TOSTY Z AWOKADO i RICOTTĄ
Kategoria: Śniadania
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Masa z ricottą:
| pół kubka ricotty | |
| 2 łyżki białego serka | |
| 1 łyżka mleka | |
| 8,6 g błonnika PHGG | |
| 1 szczypta soli | |
| 1 szczypta czarnego pieprzu |
| 1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie plastry | |
| 2 kromki chleba pełnoziarnistego, opcjonalnie delikatnie podpieczonego | |
| 5 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół i podsmażonych na oliwie z oliwek | |
| 1 szczypta oregano |
Przygotowanie
Masa z
ricottą:
Połącz wszystkie
składniki w misce i odstaw.
Reszta składników:
Plasterki awokado ułóż na
chlebie, posmarować przygotowaną masą,
udekoruj podsmażonymi
pomidorami i posyp oregano.
Nasza wskazówka:
Pomidory podsmaż na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Warto poczekać, aż lekko zmiękną.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji
Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej
25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 15
g błonnika na porcję, co stanowi 60%
zalecanej dziennej dawki błonnika.

1
5 min