Dieta a rak żołądka
Żołądek jest tym miejscem w układzie pokarmowym człowieka, do którego trafia pokarm po każdym zjedzonym posiłku. Tam jest trawiony i „dezynfekowany”, dzięki obecności kwasu solnego i enzymów. Działając jak „magazyn” żołądek uwalnia częściowo strawione
pożywienie, które trafiając powoli do naszych jelit może być dalej trawione. Niestety, jeśli pojawił się u Ciebie nowotwór żołądka, wszystkie te funkcje mogą być znacznie upośledzone.
Jeśli konieczna była operacja, Twój organizm musi radzić sobie z częściowym lub całkowitym brakiem tego organu. Leczenie onkologiczne ponadto, często powoduje nudności, wymioty i
ciągły brak apetytu. Mimo tych trudności musisz zadbać o to, by zapobiec lub możliwie zatrzymać spadek Twojej masy ciała tak, aby organizm lepiej radził sobie z procesem leczenia i zdrowienia.
Jak powinna wyglądać Twoja dieta po resekcji żołądka?
Nowotwór w obrębie żołądka wymaga modyfikacji podstawowych zaleceń żywieniowych dla chorych onkologicznie, które znajdziesz tutaj.
Zakres tych zmian został opisany poniżej.
-
Konieczne zmniejsz wielkość posiłków, ale jedz je częściej – 5-7 razy dziennie. Jedz je powoli i dokładnie przeżuwaj. Dzięki temu Twój układ pokarmowy
lepiej poradzi sobie z ich trawieniem.
-
Po posiłku postaraj się odpocząć przynajmniej 20 min z lekko uniesioną głową.
-
Zadbaj o to, aby posiłki miały umiarkowaną temperaturę - skrajne temperatury działają drażniąco na jelita oraz przyspieszają ich pracę, co w przypadku
zmniejszenia żołądka nie jest korzystne.
-
Płyny pij 30-60 minut przed lub po posiłku tak, aby niepotrzebnie nie przyspieszać wędrówki pokarmu w jelitach.
-
Wybieraj produkty o delikatnej konsystencji lub rozdrabniaj je, zwłaszcza w początkowych miesiącach po leczeniu operacyjnym.
-
Warzywa i owoce obieraj i usuwaj z nich pestki. Na początek spróbuj jeść je po ugotowaniu. Unikaj warzyw o właściwościach wzdymających (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, warzywa cebulowe).
-
Zmodyfikuj rodzaj spożywanych produktów zbożowych. Na początek zalecane jest stosowanie diety z ograniczoną ilością błonnika, dlatego podstawą Twojego
menu powinno być białe pieczywo, drobne kasze i biały ryż i makaron. Jeśli będą akceptowane, z czasem stopniowo i powoli możesz spróbować wprowadzić do jadłospisu brązowy
ryż i dobrze ugotowane kasze i płatki owsiane. Otręby i chleb pełnoziarnisty mogą przez długi czas nie być dobrze tolerowane.
-
Zwróć uwagę na rodzaj spożywanych tłuszczów. Zdecydowanie korzystniejsze będą te roślinne jedzone na surowo niż zwierzęce, po które warto sięgać z
umiarem. Unikaj tłustych mięs i serów.
-
Nie zapominaj o dobrych źródłach białka. Jedz chude mięso, ryby, produkty mleczne i jaja. Jeśli trudno spożywać Ci produkty z tej grupy rozważ z lekarzem
wprowadzenie do diety żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Więcej wskazówek dotyczących diety po resekcji żołądka i jak radzić sobie z tzw. zespołem poposiłkowym znajdziesz tutaj: Dieta po resekcji żołądka.