymać ten proces, a także poprawić stan odżywienia. Jest to bardzo istotne, ponieważ niedożywienie może nie tylko pogarszać Twoją tolerancję leczenia onkologicznego, ale także może spowalniać proces zdrowienia i wpływać negatywnie na rokowania.

  • Po drugie, dietetyk uwzględniając Twój aktualny stan odżywienia i możliwości Twojego organizmu przygotuje dla Ciebie indywidualne wskazania, które mogą znacznie różnić się od tych ogólnych dostępnych w Internecie. Będą one uwzględniały typ nowotworu, zaawansowanie choroby, wydolność narządów, choroby towarzyszące, wiek, a także Twoje preferencje żywieniowe. Dopasowanie jadłospisu do konkretnych potrzeb pomoże Ci lepiej wspierać organizm w procesie leczenia.

Dietetyk pomoże Ci znaleźć sposoby walki z efektami niepożądanymi towarzyszącymi leczeniu.


Wykwalifikowany specjalista dostosuje jadłospis tak, aby nie nasilał nieprzyjemnych dolegliwości, które mogą pojawiać się u Ciebie w trakcie i po zakończeniu terapii, jak nudności, wymioty, biegunki, suchość i nadżerki w jamie ustnej. Podpowie Ci, w jaki sposób zmodyfikować skład lub konsystencję dań, by były jak najlepiej tolerowane.


Konsultacja ze specjalistą pozwoli Ci odróżnić fakty od mitów. W dobie szerokiego dostępu do informacji w Internecie nietrudno trafić na niesprawdzone porady obiecujące natychmiastowe efekty. Ich stosowanie najczęściej nie przynosi żadnych efektów, ale czasem może być także niebezpieczne, jak np. próby głodzenia. Z tego względu, podchodź z rezerwą do wszystkich publikacji gwarantujących natychmiastowe efekty, a ich prawdziwość weryfikuj z dietetykiem.


Dietetyk pomoże Ci wybrać odpowiednią żywność medyczną.


Jeśli masz trudności ze spożywaniem posiłków lub tracisz masę ciała, specjalista na indywidualnym spotkaniu pomoże Ci wybrać żywność medyczną odpowiednią dla Twojego organizmu. Wskaże Ci, czy lepszym wyborem będzie produkt wysokobiałkowy, jak np. Resource Protein czy wysokoenergetyczny, jak np. Resource 2.0. Ponadto, wytłumaczy jak stosować żywność medyczną sugerując rekomendowaną ilość, a także sposób jej włączenia do codziennego jadłospisu.

Jeśli nie masz możliwości wybrania się na osobistą wizytę u dietetyka, spróbuj skorzystać przynajmniej z porady online sprawdzając wcześniej kwalifikacje osoby, do której skierujesz swoje zapytanie. Z konsultacji żywieniowej z dietetykiem możesz skorzystać także na naszej stronie - po kliknięciu w zakładkę "Kontakt".

Number of shares: {0}
Udostępnij:
ONS-Brand product Zone

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.