infolinia: +48 800 174 902
Przyczyny i skutki niedożywienia u pacjentów neurologicznych
![Mężczyzna z lekarką](/sites/default/files/Niedożywienie-neurologia.jpg)
U osoby niedożywionej leczenie każdej choroby może być trudniejsze. Czy wiesz, jak radzić sobie z niedożywieniem u pacjentów neurologicznych?
Nieprawidłowe spożycie składników odżywczych
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Widoczne zmiany w składzie ciała
![Plus](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/niedozywienie-article/red-plus.png)
Upośledzenie funkcji fizycznych i intelektualnych
![Equals](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/niedozywienie-article/red-equals.png)
NIEDOŻYWIENIE
Przyczyny niedożywienia
Pacjenci neurologiczni:
- Zaburzenia świadomości i funkcji poznawczych
- Dysfagia, czyli zaburzenia połykania
- Wymioty i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Większe ryzyko niedożywienia
Ryzyko pojawienia się niedożywienia zwiększają także podeszły wiek oraz duża liczba współistniejących chorób czy przyjmowanych leków.
Przyczyny niedożywienia u pacjentów neurologicznych mogą być więc różne i może być ich wiele. Istotne jest odpowiednie zdiagnozowanie problemu i zastosowanie odpowiedniego żywienia.
Występowanie niedożywienia
![Tabela z częstością niedożywienia u chorych](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/niedozywienie-article/chorzy-niedozywienie.png)
Przy przyjęciu do szpitala niedożywienie występuje u od 20 do nawet 40% chorych. W czasie hospitalizacji problem może się dodatkowo jeszcze nasilić.
Skutki niedożywienia
Niedożywienie jest czynnikiem niekorzystnym.
Pacjent prawidłowo odżywiony
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-green.png)
Mniejsze ryzyko wystąpienia odleżyn oraz zakażeń, szczególnie w obrębie układu oddechowego.
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-green.png)
Więcej czynności wykonywanych samodzielnie
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-green.png)
Mniejsza zależność od innych osób w codziennym życiu
Pacjent niedożywiony
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Wydłużony czas hospitalizacji
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Zwiększona liczba pobytów na oddziałach intensywnej terapii
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Mniejsza skuteczność rehabilitacji
Diagnozowanie niedożywienia
Ocena stanu odżywienia pacjenta neurologicznego przy przyjęciu do szpitala - m.in.:
- aktualna masa ciała i jej zmiany w okresie poprzedzających 3-6 miesięcy,
- spożywane przez chorego ilości żywności.
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-blue.png)
Prawidłowy stan odżywienia
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-blue.png)
Powtarzać co 14 dni
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-blue.png)
Łatwiejsze zaobserwowanie pogorszenia stanu odżywienia
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-blue.png)
Wcześniejsze podjęcie odpowiednich działań
NIEDOŻYWIENIE
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Jak najszybsze wdrożenie wsparcia żywieniowego
![Downward arrow](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/shared/arrow-down-red.png)
Poprawa stanu odżywienia lub zahamowanie spadku masy ciała
Dieta wysokobiałkowa u niedożywionych pacjentów neurologicznych
![Dietetyk i pacjent neurologiczny](/sites/g/files/dnigna346/files/asset-library/PublishingImages/ONS/niedozywienie-article/old-man-doctor-smiling.png)
Doustna droga przyjmowania pokarmów jest najbardziej naturalna, dlatego, jeśli to możliwe, postaraj się zaspokoić potrzeby pacjenta tradycyjną dietą.
Eksperci zalecają, by u pacjentów neurologicznych stosować diety wysokobiałkowe.
Białko jest podstawowym budulcem komórek organizmu. Znajdziesz je m.in. w:
- mięsie
- rybach
- jajach
- produktach mlecznych
Jeśli obawiasz, że możesz nie dostarczać organizmowi odpowiedniej do jego potrzeb porcji energii i składników odżywczych, rozważ wprowadzenie do diety specjalnych doustnych preparatów odżywczych. W niewielkiej objętości mogą one dostarczać znaczących ilości energii i składników odżywczych.
Przykładem może być wysokoenergetyczny Resource 2.0 lub zawierający dodatek błonnika Resource 2.0 + Fibre – w 200 ml zawierają one aż 400 kcal. Produkty z tej grupy wskazane są, jeśli nie jesteś w stanie za pomocą standardowej diety pokryć swojego zapotrzebowania na składniki pokarmowe.
Korzyści ze stosowania preparatów odżywczych odnieść mogą, m.in. pacjenci, u których występuje ryzyko odleżyn.2
Preparaty odżywcze stosuj pod kontrolą lekarza.
Polecane produkty
Piśmiennictwo:
- Kłęk S. i wsp.: Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część I. Zasady ustalania wskazań do leczenia żywieniowego. Pol. Przegl. Neurol 2017, 13(3): 106–119.
- Wirth R. i wsp.: Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Experimental & Translational Stroke Medicine 2013, 5:14. Dostęp 28.02.2018: https://www.etsmjournal.com/content/5/1/14
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.