ROLA BIAŁKA W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ - JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ?
Wiele osób wciąż wierzy, że białko żywi raka i w diecie chorego onkologicznie powinno być go w związku z tym jak najmniej. Nic bardziej mylnego! Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w Twoim organizmie. Nowotwór zwiększa zapotrzebowanie na ten składnik nawet o ponad 60%, dlatego jeśli cierpisz na nowotwór, zadbaj o właściwe spożycie białka.
Białko pełni w Twoim organizmie bardzo ważną rolę. Niezbędne jest, m.in. do budowy i utrzymania masy mięśniowej, ważnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiednia
ilość tego składnika jest konieczna, gdyż bez niej ludzkie ciało nie może funkcjonować prawidłowo. Nawet zdrowy człowiek w każdej sekundzie zużywa i traci białko, dlatego musi regularnie
dostarczać je w posiłkach w ilościach odpowiednich do swoich potrzeb. Dzięki temu zawsze, gdy organizm potrzebuje tego składnika, jego zasoby będą wystarczające.
Jeśli jesteś chory onkologicznie, zwróć szczególną uwagę na ilość białka w diecie - może mieć ono wpływ na to, jak funkcjonuje Twój organizm. Zadbaj,
by spożywać go tyle, by w pełni zaspokoić swoje potrzeby.
Masz nowotwór? Możesz potrzebować więcej białka.
Nowotwór wpływa na funkcjonowanie wielu narządów i przebieg wielu procesów w organizmie, zaburzając je.
Dieta w chorobie nowotworowej powinna dostarczać odpowiednią ilość białka, często znacznie większą niż przed chorobą. Jest to ważne w przypadku każdego
pacjenta, jednak szczególnie istotne staje się, jeśli jesteś w trakcie leczenia przeciwnowotworowego:
- przygotowujesz się do operacji lub jesteś w okresie rekonwalescencji po niej,
- otrzymujesz chemio- lub radioterapię.
W tym przypadku, zapotrzebowanie na białko może być naprawdę wysokie, warto więc, by Twoja dieta była szczególnie bogata w białko.
Ile białka w chorobie onkologicznej?
W naszej diecie dostarczenie odpowiedniej ilości białka nie jest trudne, więc u zdrowych osób zdecydowanie częściej zdarza się nadmiar niż niedobór tego składnika. Inaczej jest, niestety, u chorych z nowotworem, u których zapotrzebowanie na ten składnik może wzrosnąć nawet o 67%.
Ważna jest nie tylko ilość białka, ale także spożycie energii – jeśli w diecie podaż węglowodanów i tłuszczów,
a przez to także kalorii będzie zbyt mała, białko nie zostanie wykorzystane w celach budulcowych, a jako źródło energii.
Źródła białka w diecie
Białko znajdziesz w większości produktów spożywczych, jednak nie każde będzie dla Ciebie jednakowo cenne. Jeśli cierpisz na nowotwór, w Twojej diecie przeważać powinno białko pełnowartościowe, czyli to z produktów zwierzęcych:
mięsa i jego przetworów, ryb, jaj oraz mleka i produktów mlecznych. Przykładowe produkty bogate w białko zwierzęce znajdziesz poniżej.
Nawet wykorzystując w diecie produkty wysokobiałkowe, możesz nie być w stanie w pełni zaspokoić swojego zapotrzebowania na ten składnik. Dostarczenie odpowiedniej ilości
i jakości białka może być szczególnie trudne, jeśli występują u Ciebie problemy z apetytem, mdłości, biegunki, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu czy bolesność jamy ustnej - częste
efekty uboczne prowadzonego leczenia onkologicznego.
Co zrobić, jeśli białka w diecie jest zbyt mało?
Jeśli obawiasz się, że możesz spożywać zbyt mało białka, rozważ wizytę u dietetyka. Najlepiej wybierz specjalistę, który ma już doświadczenie w pracy z pacjentami onkologicznymi.
Na podstawie Twojego jadłospisu oceni on, ile białka spożywasz i czy ilość ta jest odpowiednia do potrzeb.
Jeśli białka jest zbyt mało, dietetyk wskaże Ci sposoby, które pozwolą zwiększyć jego ilość w diecie. Dzięki temu dieta w chorobie nowotworowej będzie lepiej dopasowana do Twoich potrzeb.
Dietetyk może zalecić:
- Wzbogacanie diety - dodawanie do zwykłych posiłków, np. preparatów białka w proszku, jak Resource Instant Protein.
W 1 łyżce (5g) tego produktu zawarte jest 4,5 g białka. Neutralny smak powoduje, że może być dodawany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych, bez zmiany ich smaku.
Proszek może być stosowany do potraw ciepłych i zimnych: zup, sosów, deserów, przecierów, napojów.
- Włączenie do diety specjalnych wysokobiałkowych preparatów odżywczych - może być szczególnie korzystne,
jeśli pacjentowi brakuje nie tylko białka, ale także energii. Produkty te mają zwykle formę płynu i dostępne są w aptekach w opakowaniach o pojemności ok. 200 ml, w różnych wersjach
smakowych. W zależności od potrzeb, zwykle zalecane jest przyjmowanie od 1 do 3 butelek preparatów odżywczych dziennie. Produkty takie mogą być traktowane jako deser
i wypijane w niewielkich porcjach po każdym standardowym posiłku lub popijane między posiłkami. Szczególnie warte uwagi są produkty zawierające w nazwie słowo „Protein", jak
Resource Protein. Produkt ten w 200 ml zawiera 18,8 g białka.
Opisane wyżej produkty powinny być stosowane pod kontrolą lekarza.