Resekcja żołądka to nic innego, jak usunięcie części lub całości żołądka. Taki zabieg
niestety często prowadzi do zaburzeń
funkcjonowania przewodu pokarmowego, takich
jak pogorszenie zdolności trawienia i
wchłaniania. Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta oszczędzająca Twój układ pokarmowy i jak ograniczyć ryzyko wystąpienia niedożywienia.
Celem nowoczesnej opieki pooperacyjnej jest, m.in. maksymalne skrócenie okresu
głodzenia po zabiegu. Coraz więcej badań wskazuje, że wczesne żywienie po resekcji żołądka jest możliwe i nie wiąże się z pogorszeniem wyników. Ostateczną decyzję o tym,
jak będzie wyglądała Twoja dieta po operacji żołądka podejmie lekarz. W tym okresie może dokuczać Ci brak apetytu i możesz mieć problemy z przyswajaniem pokarmu, dlatego dobrym rozwiązaniem
może być skonsultowanie z
lekarzem możliwości wprowadzenia do diety
doustnych preparatów odżywczych, które w
niewielkiej objętości zawierają
skoncentrowaną ilość składników odżywczych i
energii.
Twoja dieta będzie łatwo strawna, jeśli:
-
zamiast pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo razowe, grube kasze), wybierzesz pieczywo
pszenne lub pszenno-żytnie,
jasne makarony, biały ryż i
drobne kasze (manna, kukurydziana, jaglana, kus-kus),
-
zastosujesz obieranie ze
skórki, gotowanie, rozdrabnianie
i przecieranie warzyw,
-
owoce będziesz jeść w postaci
gotowanej i/lub
przetartej lub w postaci surowych rozcieńczonych soków,
-
wyeliminujesz produkty tłuste
i ciężko strawne (potrawy smażone, tłuste mięsa – baranina, gęś, kaczka, tłuste mięso wieprzowe i wołowe, salami, pasztety, podroby, sery żółte i topione,
czekolady, ciasta z kremem, grzyby)
-
wyeliminujesz produkty
wzdymające, czyli nasiona roślin strączkowych (fasola sucha, groch, groszek zielony, soczewica), warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), a także
grzyby i pieczarki oraz warzywa zawierające duże ilości olejków eterycznych, działających drażniąco (cebula, czosnek),
-
wyeliminujesz ostre
przyprawy (pieprz, chili, papryka, musztarda, ocet, chrzan).
Bardzo ważne, aby Twój organizm otrzymał
z pożywieniem odpowiednią ilość
białka. W każdym posiłku powinno znaleźć się jego źródło. Szczególnie cenne jest białko zwierzęce, pochodzące z takich produktów jak:
-
chude mięso (drób bez skóry – kurczak, indyk, królik, cielęcina, młoda wołowina, chudy schab),
-
chude ryby (dorsz, sandacz, mintaj, morszczuk, tuńczyk, pstrąg),
-
-
mleko (jeśli jest tolerowane) i jego przetwory, tj. kefiry, jogurty, sery twarogowe.
W przypadku złej tolerancji produktów mlecznych, mięsa lub braku apetytu, rozważ z
lekarzem wprowadzenie do diety doustnych
preparatów odżywczych, np. Resource
Protein.
1 opakowanie Resource
Protein zawiera podobną ilość białka jak:
Ogranicz do minimum ilość spożywanych
tłuszczów zwierzęcych, takich jak: smalec, słonina, boczek, śmietana. Spożywaj umiarkowane ilości masła i margaryn miękkich. Do posiłków stosuj oliwę z oliwek, olej rzepakowy,
olej lniany.
Spożywaj posiłki częściej, ale o mniejszej objętości. Polecanych jest 5 – 7 małych
posiłków w regularnych odstępach
czasowych. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko wystąpienia takich dolegliwości, jak wzdęcia, nudności czy bóle brzucha, które mogą pojawić się po spożyciu zbyt obfitego posiłku.
Optymalne dla Ciebie będą potrawy w temperaturze pokojowej, ponieważ skrajne temperatury
(zbyt zimne lub zbyt gorące) działają
drażniąco na jelita oraz przyspieszają ich
pracę, co po operacji zmniejszenia żołądka
nie jest korzystne. Ponadto, konsystencja Twoich potraw powinna być delikatna. Zupy krem, warzywa w formie purée i duże rozdrobnienie innych produktów to sposoby na ograniczenie
drażniącego działania pokarmu oraz ułatwienie jego trawienia. Nie
zapominaj też o dokładnym żuciu każdego kęsa
przed połknięciem.
