

Choroba Parkinsona


U osoby cierpiącej na chorobę Parkinsona obserwuje się zwyrodnienie struktur mózgu, w tym zanik pewnej grupy komórek prowadzący do niedoborów dopaminy. Przyczyny występowania tej choroby do dziś niestety nie są znane. Prawdopodobnie na jej rozwój mogą mieć wpływ zarówno czynniki genetyczne, jak i styl życia.


-
Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną po chorobie Alzheimera.
-
Dotyka od 0,5 do 1% osób w wieku 65–69 lat i od 1 do 3% wśród osób w wieku 80 lat i starszych.
-
W Polsce, prawdopodobnie, choruje na nią ok. 60-70 tysięcy osób.
-
W związku ze starzeniem się społeczeństwa przewiduje się, że do 2030 r. zarówno rozpowszechnienie, jak i zapadalność na tę chorobę wzrośnie o ponad 30%.


Charakterystyczne objawy choroby Parkinsona to:
-
Sztywność i zwiększone napięcie mięśni
-
Zaburzenia chodu
-
Spowolnienie ruchów (bradykinezja)
-
Drżenie dłoni, warg, języka
-
Osłabienie siły mięśni
-
Przygarbienie ciała
-
Ruchy mimowolne (tiki, ruchy pląsawiczne, ruchy atetotyczne – „dziwne” zginanie rąk, nieskoordynowane ruszanie palcami, kiwanie głową, itd.)
Powyższe dolegliwości motoryczne w znacznym stopniu mogą utrudniać Twojemu podopiecznemu wykonywanie codziennych czynności, jak: ubieranie się, higiena osobista, czy spożywanie posiłków.
Choroba Parkinsona to niestety nie tylko dolegliwości dotyczące układu ruchu. W trakcie jej trwania mogą pojawić się u Twojego podopiecznego także inne dolegliwości:




Wzrost ryzyka niedożywienia ma dwie przyczyny. Po pierwsze, organizm Twojego podopiecznego potrzebuje więcej energii ze względu na występowanie zwiększonego napięcia mięśniowego, drżenia i ruchów mimowolnych. Po drugie, w wyniku choroby może zmniejszać się ilość zjadanych posiłków na skutek takich dolegliwości jak:
-
Brak apetytu,
-
Zaburzenia połykania,
-
Nudności i wymioty po spożyciu leków,
-
Trudności w posługiwaniu się sztućcami wynikające z drżenia i sztywnienia mięśni,
-
Zbyt szybkie uczucie sytości po posiłku,
-
Opóźnione opróżnianie żołądka – uczucie ciągłej pełności,
-
Osłabienie pracy jelit i zaparcia,
-
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu,
-
Depresja.


Jeśli Twój podopieczny chudnie i obawiasz się, że może rozwinąć się u niego niedożywienie skonsultuj się z lekarzem, który rozważy konieczność wprowadzenia wsparcia żywieniowego w postaci doustnych preparatów odżywczych, np. Resource 2.0 + Fibre.


Piśmiennictwo:
1. Kouli A, Torsney KM, Kuan WL. Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. W: Stoker TB, Greenland JC, editors. Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Brisbane (AU): Codon Publications; 2018 Dec 21. Chapter 1. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/ doi: 10.15586/codonpublications.parkinsonsdisease.2018.ch1
2. Kalia LV, Lang AE. Parkinson’s disease. Lancet. 2015 Aug 29;386(9996):896–912.
3. Tanner CM, Goldman SM. Epidemiology of Parkinson’s disease. Neurol Clin. 1996 May;14(2):317–35.
4. Nussbaum RL, Ellis CE. Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease. N Engl J Med. 2003 Apr 3;348(14):1356–64.
5. Chen RC, Chang SF, Su CL, Chen TH, Yen MF, Wu HM, et al. Prevalence, incidence, and mortality of PD: A door-to-door survey in Ilan county, Taiwan. Neurology. 2001 Nov 13;57(9):1679–86.
6. Włodarek D, Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera W: Dietoterapia 1. 2009 Warszawa. Wydawnictwo SGGW. 140-154
7. Barichella M, Cereda E, Pezzoli G. Major nutritional issues in the management of Parkinson's disease. Mov Disord 2009 Oct 15;24(13):1881e92.
8. Sheard JM, Ash S, Mellick GD, Silburn PA, Kerr GK. Malnutrition in a sample of community-dwelling people with Parkinson's disease. PLoS One 2013;8(1).
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.