Nowotwór kości - żywienie

Żywienie - nowotwór kości

Nowotwór kości to rzadko występujący typ nowotworu - wskazuje się, że dotyczy on niespełna 1 % pacjentów onkologicznych. Najczęściej jest on zlokalizowany w miednicy, kościach długich nóg lub ramion. Symptomy, które mogą sugerować rozwój raka kości to m.in. odczuwanie bólu w kościach, osłabienie tkanki kostnej skutkujące występowaniem złamań czy niezamierzona utrata masy ciała1. Jednym z kluczowych elementów leczenia przeciwnowotworowego jest odpowiednio skomponowana dieta, wspierająca Twój układ odpornościowy. Dowiedz się, jak zadbać o prawidłowe żywienie w nowotworze kości.

Zalecenia żywieniowe w nowotworze kości - wskazówki

Występowanie nowotworu bardzo często związane jest z zaburzeniami stanu odżywienia. Zarówno leczenie, jak i sama choroba mogą nasilać niedożywienie poprzez, np. skutki uboczne terapii takie, jak brak apetytu, zaburzenia smaku, wymioty czy nudności2. Stan ten dodatkowo utrudnia właściwy przebieg leczenia, dlatego warto zadbać o prawidłowo skomponowany jadłospis podczas leczenia przeciwnowotworowego. Dieta w przypadku raka kości nie odbiega od ogólnie przyjętych zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej. Poniżej znajdziesz wskazówki żywieniowe, które mogą okazać się pomocne.

  1. Zadbaj o spożycie urozmaiconych posiłków.

    Zwróć uwagę, aby w Twoim codziennym jadłospisie znalazły się różnorodne produkty o jak najniższym stopniu przetworzenia. Jeżeli źle tolerujesz niektóre z nich, zastąp je takimi, które dostarczą Ci podobnych składników odżywczych.
  2. Częściej sięgaj po mniejsze porcje posiłków.

    Zadbaj o przynajmniej 4-5 posiłków dziennie z przerwą 3-4 h pomiędzy nimi. Kolację spożywaj najpóźniej 3 h przed pójściem spać. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi właściwą ilość cennych składników odżywczych, które zostaną optymalnie wykorzystane do walki z chorobą nowotworową.
  3. Wypróbuj nowe, nieznane dotąd produkty w swoim jadłospisie.

    Nie obawiaj się, że mogą Ci nie smakować - niektóre z nich możesz polubić właśnie teraz. Nie ograniczaj się do jednych i tych samych produktów, ponieważ preferencje żywieniowe często ulegają zmianie u chorych na nowotwory.
  4. Sięgaj codziennie po różnorodne warzywa i owoce.

    Ich spożycie może wesprzeć pracę Twojego układu odpornościowego, dzięki zawartości substancji bioaktywnych i przeciwutleniaczy. Wybieraj młode, różnokolorowe warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej. Jeżeli nie czujesz się po nich dobrze, spożywaj je dopiero po uprzednim gotowaniu w niewielkiej ilości wody czy na parze.
  5. Zwróć uwagę na spożycie zwiększonej ilości białka.

    Pełnowartościowe białko wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego, naprawę tkanek, a także walkę z infekcją. Jego zapotrzebowanie wzrasta w chorobie nowotworowej. Dobrym źródłem pełnowartościowego białka są produkty takie, jak mięso, jaja, ryby czy produkty mleczne. Możesz też rozważyć z lekarzem zastosowanie żywności medycznej, np. w postaci wysokobiałkowego preparatu Resource® Protein. Produkty Resource Protein to wsparcie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego i rekonwalescencji. Wdrożenie do codziennego jadłospisu preparatu Resource Protein może pomóc w uzupełnieniu zwiększonego zapotrzebowania na białko w chorobie nowotworowej.
  6. Nie zapomnij o produktach zbożowych w swoim menu.

    Postaraj się, w miarę możliwości, sięgać po produkty pełnoziarniste takie, jak płatki zbożowe, pieczywo czy makarony z mąki razowej. Jeżeli jednak doświadczasz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takich, jak np. biegunka i źle tolerujesz produkty zbożowe, ogranicz ich spożycie na rzecz jaśniejszego pieczywa czy drobniejszych kasz.
  7. Ogranicz spożycie pokarmów smażonych, wędzonych.

    W zamian przygotuj posiłki z wykorzystaniem metod takich, jak duszenie, gotowanie na parze czy w wodzie, a także pieczenie w folii.
  8. Unikaj spożycia węglowodanów prostych, które znajdziesz w produktach takich, jak cukier, ciastka, słodycze, napoje słodzone.

    Ich zwiększona ilość w codziennej diecie może nasilać część działań niepożądanych leczenia, np. nudności, zaparcie czy wymioty. Zamiast nich wybierz owoce czy desery o zmniejszonej zawartości cukru (np. puddingi, kisiele).
  9. Zwróć uwagę na systematyczną podaż płynów.

    Każdego dnia sięgaj po co najmniej 2 litry płynów, najlepiej w postaci wody przegotowanej, niegazowanej wody mineralnej czy słabych naparów herbat3,4.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego

Piśmiennictwo:

  1. Mayo Clinic. 2022. Bone cancer. Pobrany 16.08.2022 r., z https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-cancer/symptoms-causes/syc-20350217
  2. Kłęk S. Leczenie żywieniowe w onkologii. Onkologia w Praktyce Klinicznej 2011; 7(5):269-73.
  3. American Cancer Society. 2019. Nutrition for the Person With Cancer During Treatment. A Guide for Patients and Families. Pobrany 16.08.2022 r., z https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/cancer-control/en/booklets-flyers/nutrition-for-the-patient-with-cancer-during-treatment.pdf
  4. Jarosz M., Sajór I. 2017. Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin. Warszawa, PRIMOPRO.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein - do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.