Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Owsianka miodowa

Kategoria: Śniadania

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki


80 g płatków owsianych
400 ml wody
200 ml częściowo odtłuszczonego mleka UHT
2 łyżki miodu
1 łyżka migdałów
1 łyżka orzechów laskowych
2 łyżki rodzynek
1 jabłko
sok z jednej cytryny
1 szczypta soli
8,6 g błonnika PHGG


Przygotowanie:

1. Wsyp płatki owsiane do wody, dodaj mleko z odrobiną soli oraz rodzynki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj błonnik PHGG i ponownie wymieszaj.

2. Jabłko pokrój w drobną kostkę i oblej sokiem z cytryny. Dodaj je do płatków owsianych razem z miodem.

3. Podziel owsiankę na dwie miski. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.

Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym, które lubisz, np.: owsianym, sojowym, migdałowym



Dobrze wiedzieć:

Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.

Ten przepis zawiera łącznie 7,7 g błonnika na porcję, co stanowi 31% zalecanej dziennej dawki błonnika.

Odkryj więcej przepisów