Jak powinna wyglądać dieta osób z rakiem nerki?

Pacjent w trakcie dializy

Nowotwory nerki stanowią około 3% nowotworów diagnozowanych u osób dorosłych. Nieco częściej występują u mężczyzn niż u kobiet i dotykają najczęściej osób między 50. a 70. rokiem życia.

Nie ma jednej, odpowiedniej diety dla wszystkich osób z rakiem nerki. Dobrze, aby lekarz lub dietetyk stworzył dla Ciebie indywidualne zalecenia dietetyczne.

Dlaczego zalecenia dietetyczne dla walczących z rakiem nerki mogą się różnić?

Na zalecenia dietetyczne dla osób walczących z rakiem nerki, a szczególnie na ilość białka i składników mineralnych w diecie, kluczowy wpływ ma stadium zaawansowania nowotworu, wydolność zdrowej nerki i rodzaj prowadzonego leczenia. Inne zalecenia pojawią się, jeśli usunięto u Ciebie nerkę, inne, jeśli stosowane jest leczenie nerkozastępcze. Ponadto, lekarz lub dietetyk uwzględni Twój wiek, stan odżywienia i obecność ewentualnych chorób towarzyszących. Z tego względu, poniżej znajdziesz jedynie ogólne wskazówki, które nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Zalecenia żywieniowe podczas leczenia nowotworu nerki:

  1. Jedz warzywa i owoce.
    Produkty te powinny, podobnie jak u osób zdrowych, stanowić podstawę Twojej diety i wchodzić w skład każdego z posiłków w ciągu dnia. Jeśli surowe nie są dobrze tolerowane, spożywaj je po ugotowaniu lub w formie zup, przecierów czy purée. Możesz zapytać lekarza, czy w Twoim przypadku konieczne jest wykluczenie jakiejś grupy warzyw lub owoców.
  2. Sięgaj po produkty zbożowe.
    Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, wybieraj te pełnoziarniste, czyli pełnoziarniste pieczywo, brązowy makaron i ryż, grube kasze i płatki owsiane.
  3. Zapytaj lekarza, jaką ilość białka powinna dostarczać Twoja dieta.
    To bardzo istotne, ponieważ ilość rekomendowanego białka w Twojej diecie może wahać się od 0,6 g do nawet 2 g na kg masy ciała. To ogromny zakres, dlatego konsultacja jest tak istotna.

    Jeśli lekarz zaleci Ci ograniczanie białka (< 0,8 g/kg m.c.) nie oznacza to, że masz unikać go całkowicie! Zaplanuj w posiłkach umiarkowane ilości produktów bogatych w ten składnik. Warto w takiej sytuacji stawiać na białko najwyższej jakości - pochodzące z chudego mięsa, jaj, ryb i produktów mlecznych.

    Jeśli lekarz poinformuje Cię, że białko powinno być spożywane w ilościach standardowych (0,8-0,9 g/kg m.c.) lub zwiększonych (1,0 - 2,0 g/kg m.c.) koniecznie włączaj do każdego posiłku źródło białka zwierzęcego lub roślinnego - chude mięso, jaja, ryby, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, nasiona, orzechy, migdały, kasze.
  4. Zapytaj lekarza, czy zalecane jest u Ciebie ograniczanie w diecie ilości fosforu, sodu, potasu, wapnia.
    Może się okazać, że niezbędne jest zmniejszenie podaży tych składników. Sód, np. ograniczysz unikając produktów przetworzonych i typu fast-food, słonych przekąsek, produktów konserwowych, serów topionych i żółtych, gotowych wędlin i dosalania potraw.
  5. Stosuj dobrej jakości tłuszcze.
    Znajdziesz je w olejach roślinnych, a także rybach. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, który często wymaga specjalnej uwagi, jeśli występują choroby nerek. Unikaj natomiast nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, czyli tłustego mięsa, smalcu, tłustych serów, śmietan, produktów typu fast-food.
  6. Zapytaj lekarza, czy zalecane jest u Ciebie ograniczanie w diecie ilości płynów.
    Jest to konieczne, jeśli prowadzone są u Ciebie, np. dializy. W pozostałych przypadkach, zalecenia dotyczące spożycia płynów, najczęściej nie ulegają zmianie.
  7. Nie dopuść do rozwoju niedożywienia.
    Jeśli Twoja masa ciała spada, najprawdopodobniej spożywasz zbyt małą ilość energii w stosunku do Twoich potrzeb. Regularnie monitoruj swoją masę ciała. W przypadku jej utraty, przedyskutuj z lekarzem możliwość wprowadzenia do jadłospisu żywności medycznej, która pomoże Tobie uchronić się przed rozwojem niedożywienia. Poproś też lekarza o wskazówkę, jakie właściwości powinna mieć żywność medyczna którą zastosujesz - kluczowa jest wspomniana już powyżej ilość białka. Jeśli okaże się, że potrzebujesz produktu o wysokiej zawartości energii z białka odpowiedni może okazać się, np. Resource Protein.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.