Łatwa zupa groszkowa
Kategoria: Obiady i kolacje
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
| 250 g groszku łuskanego | |
| 6 łyżek śmietany 30% tłuszczu | |
| Kilka liści laurowych | |
| Szczypta tymianku | |
| Kilka liści pietruszki | |
| 6 szczypt soli | |
| 2 szczypty pieprzu | |
| 25,8 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Rozdrobniony groszek, zioła, sól i pieprz włóż do garnka i gotuj 30 minut, od momentu wrzenia. Dodaj błonnik PHGG i zamieszaj.
2. Podawaj zupę z łyżką śmietany i pietruszką.
Nasza wskazówka:
Danie można posypać również posiekaną świeżą kolendrą.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 7,6 g błonnika na porcję, co stanowi 30% zalecanej dziennej dawki błonnika.

1
5 min