Nowotwór trzustki - żywienie | Nestle Health Science
Back to all stories
0 minutes read

Wsparcie żywieniowe w leczeniu nowotworu gruczołu krokowego

Jeśli u Ciebie lub u bliskiej osoby wykryto raka prostaty, istotnym wsparciem Twojego leczenia powinna być odpowiednia dieta, która pokryje zwiększone na skutek choroby zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w tym białko. Dowiedz się więcej!

Nowotwory gruczołu krokowego są u mężczyzn drugą co do częstości przyczyną choroby nowotworowej i stanowią ponad 15% zachorowań. Do diagnozy raka prostaty najczęściej dochodzi w siódmej i ósmej dekadzie życia. Warto wiedzieć, że ryzyko zachorowania wzrasta gwałtownie od szóstej dekady życia osiągając maksimum po 75. roku życia.


Jakie są zalecenia żywieniowe dla osób w trakcie leczenia raka prostaty?


Zalecenia żywieniowe w przypadku raka prostaty niewiele różnią się od ogólnych zasad żywienia rekomendowanych podczas leczenia onkologicznego. Zgodnie z tymi wytycznymi:


1 Jedz częściej, zwłaszcza jeśli spożywane jednorazowo porcje są niewielkie. Ponadto, korzystaj z okresów lepszego apetytu.

2 Nie eliminuj wybranych produktów ze swojego jadłospisów „na zapas”. Jeśli dobrze je tolerujesz, nie ma takiej konieczności. Różnorodny jadłospis to większa szansa na zaspokojenie potrzeb żywieniowych.

3 Nie zapominaj o owocach i warzywach. Powinny stanowić podstawę diety. Zawarte w nich witaminy, składniki mineralne i błonnik są dla Ciebie bardzo ważne.

4 Jedz produkty zbożowe, a jeśli je tolerujesz, wybieraj te pełnoziarniste. Pamiętaj, że nie ma podstaw do stosowania diety bezglutenowej w czasie leczenia onkologicznego.

5 Zadbaj, by na talerzu nie zabrakło mięsa, ryb, jaj, produktów mlecznych, orzechów, nasion i roślin strączkowych. To źródła tak ważnego dla Ciebie białka. Jeśli podczas leczenia źle tolerujesz produkty mleczne, spróbuj tych bezlaktozowych zanim wyeliminujesz je z diety.

6 Do posiłków dodawaj dobre tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub tran.

7 Regularnie uzupełniaj rezerwy płynów w ciele, sięgając po wodę. Unikaj natomiast picia przed snem płynów działających diuretycznie, jak kawa czy piwo.

8 Skonsultuj z lekarzem wprowadzenie do diety żywności medycznej, np. Resource Protein, zwłaszcza jeśli dokucza Ci brak apetytu, chudniesz lub czujesz się osłabiony. Resource Protein to produkt odżywczy przypominający mleczny jogurt, który w swoim składzie zawiera komplet składników odżywczych, których potrzebujesz. Każda butelka dostarcza 18,8 g białka, czyli taką ilość jaka znajduje się w 3 jajach.


Więcej na temat ogólnych wytycznych dotyczących diety podczas leczenia onkologicznego przeczytasz w artykule: Onkologiczny elementarz, czyli ABC żywienia w chorobie nowotworowej




Niektóre pokarmy mogą obniżać poziom swoistego antygenu prostaty we krwi (PSA), co prawdopodobnie może zmniejszać ryzyko nawrotu raka prostaty i poprawia długość przeżycia?



Wśród nich należy wymienić:


  • pokarmy bogate w likopen – pomidory i przetwory z pomidorów,

  • produkty sojowe – soja, napoje sojowe, tofu,

  • produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 – oleje rybie, orzechy włoskie,

  • produkty bogate w betakaroten – marchew, dynia, brokuł, szpinak,

  • produkty bogate w witaminę E – oleje roślinne, migdały, orzechy laskowe,

  • produkty bogate w witaminę C – papryka, truskawki, natka pietruszki,

  • produkty bogate w selen, np. orzechy brazylijskie.


Dla każdego z wymienionych powyżej produktów konieczne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić ich korzystny i długofalowy wpływ na poziom swoistego antygenu prostaty we krwi. Miej na uwadze jednak, że nawet, jeśli takie działanie w przyszłości się nie potwierdzi ich włączenie do jadłospisu dostarcza Ci także innych, cennych składników odżywczych.



Number of shares: {0}
Udostępnij:
ONS-Brand product Zone

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.