Back to all stories
0 minutes read

Ważnym elementem procesu rekonwalescencji po powrocie do domu, obok ćwiczeń (rehabilitacji), oszczędnego trybu życia i spokojnego powrotu do pełni sprawności, jest prawidłowa i zbilansowana dieta. Poniżej znajdziesz wskazówki w jaki sposób możesz zadbać o swój organizm, który po trudach zabiegu potrzebuje dodatkowego wsparcia żywieniowego, by wrócić do pełni zdrowia.



Twój codzienny jadłospis ma na celu zregenerować organizm po zabiegu kardiologicznym. Większość zaleceń umieszczonych poniżej to po prostu zalecenia wynikające z zasad prawidłowo zbilansowanej diety. Dla Ciebie i Twojego zdrowia ich stosowanie ma jednak jeszcze większe znaczenie!

Jedz regularnie i zdrowo
- regularne pory posiłków wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego (trawiennego) i powodują, że odczuwasz apetyt w podobnych godzinach.
Jedz 5 posiłków w ciągu dnia
- większa ilość posiłków to większa szansa, że dostarczysz sobie wszystkich składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jedz duże ilości warzyw i owoców
- warzywa i owoce zawierają ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi potas, a także błonnik i wiele witamin, w tym witaminę C, a także inne składniki, np. te o działaniu antyoksydacyjnym.
Wybieraj produkty z pełnego ziarna
- produkty z pełnego ziarna w tej samej objętości zawierają nawet kilka razy więcej składników mineralnych, np. cennego magnezu, niż te pochodzące z białej mąki.
Pamiętaj o produktach mlecznych
- produkty mleczne to źródło wapnia ważnego dla pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego. Najlepsze będą te częściowo odtłuszczone.
 Jedz ryby i owoce morza
- ryby i owoce morza zawierają cenne dla układu krążenia kwasy tłuszczowe Omega-3. Sięgaj po nie przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Wybieraj chude mięso, jaja i nie zapominaj o roślinach strączkowych
- chude mięso, jaja i rośliny strączkowe to obok ryb i produktów mlecznych ważne źródła białka.
Nie bój się “dobrego” tłuszczu
- do posiłków dodawaj oliwę z oliwek, olej rzepakowy i olej lniany, a także orzechy, np. włoskie. Te produkty, podobnie jak ryby, zawierają cenne kwasy tłuszczowe.
Gotuj w domu i dbaj o to, jak jesz
- dzięki gotowaniu w domu będziesz mieć wpływ na składniki, których używasz do przygotowania posiłku, a jedzenie w grupie lub w towarzystwie rodziny korzystnie wpływa na Twój apetyt.
Zmniejsz spożycie soli spożywczej
- nadmiar sodu, czyli składnika soli wpływa niekorzystnie na układ krążenia człowieka. Spróbuj zmniejszyć ilość soli dodawanej do posiłków, a także unikaj produktów o wyraźnie słonym smaku.


Dlaczego białko jest tak ważne w powrocie do zdrowia?

Proces gojenia rany pooperacyjnej powoduje, że potrzebujesz więcej białka niż zazwyczaj. To dlatego w każdym Twoim posiłku powinny pojawiać się produkty będące źródłem pełnowartościowego białka. Dodawaj do nich, np. chude mięso (drób bez skóry – kurczak, indyk, królik, cielęcina, młoda wołowina, chudy schab), ryby, jaja i produkty mleczne.

Uzyskaj więcej informacji o gojeniu ran pooperacyjnych.

Do posiłku, po konsultacji z lekarzem możesz dodać także specjalny koncentrat białka w proszku przeznaczony dla osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, np. Resource Instant Protein. Nie zmieni on smaku Twojej potrawy i łatwo się rozpuszcza.

Co robić, jeśli dokucza Ci brak apetytu lub nie jesteś w stanie zjeść całego posiłku?

Po operacji może utrzymywać się u Ciebie brak apetytu. Jeśli ta sytuacja dotyczy właśnie Ciebie, spróbuj jeść mniejsze ilości, ale częściej. Nie czekaj do pory posiłku i jedz wtedy, kiedy masz apetyt.

Spróbuj mieć pod ręką także takie przekąski, które lubisz np. jogurt, owoce. Jeśli mimo starań
zauważysz, że Twoja masa ciała spada, a brak apetytu utrzymuje się przez dłuższy czas,
skontaktuj się jak najszybciej z lekarzem. Oceni on Twój stan odżywienia i w razie konieczności
zaleci wprowadzenie doustnych preparatów odżywczych, np. Resource 2.0 lub Resource Protein.

Spróbuj mieć pod ręką także takie przekąski, które lubisz np. jogurt, owoce. Jeśli mimo starań zauważysz, że Twoja masa ciała spada, a brak apetytu utrzymuje się przez dłuższy czas, skontaktuj się jak najszybciej z lekarzem. Oceni on Twój stan odżywienia i w razie konieczności zaleci wprowadzenie doustnych preparatów odżywczych, np. Resource 2.0 lub Resource Protein.

ONS-Brand product Zone
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.