">
Back to all stories
0 minutes read

DIETA PO USUNIĘCIU WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO


Pęcherzyk żółciowy nazywany także woreczkiem żółciowym jest narządem o gruszkowatym kształcie, umiejscowionym poniżej prawego płata wątroby. Jego podstawowym zadaniem jest gromadzenie i zagęszczanie żółci produkowanej przez komórki wątroby, a następnie uwalnianie jej, kiedy do układu pokarmowego trafia pokarm.

Czy wiesz, że

Usunięcie woreczka żółciowego to inaczej cholecystektomia. Zabieg ten nie powoduje, że Twój organizm przestaje produkować żółć, jednak po jego wykonaniu będzie miała ona nieco inne właściwości, a jej dostępna ilość może być nieco mniejsza niż przed zabiegiem usunięcia woreczka żółciowego.


Po operacji usunięcia woreczka żółciowego Twój układ pokarmowy musi nauczyć się funkcjonować w nowych warunkach. Z tego względu po wypisie ze szpitala zostaniesz poproszony o stosowanie diety łatwo strawnej z ograniczoną ilością tłuszczu przez okres około 3-4 tygodni. Poniżej znajdziesz informację, jakie są podstawowe zasady diety po usunięciu woreczka żółciowego.



Pobierz przydatną listę produktów dozwolonych i niedozwolonych w diecie łatwo strawnej!

CTA „Pobierz”

Podstawowe zasady diety po cholecystektomii


Dieta po usunięciu woreczka żółciowego jest bardzo podobna do diety łatwo strawnej z tym, że wymaga jeszcze większego ograniczenia ilości tłuszczu. Jej zasady są następujące:

  • Wyeliminuj z jadłospisu produkty zbożowe bogate w błonnik: grube kasze, ciemne pieczywo, brązowy ryż i makaron, otręby i płatki pełnoziarniste. Jedz białe pieczywo, biały ryż, makaron i drobne kasze.

  • Warzywa i owoce spożywaj obrane, bez pestek, w pierwszej kolejności gotowane. Unikaj tych wzdymających i ciężkostrawnych, do których należą suche nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, kapusta, por, cebula, czosnek, kalafior, brokuł, ogórki, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki.

  • Zrezygnuj z tłustych produktów mlecznych: sera żółtego, topionego, pleśniowego, jogurtu greckiego, śmietany i śmietanki. Zastąp je tymi z mniejszą zawartością tłuszczu jak jogurt, kefir, maślanka, mleko.

  • Wybieraj chude mięso i ryby. Unikaj tłustego mięsa i wędlin. Ogranicz czasowo spożywanie jaj.

  • Unikaj takich źródeł tłuszczu jak smalec, zimne i ciepłe tłuste sosy, potrawy smażone, ciasta z kremem. Używaj z rozsądkiem olejów roślinnych i oliwy na surowo i niewielkich ilości masła.

  • Unikaj potraw ostrych typu fast-food, a także marynat i konserw.

  • Potrawy sporządzaj metodą gotowania (w wodzie lub na parze) lub duszenia bez dodatku tłuszczu.

  • Zupy i sosy zaciągaj zawiesiną z mąki i wody, mąki i mleka lub mąki i kefiru.

  • Do picia wybieraj niegazowaną wodę i słabą herbatę. Unikaj napojów słodzonych.

Powrót do normalnego sposobu żywienia


W miarę upływu czasu, jeśli Twoje samopoczucie będzie dobre, powoli i stopniowo możesz wracać do swojego normalnego sposobu żywienia, jeśli był oparty na zasadach prawidłowego żywienia. Innymi słowy, w Twoim jadłospisie będzie mogło pojawić się więcej warzyw i owoców w postaci surowej i ze skórką, a także włączysz do menu produkty pełnoziarniste.


Część zasad opisanych powyżej warto zachować w swoich zwyczajach żywieniowych na dłużej. Należy do nich unikanie nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych, smażonej żywności, czy nadmiernej konsumpcji produktów zawierających duże ilości cukrów. Jeśli wprowadzasz do swojego menu nowe produkty rób to zawsze stopniowo i powoli obserwując reakcje organizmu. Jeśli poczujesz jakieś dolegliwości wycofaj powodujący je produkt z jadłospisu.


Jeśli po operacji czujesz się osłabiony, nie masz apetytu, a Twoja masa ciała spada, skonsultuj się z lekarzem, który oceni Twój stan zdrowia i odżywienia. W razie konieczności może zalecić Ci dodatkowe badania i/lub żywność medyczną w postaci doustnych preparatów odżywczych, np. Resource Protein (teraz dostępny w nowym smaku owoców leśnych).

Number of shares: {0}
Udostępnij:
ONS-Brand product Zone

Piśmiennictwo:
1. Ljungqvist O., Braga M., Frearon K., Szczepanek K. Żywienie w okresie okołooperacyjnym W: Podstawy żywienia klinicznego pod red. Sobotka L. Scientifica. Kraków. 2013; 465-472.
2. Włodarek D. i Lange E. Dieta łatwo strawna W: Dietoterapia pod red. Włodarek D. i in. PZWL. Warszawa. 2014: 182-187.


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.