Nowotwór trzustki - żywienie | Nestle Health Science
Back to all stories
0 minutes read

Wsparcie żywieniowe chorego z nadwagą lub otyłością

Kiedy widzimy osobę bardzo szczupłą lub wychudzoną na skutek choroby, najczęściej nie mamy wątpliwości, że mogą jej grozić niedobory składników odżywczych. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że osoba chora z nadwagą lub otyłością również może być niedożywiona. Jak zapewnić jej wsparcie żywieniowe?

Jak to możliwe, że osoba z nadmierną masą ciała może być niedożywiona?


Jeśli cierpisz z powodu nadwagi lub otyłości, z codziennymi posiłkami najprawdopodobniej dostarczasz sobie więcej energii niż potrzebujesz. Nadmiar kalorii stopniowo jest odkładany w postaci tkanki tłuszczowej w Twoim ciele. W prawidłowym żywieniu nie chodzi jednak tylko o ilość energii, ale także o dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Jeśli, np. Twoje posiłki zawierają duże ilości tłuszczu, możesz dostarczać sobie energii w nadmiarze jednocześnie konsumując z nimi niewystarczającą ilość białka, które jest istotne do prawidłowej regeneracji komórek. Nie wolno także zapominać o witaminach i składnikach mineralnych. Te składniki odżywcze nie dostarczają energii, ale są niezbędne do życia. Źle zbilansowany jadłospis może zaspokajać potrzeby energetyczne, jednocześnie nie dostarczając optymalnych ilości witamin i składników odżywczych. I tak właśnie dochodzi do rozwoju niedożywienia. Nie jest to jednak niedożywienie ilościowe (związane ze zbyt małym spożyciem energii), a niedożywienie jakościowe.


Czym jest niedożywienie jakościowe?

Niedożywienie jakościowe to brak odpowiedniej ilości składników odżywczych wynikający z niedopasowania składu diety do potrzeb organizmu. Niedożywienie jakościowe, m.in. niedobory białka u osób z prawidłową lub zwiększoną masą ciała, często pozostaje niezauważone podczas gdy zastosowanie odpowiednio dobranej żywności medycznej mogłoby korzystnie wpłynąć na stan odżywienia, a tym samym tempo regeneracji organizmu poprawiając rokowania.


Kiedy warto rozważyć zastosowanie żywności medycznej?


Zwróć uwagę na jakość swojego jadłospisu i rozważ z lekarzem zastosowanie żywności medycznej, jeśli jesteś osobą z nadmierną masą ciała i:

  • wybierasz się na planowaną operację chirurgiczną,

  • zdiagnozowano u Ciebie chorobę nowotworową,

  • zmagasz się z ranami przewlekłymi,

  • masz ubogą i wybiórczą dietę,

  • jesteś osobą starszą.

Jaki rodzaj wsparcia żywieniowego może być korzystny dla osoby z nadmierną masą ciała?


Przede wszystkim, żywność medyczna powinna dostarczać Ci składnika lub składników, których brakuje w Twoim jadłospisie jednocześnie nie wnosząc do niego znacznych ilości energii. Jeśli takim składnikiem jest pełnowartościowe białko, możesz skorzystać z:

  • Resource Protein – to wysokobiałkowa żywność medyczna w płynie, która obok białka dostarcza także kompletu witamin i składników mineralnych, a przy tym nie więcej niż 250 kcal (w jednym opakowaniu),

  • Resource Instant Protein – to białko w proszku, które można dodać do każdego posiłku i dzięki temu zwiększyć udział tego składnika odżywczego w diecie, nie podnosząc znacznie energetyczności dania.

Czy wiesz, że utrata masy ciała u osoby z nadmierną masa ciała w czasie choroby jest niepokojącym objawem?


Jeśli jesteś osobą z nadmierną masą ciała, która w sposób niezamierzony utraciła powyżej 5% wyjściowej masy ciała (dla 90 kg to 4,5 kg) w ciągu 3 miesięcy lub powyżej 10% (dla 90 kg to 9 kg i więcej) w nieokreślonym czasie, zaliczasz się do grupy osób z ryzykiem niedożywienia. Jeśli czeka Cię hospitalizacja lub zdiagnozowano u Ciebie chorobę zwiększającą zapotrzebowanie na białko i energię, zadbaj o wsparcie żywieniowe.



Number of shares: {0}
Udostępnij:
ONS-Brand product Zone

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.