Back to all stories
0 minutes read

U osoby niedożywionej leczenie każdej choroby może być trudniejsze. Czy wiesz, jak radzić sobie z niedożywieniem u pacjentów neurologicznych?



Nieprawidłowe spożycie składników odżywczych


 

Widoczne zmiany w składzie ciała

Upośledzenie funkcji fizycznych i intelektualnych

NIEDOŻYWIENIE

Przyczyny niedożywienia



 

Pacjenci neurologiczni:

  • Zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych
  • Dysfagia, czyli zaburzenia połykania
  • Wymioty i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego

Większe ryzyko niedożywienia


Ryzyko pojawienia się niedożywienia zwiększają także podeszły wiek oraz duża liczba współistniejących chorób czy przyjmowanych leków.



Dowiedz się więcej na temat dysfagii




Przyczyny niedożywienia u pacjentów neurologicznych mogą być więc różne i może być ich wiele. Istotne jest odpowiednie zdiagnozowanie problemu i zastosowanie odpowiedniego żywienia.



Występowanie niedożywienia


 
 



 

Przy przyjęciu do szpitala niedożywienie występuje u od 20 do nawet 40% chorych. W czasie hospitalizacji problem może się dodatkowo jeszcze nasilić.



Skutki niedożywienia

Niedożywienie jest czynnikiem niekorzystnym.



Pacjent prawidłowo odżywiony



Mniejsze ryzyko wystąpienia odleżyn oraz zakażeń, szczególnie w obrębie układu oddechowego.


Więcej czynności wykonywanych samodzielnie


 

Mniejsza zależność od innych osób w codziennym życiu




Pacjent niedożywiony



Wydłużony czas hospitalizacji


Zwiększona liczba pobytów na oddziałach intensywnej terapii


Mniejsza skuteczność rehabilitacji




Diagnozowanie niedożywienia




Ocena stanu odżywienia pacjenta neurologicznego przy przyjęciu do szpitala – m.in. aktualna masa ciała i jej zmiany w okresie poprzedzających 3-6 miesięcy oraz spożywane przez chorego ilości żywności.  
Ocena stanu odżywienia pacjenta neurologicznego przy przyjęciu do szpitala – m.in. aktualna masa ciała i jej zmiany w okresie poprzedzających 3-6 miesięcy oraz spożywane przez chorego ilości żywności.  



Prawidłowy stan odżywienia




Powtarzać co 14 dni




Łatwiejsze zaobserwowanie pogorszenia stanu odżywienia




Wcześniejsze podjęcie odpowiednich działań




NIEDOŻYWIENIE



Jak najszybsze wdrożenie wsparcia
żywieniowego




Poprawa stanu odżywienia lub
zahamowanie spadku masy ciała.




Dieta wysokobiałkowa u niedożywionych pacjentów neurologicznych




Doustna droga przyjmowania pokarmów jest najbardziej naturalna, dlatego, jeśli to możliwe, postaraj się zaspokoić potrzeby pacjenta tradycyjną dietą.



Eksperci zalecają, by u pacjentów neurologicznych stosować diety wysokobiałkowe.  
Eksperci zalecają, by u pacjentów neurologicznych stosować diety wysokobiałkowe.  


 

Białko jest podstawowym budulcem
komórek organizmu
.
Znajdziesz je m.in. w:

  • mięsie
  • rybach
  • jajach
  • produktach mlecznych



Jeśli obawiasz, że możesz nie dostarczać organizmowi odpowiedniej do jego potrzeb porcji energii i składników odżywczych, rozważ wprowadzenie do diety specjalnych doustnych preparatów odżywczych. W niewielkiej objętości mogą one dostarczać znaczących ilości energii i składników odżywczych.



Przykładem może być wysokoenergetyczny Resource 2.0 lub zawierający dodatek błonnika Resource 2.0 + Fibre – w 200 ml zawierają one aż 400 kcal. Produkty z tej grupy wskazane są, jeśli nie jesteś w stanie za pomocą standardowej diety pokryć swojego zapotrzebowania na składniki pokarmowe.

 


Korzyści ze stosowania preparatów odżywczych odnieść mogą, m.in. pacjenci, u których występuje ryzyko odleżyn.  
Korzyści ze stosowania preparatów odżywczych odnieść mogą, m.in. pacjenci, u których występuje ryzyko odleżyn.  


Preparaty odżywcze stosuj pod kontrolą lekarza.

ONS-Brand product Zone

Źródła:
1. Kłęk S. i wsp.: Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część I. Zasady ustalania wskazań do leczenia żywieniowego. Pol. Przegl. Neurol 2017, 13(3): 106–119.
2. Wirth R. i wsp.: Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Experimental & Translational Stroke Medicine 2013, 5:14. Dostęp 28.02.2018: http://www.etsmjournal.com/content/5/1/14


Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.