Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kebab z kurczaka z migdałami i duszonym koprem włoskim

Kategoria: Obiady i kolacje

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki


3 piersi z kurczaka
1 drobiowa kostka rosołowa
4 świeże główki kopru włoskiego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 puszka koncentratu pomidorowego
2 łyżki poszatkowanych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka curry w proszku
1 łyżka miodu
400 g pomidorów siekanych
17,2 g błonnika PHGG


Przygotowanie:


1. Koper włoski, cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w rondelku z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, kostkę rosołową i 500 ml wody, następnie duś delikatnie przez co najmniej 30 minut. Dodaj miód, błonnik PHGG i zamieszaj.
2. Kurczaka pokrój w kostkę i nabij na 4 szaszłyki. Migdały podpraż na patelni i odstaw z ognia. Szaszłyk usmaż na patelni z pozostałą oliwą z oliwek. Podsmaż na złoty kolor, posyp curry w proszku i kontynuuj smażenie na małym ogniu przez około 10 minut. Posyp prażonymi migdałami i podaj z duszonym koprem włoskim.
Nasza wskazówka:
Dodaj trochę ziół prowansalskich do duszonego kopru włoskiego.



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 11,4 g błonnika na porcję, co stanowi 46% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów