U osoby niedożywionej leczenie każdej choroby może być trudniejsze. Czy wiesz, jak radzić sobie z niedożywieniem u pacjentów neurologicznych?
Nieprawidłowe spożycie składników odżywczych
Widoczne zmiany w składzie ciała
Upośledzenie funkcji fizycznych i intelektualnych
Przyczyny niedożywienia
Pacjenci neurologiczni:
-
Zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych
-
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania
-
Wymioty i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego
Większe ryzyko niedożywienia
Ryzyko pojawienia się niedożywienia zwiększają także podeszły wiek oraz duża liczba współistniejących chorób czy przyjmowanych leków.
Dowiedz się więcej na temat dysfagii
Przyczyny niedożywienia u pacjentów neurologicznych mogą być więc różne i może być ich wiele. Istotne jest odpowiednie zdiagnozowanie problemu i zastosowanie odpowiedniego żywienia.
Występowanie niedożywienia
Przy przyjęciu do szpitala niedożywienie występuje u od 20 do nawet 40% chorych. W czasie hospitalizacji problem może się dodatkowo jeszcze nasilić.
Skutki niedożywienia
Niedożywienie jest czynnikiem niekorzystnym.
Pacjent prawidłowo odżywiony
Mniejsze ryzyko wystąpienia odleżyn oraz zakażeń, szczególnie w obrębie układu oddechowego.
Więcej czynności wykonywanych samodzielnie
Mniejsza zależność od innych osób w codziennym życiu
Wydłużony czas hospitalizacji
Zwiększona liczba pobytów na oddziałach intensywnej terapii
Mniejsza skuteczność rehabilitacji
Diagnozowanie niedożywienia
Prawidłowy stan odżywienia
Łatwiejsze zaobserwowanie pogorszenia stanu odżywienia
Wcześniejsze podjęcie odpowiednich działań
Jak najszybsze wdrożenie wsparcia
żywieniowego
Poprawa stanu odżywienia lub
zahamowanie spadku masy ciała.
Dieta wysokobiałkowa u niedożywionych pacjentów neurologicznych
Doustna droga przyjmowania pokarmów jest najbardziej naturalna, dlatego, jeśli to możliwe, postaraj się zaspokoić potrzeby pacjenta tradycyjną dietą.
Białko jest podstawowym budulcem
komórek organizmu.
Znajdziesz je m.in. w:
- mięsie
- rybach
- jajach
- produktach mlecznych
Jeśli obawiasz, że możesz nie dostarczać organizmowi odpowiedniej do jego potrzeb porcji energii i składników odżywczych, rozważ wprowadzenie do diety specjalnych doustnych preparatów odżywczych.
W niewielkiej objętości mogą one dostarczać znaczących ilości energii i składników odżywczych.
Przykładem może być wysokoenergetyczny Resource 2.0 lub zawierający dodatek błonnika Resource 2.0 + Fibre – w 200 ml zawierają one aż 400 kcal. Produkty z tej grupy wskazane są, jeśli nie jesteś w stanie za pomocą standardowej diety pokryć swojego zapotrzebowania na składniki
pokarmowe.
Preparaty odżywcze stosuj pod kontrolą lekarza.