Back to all stories
0 minutes read

Jeśli cierpisz na nowotwór, łatwo możesz zgubić się w gąszczu sprzecznych informacji dotyczących tego, co powinieneś, a czego nie powinieneś jeść. Dopóki nie dowiesz się, co jest prawdą, a co tylko mitem, nie uda Ci się zaplanować diety tak, by była dla Ciebie prawdziwym wsparciem żywieniowym w walce z chorobą. Chcemy Ci w tym pomóc, dlatego rozprawiamy się z popularnymi opiniami, które łatwo mogą wprowadzić w błąd.



Mit - białko żywi raka  
Mit - białko żywi raka  

W wielu miejscach możesz trafić na informację, że jeśli chorujesz na nowotwór, powinieneś ograniczyć w diecie ilość białka. Najczęściej zachęcają one, by eliminować przede wszystkim białko pełnowartościowe, pochodzące z produktów zwierzęcych, m.in. mięsa i jego przetworów. Ma to zwalczać komórki nowotworowe.


Białko w leczeniu onkologicznym  
Białko w leczeniu onkologicznym  

Białko to główny składnik budulcowy komórek Twojego organizmu. Występuje także w komórkach nowotworowych, nie oznacza to jednak, że jeśli przestaniesz dostarczać je z dietą, zahamujesz wzrost nowotworu. Możesz jednak w ten sposób doprowadzić do niedożywienia i wyniszczenia własnego organizmu. Dostosowana do potrzeb porcja białka każdego dnia jest przecież ważnym elementem żywienia pacjentów onkologicznych - pomaga m.in. utrzymać masę mięśniową. Choroba, na którą cierpisz i jej leczenie mogą znacząco zwiększyć Twoje zapotrzebowanie na białko.


Nie wykluczaj białka z diety  
Nie wykluczaj białka z diety  


By dowiedzieć się więcej na temat roli białka w chorobie nowotworowej, przeczytaj nasz inny artykuł.





Mit - cukier żywi raka  
Mit - cukier żywi raka  

Popularny pogląd zaleca, by wykluczyć z diety chorego onkologicznie węglowodany, ponieważ stanowią one dla komórek nowotworowych źródło energii. Ma to zwalczyć komórki nowotworowe.


Energia w leczeniu onkologicznym  
Energia w leczeniu onkologicznym  

Cukry nie powinny stanowić podstawy Twojego jadłospisu, jednak węglowodany, do których należą, to dla organizmu główne źródło energii. Dostarczane przez Ciebie z pokarmem mogą być wykorzystywane zarówno przez komórki zdrowe, jak i przez komórki nowotworowe. Jeśli jednak wyeliminujesz je z posiłków, utrudnisz dostęp do energii wspomnianym już zdrowym komórkom, czyli zaczniesz je głodzić.



Dostarczaj odpowiednią ilość kalorii  
Dostarczaj odpowiednią ilość kalorii  





Głodówka nie leczy nowotworu  
Głodówka nie leczy nowotworu  

Być może natrafiłeś na pomysł, by w czasie choroby nowotworowej stosować głodówki. Zdaniem jego zwolenników, jeśli nie dostarczymy komórkom rakowym energii i składników odżywczych niezbędnych do ich namnażania się i funkcjonowania, rozwój nowotworu zostanie zahamowany, a nieprawidłowe komórki zginą.


Źle odżywiony organizm  
Źle odżywiony organizm  

Komórki nowotworu jako pierwsze wychwytują te składniki odżywcze Twojej diety, których potrzebują.


Dostarczanie wystarczającej ilości substancji  
Dostarczanie wystarczającej ilości substancji  

Głodówka wpływa niekorzystnie głównie na zdrowe komórki Twojego ciała - te, których potrzebujesz, by narządy i tkanki mogły prawidłowo funkcjonować. Dopiero, gdy wyczerpane zostaną już wszystkie zapasy Twojego organizmu, zaczną głodować komórki nowotworowe. Dlatego odpowiednie żywienie w chorobie nowotworowej jest tak istotne.




Spadek masy ciała  
Spadek masy ciała  

Sama obecność nowotworu i prowadzone leczenie to dla organizmu duże obciążenie, które może sprzyjać utracie masy ciała. Istnieje pogląd, że chudnięcie to u chorych onkologicznych coś absolutnie naturalnego i nie ma możliwości, by mu przeciwdziałać.


Organizm zużywa więcej niż otrzymuje  
Organizm zużywa więcej niż otrzymuje  

Być może Twoja masa ciała spada. Nie jesteś sam – podobny problem ma nawet 80% pacjentów z nowotworem. Winne są obecne w organizmie nieprawidłowe komórki i substancje, które wytwarzają. Może być to także efekt leczenia przeciwnowotworowego.


Twoja masa ciała może spadać  
Twoja masa ciała może spadać  


Zadbaj o zbilansowaną dietę  
Zadbaj o zbilansowaną dietę  




Już wkrótce rozłożymy na czynniki pierwsze kolejne mity – zapraszamy!

ONS-Brand product Zone

Piśmiennictwo:

1. Arends J. i wsp.: ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition 2016, 1-38, dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2016.07.015

2. Tokajuk A., Car H., Wojtukiewicz M.Z.: Problem niedożywienia u chorych na nowotwory. Medycyna Paliatywna w Praktyce 2015; 9, 1, 23–29

 

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.