Back to all stories
0 minutes read

Jeśli cierpisz na nowotwór, łatwo możesz zgubić się w gąszczu sprzecznych informacji dotyczących tego, co powinieneś, a czego nie powinieneś jeść. Dopóki nie dowiesz się, co jest prawdą, a co tylko mitem, nie uda Ci się zaplanować diety tak, by była dla Ciebie prawdziwym wsparciem żywieniowym w walce z chorobą. Chcemy Ci w tym pomóc, dlatego rozprawiamy się z popularnymi opiniami, które łatwo mogą wprowadzić w błąd.



Mit: Białko żywi raka  
Mit: Białko żywi raka  

W wielu miejscach możesz trafić na informację, że jeśli chorujesz na nowotwór, powinieneś ograniczyć w diecie ilość białka. Najczęściej zachęcają one, by eliminować przede wszystkim białko pełnowartościowe, pochodzące z produktów zwierzęcych, m.in. mięsa i jego przetworów. Ma to zwalczać komórki nowotworowe.


Fakt: Potrzebujesz białka  
Fakt: Potrzebujesz białka  

Białko to główny składnik budulcowy komórek Twojego organizmu. Występuje także w komórkach nowotworowych, nie oznacza to jednak, że jeśli przestaniesz dostarczać je z dietą, zahamujesz wzrost nowotworu. Możesz jednak w ten sposób doprowadzić do niedożywienia i wyniszczenia własnego organizmu. Dostosowana do potrzeb porcja białka każdego dnia jest przecież ważnym elementem żywienia pacjentów onkologicznych - pomaga m.in. utrzymać masę mięśniową. Choroba, na którą cierpisz i jej leczenie mogą znacząco zwiększyć Twoje zapotrzebowanie na białko.


Zapamiętaj! Jeśli cierpisz na nowotwór, nie wykluczaj białka z diety. Wręcz przeciwnie - zadbaj o jego odpowiednio wysokie spożycie. Eksperci zalecają każdego dnia przynajmniej 1,0-1,5 g białka /kg masy ciała do nawet 2 g/kg masy ciała.  
Zapamiętaj! Jeśli cierpisz na nowotwór, nie wykluczaj białka z diety. Wręcz przeciwnie - zadbaj o jego odpowiednio wysokie spożycie. Eksperci zalecają każdego dnia przynajmniej 1,0-1,5 g białka /kg masy ciała do nawet 2 g/kg masy ciała.  


By dowiedzieć się więcej na temat roli białka w chorobie nowotworowej, przeczytaj nasz inny artykuł.





Mit: Cukier żywi raka  
Mit: Cukier żywi raka  

Popularny pogląd zaleca, by wykluczyć z diety chorego onkologicznie węglowodany, ponieważ stanowią one dla komórek nowotworowych źródło energii. Ma to zwalczyć komórki nowotworowe.


Fakt: Potrzebujesz energii  
Fakt: Potrzebujesz energii  

Cukry nie powinny stanowić podstawy Twojego jadłospisu, jednak węglowodany, do których należą, to dla organizmu główne źródło energii. Dostarczane przez Ciebie z pokarmem mogą być wykorzystywane zarówno przez komórki zdrowe, jak i przez komórki nowotworowe. Jeśli jednak wyeliminujesz je z posiłków, utrudnisz dostęp do energii wspomnianym już zdrowym komórkom, czyli zaczniesz je głodzić.



By Twoje ciało mogło prawidłowo funkcjonować, musisz każdego dnia dostarczać mu odpowiednią porcję kalorii. Jeśli Twoja dieta będzie zawierała ich zbyt mało, białko, które dostarczasz, nie będzie mogło być właściwie wykorzystywane na cele budulcowe.  
By Twoje ciało mogło prawidłowo funkcjonować, musisz każdego dnia dostarczać mu odpowiednią porcję kalorii. Jeśli Twoja dieta będzie zawierała ich zbyt mało, białko, które dostarczasz, nie będzie mogło być właściwie wykorzystywane na cele budulcowe.  





Mit: Głodówka leczy raka  
Mit: Głodówka leczy raka  

Być może natrafiłeś na pomysł, by w czasie choroby nowotworowej stosować głodówki. Zdaniem jego zwolenników, jeśli nie dostarczymy komórkom rakowym energii i składników odżywczych niezbędnych do ich namnażania się i funkcjonowania, rozwój nowotworu zostanie zahamowany, a nieprawidłowe komórki zginą.


Fakt: Organizm źle odżywiany nie pracuje prawidłowo  
Fakt: Organizm źle odżywiany nie pracuje prawidłowo  

Komórki nowotworu jako pierwsze wychwytują te składniki odżywcze Twojej diety, których potrzebują.


 
 

Głodówka wpływa niekorzystnie głównie na zdrowe komórki Twojego ciała - te, których potrzebujesz, by narządy i tkanki mogły prawidłowo funkcjonować. Dopiero, gdy wyczerpane zostaną już wszystkie zapasy Twojego organizmu, zaczną głodować komórki nowotworowe. Dlatego odpowiednie żywienie w chorobie nowotworowej jest tak istotne.




Mit: Spadek masy ciała to naturalna konsekwencja choroby nowotworowej  
Mit: Spadek masy ciała to naturalna konsekwencja choroby nowotworowej  

Sama obecność nowotworu i prowadzone leczenie to dla organizmu duże obciążenie, które może sprzyjać utracie masy ciała. Istnieje pogląd, że chudnięcie to u chorych onkologicznych coś absolutnie naturalnego i nie ma możliwości, by mu przeciwdziałać.


Fakt: Spadek masy ciała oznacza, że organizm zużywa więcej niż otrzymuje  
Fakt: Spadek masy ciała oznacza, że organizm zużywa więcej niż otrzymuje  

Być może Twoja masa ciała spada. Nie jesteś sam – podobny problem ma nawet 80% pacjentów z nowotworem. Winne są obecne w organizmie nieprawidłowe komórki i substancje, które wytwarzają. Może być to także efekt leczenia przeciwnowotworowego.


Twoja masa ciała może spadać jeśli zmagasz się z utratą apetytu (anoreksją nowotworową), występują u Ciebie problemy, które utrudniają przyjmowanie pokarmów i skuteczne wykorzystanie ich przez Twój organizm.  
Twoja masa ciała może spadać jeśli zmagasz się z utratą apetytu (anoreksją nowotworową), występują u Ciebie problemy, które utrudniają przyjmowanie pokarmów i skuteczne wykorzystanie ich przez Twój organizm.  


Zapamiętaj! Spadek masy ciała może być dla Ciebie bardzo niekorzystny, dlatego już dziś zacznij mu zapobiegać. Pomoże w tym zbilansowana dieta, która uwzględni występujące u Ciebie dolegliwości oraz Twoje indywidualne zapotrzebowanie.  
Zapamiętaj! Spadek masy ciała może być dla Ciebie bardzo niekorzystny, dlatego już dziś zacznij mu zapobiegać. Pomoże w tym zbilansowana dieta, która uwzględni występujące u Ciebie dolegliwości oraz Twoje indywidualne zapotrzebowanie.  




Już wkrótce rozłożymy na czynniki pierwsze kolejne mity – zapraszamy!

ONS-Brand product Zone

Piśmiennictwo:

1. Arends J. i wsp.: ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition 2016, 1-38, dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2016.07.015

2. Tokajuk A., Car H., Wojtukiewicz M.Z.: Problem niedożywienia u chorych na nowotwory. Medycyna Paliatywna w Praktyce 2015; 9, 1, 23–29

 

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.