Choroba Parkinsona – ważne informacje
Choroba Parkinsona – ważne informacje

Choroba Parkinsona

Choroba Parkinsona, czyli? 
< Choroba Parkinsona, czyli?

U osoby cierpiącej na chorobę Parkinsona obserwuje się zwyrodnienie struktur mózgu, w tym zanik pewnej grupy komórek prowadzący do niedoborów dopaminy. Przyczyny występowania tej choroby do dziś niestety nie są znane. Prawdopodobnie na jej rozwój mogą mieć wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i styl życia.

Jak często występuje choroba Parkinsona? 
Jak często występuje choroba Parkinsona?
  • Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną po chorobie Alzheimera.

  • Dotyka od 0,5 do 1% osób w wieku 65–69 lat i od 1 do 3% wśród osób w wieku 80 lat i starszych.

  • W Polsce, prawdopodobnie, choruje na nią ok. 60-70 tysięcy osób.

  • W związku ze starzeniem się społeczeństwa przewiduje się, że do 2030 r. zarówno rozpowszechnienie, jak i zapadalność na tę chorobę wzrośnie o ponad 30%.

Choroba Parkinsona - objawy  
Choroba Parkinsona - objawy

Charakterystyczne objawy choroby Parkinsona to:

  • Sztywność i zwiększone napięcie mięśni

  • Zaburzenia chodu

  • Spowolnienie ruchów (bradykinezja)

  • Drżenie dłoni, warg, języka

  • Osłabienie siły mięśni

  • Przygarbienie ciała

  • Ruchy mimowolne (tiki, ruchy pląsawiczne, ruchy atetotyczne – „dziwne” zginanie rąk, nieskoordynowane ruszanie palcami, kiwanie głową, itd.)

Powyższe dolegliwości motoryczne w znacznym stopniu mogą utrudniać Twojemu podopiecznemu wykonywanie codziennych czynności, jak: ubieranie się, higiena osobista, czy spożywanie posiłków.

Choroba Parkinsona to niestety nie tylko dolegliwości dotyczące układu ruchu. W trakcie jej trwania mogą pojawić się u Twojego podopiecznego także inne dolegliwości:

Choroba Parkinsona – objawy psychiczne 
Choroba Parkinsona – objawy psychiczne
Negatywny wpływ choroby Parkinsona na stan odżywienia 
Negatywny wpływ choroby Parkinsona na stan odżywienia

Wzrost ryzyka niedożywienia ma dwie przyczyny. Po pierwsze, organizm Twojego podopiecznego potrzebuje więcej energii ze względu na występowanie zwiększonego napięcia mięśniowego, drżenia i ruchów mimowolnych. Po drugie, w wyniku choroby może zmniejszać się ilość zjadanych posiłków na skutek takich dolegliwości jak:

  • Brak apetytu,

  • Zaburzenia połykania,

  • Nudności i wymioty po spożyciu leków,

  • Trudności w posługiwaniu się sztućcami wynikające z drżenia i sztywnienia mięśni,

  • Zbyt szybkie uczucie sytości po posiłku,

  • Opóźnione opróżnianie żołądka – uczucie ciągłej pełności,

  • Osłabienie pracy jelit i zaparcia,

  • Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu,

  • Depresja.

Niedożywienie może dotyczyć od 15 do 24% chorych. 
Niedożywienie może dotyczyć od 15 do 24% chorych.

Jeśli Twój podopieczny chudnie i obawiasz się, że może rozwinąć się u niego niedożywienie skonsultuj się z lekarzem, który rozważy konieczność wprowadzenia wsparcia żywieniowego w postaci doustnych preparatów odżywczych, np. Resource 2.0 + Fibre.

Number of shares: {0}
Udostępnij:
Resource 2.0 + Fibre
Resource 2.0 + Fibre
Dowiedz się więcej
Resource Protein
Resource Protein
Dowiedz się więcej
Resource Refresh
Resource Refresh
Dowiedz się więcej
Resource Diabet Plus
Resource Diabet Plus
Dowiedz się więcej
Resource Instant Protein
Resource Instant Protein
Dowiedz się więcej
Impact Oral
Impact Oral
Dowiedz się więcej
Resource 2.0
Resource 2.0
Dowiedz się więcej

Piśmiennictwo:
1.     Kouli A, Torsney KM, Kuan WL. Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. W: Stoker TB, Greenland JC, editors. Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Brisbane (AU): Codon Publications; 2018 Dec 21. Chapter 1. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/ doi: 10.15586/codonpublications.parkinsonsdisease.2018.ch1
2. Kalia LV, Lang AE. Parkinson’s disease. Lancet. 2015 Aug 29;386(9996):896–912.
3. Tanner CM, Goldman SM. Epidemiology of Parkinson’s disease. Neurol Clin. 1996 May;14(2):317–35.
4. Nussbaum RL, Ellis CE. Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease. N Engl J Med. 2003 Apr 3;348(14):1356–64.
5. Chen RC, Chang SF, Su CL, Chen TH, Yen MF, Wu HM, et al. Prevalence, incidence, and mortality of PD: A door-to-door survey in Ilan county, Taiwan. Neurology. 2001 Nov 13;57(9):1679–86.
6. Włodarek D, Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera W: Dietoterapia 1. 2009 Warszawa. Wydawnictwo SGGW. 140-154
7. Barichella M, Cereda E, Pezzoli G. Major nutritional issues in the management of Parkinson's disease. Mov Disord 2009 Oct 15;24(13):1881e92.
8. Sheard JM, Ash S, Mellick GD, Silburn PA, Kerr GK. Malnutrition in a sample of community-dwelling people with Parkinson's disease. PLoS One 2013;8(1).


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.