Na początku wybieraj potrawy gotowane w
wodzie lub na parze. Z czasem, możesz stosować także duszenie bez
wcześniejszego obsmażania i pieczenie w
rękawie foliowym lub naczyniu
żaroodpornym. Smak potraw podkreślaj łagodnymi przyprawami, jak: koperek, natka pietruszki, majeranek, wanilia, sok z cytryny, cynamon.
Płyny wypijaj w małych porcjach i pomiędzy posiłkami, a nie w trakcie. Najlepiej,
aby były wypijane na 30 – 60 minut przed lub
po posiłku. Dlaczego? Ponieważ płyny
przyspieszają przesuwanie się tego, co
znajduje się w żołądku. Dodatkowo rozcieńczają soki trawienne, których ilość i tak jest już zmniejszona w wyniku resekcji żołądka.
Dobrze, aby po spożyciu posiłku znaleźć
czas na odpoczynek. Połóż się na 20 minut z lekko uniesioną głową i tułowiem, dzięki czemu pokarm w Twoich jelitach będzie poruszał się wolniej, a jednocześnie zmniejszysz
prawdopodobieństwo cofania się treści pokarmowej z żołądka do przełyku.
To grupa objawów, których występowanie
związane jest bezpośrednio ze spożyciem
posiłków po resekcji żołądka. Może on
występować w postaci wczesnej - po posiłku o
zbyt dużej objętości lub późnej - po posiłku
bogatym w cukry.
W postaci wczesnej, 20-30 minut po
posiłku mogą pojawić się u Ciebie następujące dolegliwości:
-
uczucie pełności w nadbrzuszu,
-
-
-
-
W postaci późnej, 2-3 godziny po
posiłku mogą pojawić się u Ciebie następujące dolegliwości:
-
-
roztargnienie i splątanie,
-
przyspieszona akcja serca,
Jeśli występuje u Ciebie zespół poposiłkowy, skonsultuj się z lekarzem i spróbuj wprowadzić do zaleceń diety po resekcji żołądka dodatkowe modyfikacje:
Produkty mleczne mogą być jedną z przyczyn wystąpienia zespołu poposiłkowego. Zanim
z nich zrezygnujesz, spróbuj tych w wersji
bezlaktozowej. Jeśli nawet te nie będą tolerowane zrezygnuj z nich, ale jedz większą ilość innych produktów zwierzęcych zawierających białko, wymienionych w zaleceniach
powyżej. Białko jest dla Ciebie bardzo
ważne!
Nie znaczy to jednak, że w Twoim menu powinna pojawić się ogromna ilość tłuszczu, w tym tłuste mięso i smalec. Dodaj do potraw nieco
więcej masła, dobrej margaryny miękkiej lub
olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju
rzepakowego czy lnianego. Jeśli jednak
występują u Ciebie biegunki tłuszczowe,
skonsultuj się z lekarzem i stosuj do jego
zaleceń. Późniejsze opróżnianie żołądka możesz uzyskać także dodając do posiłków produkty bogate w pektyny, czyli: marchew, jabłko, banan, dynia.
Unikaj spożywania miodu, słodyczy, pieczywa cukierniczego, napojów z dodatkiem cukru, bardzo słodkich owoców. Sól w potrawach
zastępuj delikatnymi ziołami.
Możliwe, że dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie spożywanie 7-8 posiłków. Pilnuj, aby nie
pić w trakcie posiłku.
W wyniku resekcji żołądka, może pojawić się u Ciebie niedokrwistość z powodu ograniczonego wchłaniania witaminy B12. W tej sytuacji, lekarz prawdopodobnie zaleci jej suplementację.
Zgłoś się do lekarza także wtedy, jeśli
zauważysz u siebie utratę masy ciała, czy
przewlekły brak apetytu. Może okazać się zasadne wprowadzenie do
Twojej diety doustnych preparatów
odżywczych, np. Resource
Protein lub Resource
2.0. Pamiętaj, że takie produkty należy stosować pod kontrolą lekarza.