Back to all stories
0 minutes read

Resekcja żołądka to nic innego, jak usunięcie części lub całości żołądka. Taki zabieg niestety często prowadzi do zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego, takich jak pogorszenie zdolności trawienia i wchłaniania. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta oszczędzająca Twój układ pokarmowy i jak ograniczyć ryzyko wystąpienia niedożywienia.



Bezpośrednio po operacji żołądka
Bezpośrednio po operacji żołądka

Celem nowoczesnej opieki pooperacyjnej jest, m.in. maksymalne skrócenie okresu głodzenia po zabiegu. Coraz więcej badań wskazuje, że wczesne żywienie po resekcji żołądka jest możliwe i nie wiąże się z pogorszeniem wyników. Ostateczną decyzję o tym, jak będzie wyglądała Twoja dieta po operacji żołądka podejmie lekarz. W tym okresie może dokuczać Ci brak apetytu i możesz mieć problemy z przyswajaniem pokarmu, dlatego dobrym rozwiązaniem może być skonsultowanie z lekarzem możliwości wprowadzenia do diety doustnych preparatów odżywczych, które w niewielkiej objętości zawierają skoncentrowaną ilość składników odżywczych i energii.



Dieta po resekcji żołądka
Dieta po resekcji żołądka

Bazuje na produktach łatwo strawnych
Bazuje na produktach łatwo strawnych


Twoja dieta będzie łatwo strawna, jeśli:


  • zamiast pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo razowe, grube kasze), wybierzesz pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie, jasne makarony, biały ryż i drobne kasze (manna, kukurydziana, jaglana, kus-kus),

  • zastosujesz obieranie ze skórki, gotowanie, rozdrabnianie i przecieranie warzyw,

  • owoce będziesz jeść w postaci gotowanej i/lub przetartej lub w postaci surowych rozcieńczonych soków,

  • wyeliminujesz produkty tłuste i ciężko strawne (potrawy smażone, tłuste mięsa – baranina, gęś, kaczka, tłuste mięso wieprzowe i wołowe, salami, pasztety, podroby, sery żółte i topione, czekolady, ciasta z kremem, grzyby)

  • wyeliminujesz produkty wzdymające, czyli nasiona roślin strączkowych (fasola sucha, groch, groszek zielony, soczewica), warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), a także grzyby i pieczarki oraz warzywa zawierające duże ilości olejków eterycznych, działających drażniąco (cebula, czosnek),

  • wyeliminujesz ostre przyprawy (pieprz, chili, papryka, musztarda, ocet, chrzan).



Jest bogata w białko
Jest bogata w białko


Bardzo ważne, aby Twój organizm otrzymał z pożywieniem odpowiednią ilość białka. W każdym posiłku powinno znaleźć się jego źródło. Szczególnie cenne jest białko zwierzęce, pochodzące z takich produktów jak:


  • chude mięso (drób bez skóry – kurczak, indyk, królik, cielęcina, młoda wołowina, chudy schab),

  • chude ryby (dorsz, sandacz, mintaj, morszczuk, tuńczyk, pstrąg),

  • jaja,

  • mleko (jeśli jest tolerowane) i jego przetwory, tj. kefiry, jogurty, sery twarogowe.


W przypadku złej tolerancji produktów mlecznych, mięsa lub braku apetytu, rozważ z lekarzem wprowadzenie do diety doustnych preparatów odżywczych, np. Resource Protein.



1 opakowanie Resource Protein zawiera podobną ilość białka jak:



mleko

600 ml mleka

jaja

3 jaja

kurczak

90 g piersi
z kurczaka

pstrąg

100 g świeżego
pstrąga




Zawiera ograniczoną ilość tłuszczu
Zawiera ograniczoną ilość tłuszczu

Ogranicz do minimum ilość spożywanych tłuszczów zwierzęcych, takich jak: smalec, słonina, boczek, śmietana. Spożywaj umiarkowane ilości masła i margaryn miękkich. Do posiłków stosuj oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.



Zaleca spożywanie mniejszych, ale częstszych posiłków
Zaleca spożywanie mniejszych, ale częstszych posiłków

Spożywaj posiłki częściej, ale o mniejszej objętości. Polecanych jest 5 – 7 małych posiłków w regularnych odstępach czasowych. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko wystąpienia takich dolegliwości, jak wzdęcia, nudności czy bóle brzucha, które mogą pojawić się po spożyciu zbyt obfitego posiłku.



Poleca posiłki o temperaturze pokojowej i delikatnej konsystencji
Poleca posiłki o temperaturze pokojowej i delikatnej konsystencji

Optymalne dla Ciebie będą potrawy w temperaturze pokojowej, ponieważ skrajne temperatury (zbyt zimne lub zbyt gorące) działają drażniąco na jelita oraz przyspieszają ich pracę, co po operacji zmniejszenia żołądka nie jest korzystne. Ponadto, konsystencja Twoich potraw powinna być delikatna. Zupy krem, warzywa w formie purée i duże rozdrobnienie innych produktów to sposoby na ograniczenie drażniącego działania pokarmu oraz ułatwienie jego trawienia. Nie zapominaj też o dokładnym żuciu każdego kęsa przed połknięciem.



