Back to all stories
0 minutes read

Rak jelita grubego – co i jak jeść?

Jelito grube jest odpowiedzialne w układzie pokarmowym między innymi za wchłanianie płynów i elektrolitów. To dzięki jego pracy dochodzi do prawidłowego formowania stolca o odpowiedniej konsystencji. Obecność i leczenie nowotworów jelita grubego może znacznie upośledzić jego funkcję. To, jak bardzo zostaną one ograniczone u Ciebie, zależy od rodzaju nowotworu, a także sposobu leczenia, w tym zakresu zabiegu chirurgicznego, jeśli miał miejsce.

Jak powinna wyglądać Twoja dieta?

Nowotwór w obrębie jelita grubego wymaga modyfikacji podstawowych zaleceń żywieniowych dla chorych onkologicznie, które znajdziesz tutaj: Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. Zakres tych zmian, który w miarę upływu czasu od zabiegu operacyjnego może ulegać ograniczeniu, został opisany poniżej.


  • Ogranicz spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych ze względu na obecne w nich większe ilości błonnika pokarmowego. Twoja dieta powinna opierać się na jasnym pieczywie, drobnych kaszach, białym makaronie i ryżu. W miarę upływu czasu lekarz może zalecić Ci stopniowe zwiększanie błonnika w Twoim menu.

  • Warzywa spożywaj po obraniu, na początku najlepiej w formie gotowanej. Unikaj tych wzdymających, takich jak kapusta, cebula, por, brokuł, kalafior czy brukselka.

  • Zrezygnuj w menu z nasion roślin strączkowych jak fasola, groch, soczewica, bób czy soja. Mogą one powodować powstawanie gazów. Wprowadzenie ich w dalszych miesiącach jest zależne od indywidualnej tolerancji.

  • Gazy mogą występować także po produktach gazowanych, a także bardzo tłustych, stąd ogranicz w miarę możliwości ich ilość w jadłospisie.

  • Owoce jedz bez skórki, unikając na początku tych, mogących szczególnie wpływać na konsystencję stolca jak gruszki, śliwki czy owoce drobnopestkowe i suszone. Obserwuj reakcje układu pokarmowego i wybieraj te, które tolerujesz.

  • Ze względu na walkę z procesem nowotworowym musisz dostarczać sobie odpowiedniej ilości białka wysokiej jakości. Odpowiednie będzie gotowane mięso, jaja, chude ryby i chude produkty mleczne. Jeśli w trakcie leczenia onkologicznego zauważysz u siebie problemy z tolerancją produktów mlecznych możesz zdecydować się na te bezlaktozowe mlecznych możesz zdecydować się na te bezlaktozowe.

  • Jeśli dokuczają Ci uporczywe biegunki porozmawiaj o tym z lekarzem i poproś o wsparcie w postaci leków. W czasie biegunek nie zapominaj o uzupełnianiu płynów i elektrolitów.

  • Lekarz może zalecić Ci także dodatkowe wzbogacanie diety w żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, by spowolnić utratę masy ciała i zapobiec rozwojowi niedożywienia.

  • Konieczna może się okazać dodatkowa suplementacja witaminy B12.

Number of shares: {0}
Udostępnij:
ONS-Brand product Zone

    Literatura


  • 1. Lange E. Żywienie w chorobach nowotworowych W: Dietoterapia I. pod red: Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J., Włodarek D. 2009. Wyd. SGGW, Warszawa
  • 2. Muscaritoli M, Lucia S, Farcomeni A, i in. Prevalence of malnutrition in patients at first medical oncology visit: the PreMiO study. Oncotarget. 2017;8(45):79884–79896.
  • 3. Fukuda Y, Yamamoto K, Hirao M, Nishikawa K, Maeda S, Haraguchi N, et al. Prevalence of malnutrition among gastric cancer patients undergoing gastrectomy and optimal preoperative nutritional support for preventing surgical site infections. Ann Surg Oncol 2015;22(Suppl 3):778e85.
  • 4. Sobotka L. Podstawy Żywienie Klinicznego. 2013. Scienitifica, Kraków
  • 5. Didkowska J. i in. Nowotwory złośliwe w Polsce 2017 roku. 2019. Warszawa. Ministerstwo Zdrowia. Dostęp: http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2017.pdf
  • 6. Polkowski W., Potomski P. Nowotwory układu pokarmowego. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.2015. Dostęp: http://onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/zalecenia_PTOK_tom1_04_Nowotwory_ukladu_pokarmowego_20151202.pdf

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.