Rak wątroby i zalecenia żywieniowe
Wątroba pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. To ona wytwarza, gromadzi i umożliwia uwalnianie i magazynowanie energii niczym „elektrownia”. Ponadto, bez niej nie jest możliwe trawienie tłuszczów, czy przetwarzanie białek na tkanki ciała.
Gromadzi także niektóre witaminy i składniki mineralne i pełni funkcje immunologiczne. Jeśli cierpisz z powodu nowotworu wątroby, jej działanie zostaje upośledzone, ale stopień tych
zmian jest bardzo indywidualny. Prawdopodobnie odczuwasz także często brak apetytu, co znacznie utrudnia realizację zaleceń związanych z żywieniem.
Jak powinna wyglądać Twoja dieta?
Jeśli to tylko możliwe, uwzględniaj w diecie wszystkie grupy produktów opisane w ogólnych zaleceniach żywieniowych tutaj: Dieta w trakcie leczenia onkologicznego.
Niezwykle istotne są te będące źródłem białka, czyli chude mięso, ryby, jaja i produkty
mleczne. Produkty mleczne bezlaktozowe są wskazane w przypadku problemów z tolerancją laktozy, np. w czasie radio- czy chemioterapii. Dodatkowe modyfikacje sposobu żywienia zostały
opisane poniżej:
-
Zwróć szczególną uwagę na rodzaj spożywanych tłuszczów. Zdecydowanie korzystniejsze będą te roślinne jedzone na surowo niż zwierzęce, po które warto sięgać z umiarem.
W przypadku wystąpienia u Ciebie trudności z trawieniem, w tym biegunek tłuszczowych, konieczne będzie ograniczenie spożycia tłuszczów. W pierwszej kolejności wyklucz:
tłuste sery, tłuste mięsa i wędliny, dania smażone, tłuste zimne i ciepłe sosy. Zrezygnuj także ze smażenia na korzyść gotowania lub pieczenia bez dodatku tłuszczu. Niezalecana jest całkowita eliminacja tłuszczów, ponieważ może to utrudnić dostarczenie Ci odpowiedniej ilości energii, której potrzebujesz.
-
Zrezygnuj bezwzględnie ze spożywania alkoholu.
-
W pierwszej kolejności zredukuj ilość spożywanego błonnika stawiając na produkty zbożowe oczyszczone i bazujące na białej mące. Ciemne pieczywo i produkty z pełnego
ziarna jedz tylko wtedy, jeśli je tolerujesz. Na początku wybieraj warzywa i owoce obrane ze skórki i gotowane, a następnie bez skórki w formie surowej. Unikaj tych wzdymających
i ciężkostrawnych.
-
Jeśli nie masz apetytu, porozmawiaj z lekarzem o wprowadzeniu do jadłospisu żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Pomoże dostarczyć Ci odpowiedniej ilości białka,
którego tak potrzebujesz.
-
Wybieraj mniejsze posiłki, ale częściej i unikaj głodzenia. Dobrze, aby temperatura posiłków nie była zbyt wysoka.