Rak wątroby i zalecenia żywieniowe

Kobieta w trakcie chemioterapii

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. To ona wytwarza, gromadzi i umożliwia uwalnianie i magazynowanie energii niczym „elektrownia”. Ponadto, bez niej nie jest możliwe trawienie tłuszczów, czy przetwarzanie białek na tkanki ciała. Gromadzi także niektóre witaminy i składniki mineralne i pełni funkcje immunologiczne. Jeśli cierpisz z powodu nowotworu wątroby, jej działanie zostaje upośledzone, ale stopień tych zmian jest bardzo indywidualny. Prawdopodobnie odczuwasz także często brak apetytu, co znacznie utrudnia realizację zaleceń związanych z żywieniem.

Jak powinna wyglądać Twoja dieta?

Jeśli to tylko możliwe, uwzględniaj w diecie wszystkie grupy produktów opisane w ogólnych zaleceniach żywieniowych tutaj: Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. Niezwykle istotne są te będące źródłem białka, czyli chude mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Produkty mleczne bezlaktozowe są wskazane w przypadku problemów z tolerancją laktozy, np. w czasie radio- czy chemioterapii. Dodatkowe modyfikacje sposobu żywienia zostały opisane poniżej:

  • Zwróć szczególną uwagę na rodzaj spożywanych tłuszczów. Zdecydowanie korzystniejsze będą te roślinne jedzone na surowo niż zwierzęce, po które warto sięgać z umiarem. W przypadku wystąpienia u Ciebie trudności z trawieniem, w tym biegunek tłuszczowych, konieczne będzie ograniczenie spożycia tłuszczów. W pierwszej kolejności wyklucz: tłuste sery, tłuste mięsa i wędliny, dania smażone, tłuste zimne i ciepłe sosy. Zrezygnuj także ze smażenia na korzyść gotowania lub pieczenia bez dodatku tłuszczu. Niezalecana jest całkowita eliminacja tłuszczów, ponieważ może to utrudnić dostarczenie Ci odpowiedniej ilości energii, której potrzebujesz.
  • Zrezygnuj bezwzględnie ze spożywania alkoholu.
  • W pierwszej kolejności zredukuj ilość spożywanego błonnika stawiając na produkty zbożowe oczyszczone i bazujące na białej mące. Ciemne pieczywo i produkty z pełnego ziarna jedz tylko wtedy, jeśli je tolerujesz. Na początku wybieraj warzywa i owoce obrane ze skórki i gotowane, a następnie bez skórki w formie surowej. Unikaj tych wzdymających i ciężkostrawnych.
  • Jeśli nie masz apetytu, porozmawiaj z lekarzem o wprowadzeniu do jadłospisu żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Pomoże dostarczyć Ci odpowiedniej ilości białka, którego tak potrzebujesz.
  • Wybieraj mniejsze posiłki, ale częściej i unikaj głodzenia. Dobrze, aby temperatura posiłków nie była zbyt wysoka.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego

Piśmiennictwo:

  1. Lange E. Żywienie w chorobach nowotworowych W: Dietoterapia I. pod red: Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J., Włodarek D. 2009. Wyd. SGGW, Warszawa
  2. Muscaritoli M, Lucia S, Farcomeni A, i in. Prevalence of malnutrition in patients at first medical oncology visit: the PreMiO study. Oncotarget. 2017;8(45):79884–79896.
  3. Fukuda Y, Yamamoto K, Hirao M, Nishikawa K, Maeda S, Haraguchi N, et al. Prevalence of malnutrition among gastric cancer patients undergoing gastrectomy and optimal preoperative nutritional support for preventing surgical site infections. Ann Surg Oncol 2015;22(Suppl 3):778e85.
  4. Sobotka L. Podstawy Żywienie Klinicznego. 2013. Scienitifica, Kraków
  5. Didkowska J. i in. Nowotwory złośliwe w Polsce 2017 roku. 2019. Warszawa. Ministerstwo Zdrowia. Dostęp: http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2017.pdf
  6. Polkowski W., Potomski P. Nowotwory układu pokarmowego. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.2015. Dostęp: http://onkologia.zalecenia.med.pl/pdf/zalecenia_PTOK_tom1_04_Nowotwory_ukladu_pokarmowego_20151202.pdf

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.