Stawia na gotowane potrawy i delikatne przyprawy
Stawia na gotowane potrawy i delikatne przyprawy

Na początku wybieraj potrawy gotowane w wodzie lub na parze. Z czasem, możesz stosować także duszenie bez wcześniejszego obsmażania i pieczenie w rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym. Smak potraw podkreślaj łagodnymi przyprawami, jak: koperek, natka pietruszki, majeranek, wanilia, sok z cytryny, cynamon.



Zmienia zasady przyjmowania płynów
Zmienia zasady przyjmowania płynów

Płyny wypijaj w małych porcjach i pomiędzy posiłkami, a nie w trakcie. Najlepiej, aby były wypijane na 30 – 60 minut przed lub po posiłku. Dlaczego? Ponieważ płyny przyspieszają przesuwanie się tego, co znajduje się w żołądku. Dodatkowo rozcieńczają soki trawienne, których ilość i tak jest już zmniejszona w wyniku resekcji żołądka.



Zaleca odpoczynek po posiłku
Zaleca odpoczynek po posiłku

Dobrze, aby po spożyciu posiłku znaleźć czas na odpoczynek. Połóż się na 20 minut z lekko uniesioną głową i tułowiem, dzięki czemu pokarm w Twoich jelitach będzie poruszał się wolniej, a jednocześnie zmniejszysz prawdopodobieństwo cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku.



Zespół poposiłkowy
Zespół poposiłkowy

To grupa objawów, których występowanie związane jest bezpośrednio ze spożyciem posiłków po resekcji żołądka. Może on występować w postaci wczesnej - po posiłku o zbyt dużej objętości lub późnej - po posiłku bogatym w cukry.


W postaci wczesnej, 20-30 minut po posiłku mogą pojawić się u Ciebie następujące dolegliwości:


  • uczucie pełności w nadbrzuszu,

  • odbijania,

  • nudności,

  • wymioty,

  • bóle kurczowe brzucha,

  • biegunka,

  • kołatanie serca,

  • obfite pocenie się,

  • zawroty głowy,

  • omdlenia.



W postaci późnej, 2-3 godziny po posiłku mogą pojawić się u Ciebie następujące dolegliwości:


  • poczucie niepokoju,

  • roztargnienie i splątanie,

  • przyspieszona akcja serca,

  • drżenie rąk,

  • nadmierne pocenie,

  • uczucie silnego głodu.



Jeśli występuje u Ciebie zespół poposiłkowy, skonsultuj się z lekarzem i spróbuj wprowadzić do zaleceń diety po resekcji żołądka dodatkowe modyfikacje:


Wybierz produkty mleczne bezlaktozowe
Wybierz produkty mleczne bezlaktozowe

Produkty mleczne mogą być jedną z przyczyn wystąpienia zespołu poposiłkowego. Zanim z nich zrezygnujesz, spróbuj tych w wersji bezlaktozowej. Jeśli nawet te nie będą tolerowane zrezygnuj z nich, ale jedz większą ilość innych produktów zwierzęcych zawierających białko, wymienionych w zaleceniach powyżej. Białko jest dla Ciebie bardzo ważne!



Dodaj dobre tłuszcze do posiłku i jedz produkty bogate w pektyny
Dodaj dobre tłuszcze do posiłku i jedz produkty bogate w pektyny

Nie znaczy to jednak, że w Twoim menu powinna pojawić się ogromna ilość tłuszczu, w tym tłuste mięso i smalec. Dodaj do potraw nieco więcej masła, dobrej margaryny miękkiej lub olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy lnianego. Jeśli jednak występują u Ciebie biegunki tłuszczowe, skonsultuj się z lekarzem i stosuj do jego zaleceń. Późniejsze opróżnianie żołądka możesz uzyskać także dodając do posiłków produkty bogate w pektyny, czyli: marchew, jabłko, banan, dynia.



Ogranicz cukry proste i sól
Ogranicz cukry proste i sól

Unikaj spożywania miodu, słodyczy, pieczywa cukierniczego, napojów z dodatkiem cukru, bardzo słodkich owoców. Sól w potrawach zastępuj delikatnymi ziołami.



Jedz jeszcze mniejsze posiłki, ale częściej
Jedz jeszcze mniejsze posiłki, ale częściej

Możliwe, że dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie spożywanie 7-8 posiłków. Pilnuj, aby nie pić w trakcie posiłku.



Dieta po resekcji żołądka, a niedobory
Dieta po resekcji żołądka, a niedobory

W wyniku resekcji żołądka, może pojawić się u Ciebie niedokrwistość z powodu ograniczonego wchłaniania witaminy B12. W tej sytuacji, lekarz prawdopodobnie zaleci jej suplementację. Zgłoś się do lekarza także wtedy, jeśli zauważysz u siebie utratę masy ciała, czy przewlekły brak apetytu. Może okazać się zasadne wprowadzenie do Twojej diety doustnych preparatów odżywczych, np. Resource Protein lub Resource 2.0. Pamiętaj, że takie produkty należy stosować pod kontrolą lekarza.

ONS-Brand product Zone

Piśmiennictwo

  1. Zastosowanie ERAS w chirurgii żołądka


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.