![](/sites/g/files/dnigna346/files/PAPAYA-CREAM-AND-STRAWBERRY.jpg)
KREM Z PAPAI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-drinks-ico.png)
Kategoria: Desery
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-star-ico.png)
Poziom trudności: łatwy
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-portion-ico.png)
Liczba porcji: 2
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-clock-icon.png)
Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
Składniki
Krem:
pół papai | |
1 opakowanie odtłuszczonego jogurtu naturalnego | |
8,6 g błonnika PHGG | |
Sos truskawkowy: | |
pół szklanki truskawek |
Przygotowanie:
Krem:
W mikserze zmiksuj wszystkie składniki. Chłódź przez 1 godzinę w lodówce.
Sos truskawkowy:
Na patelni, podgrzej truskawki z 3 łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania konsystencji galaretki. Podawaj na zimno z kremem.
Nasza wskazówka:
W razie potrzeby, zastąp gałązkę mięty gałązką rozmarynu.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 5,7 g błonnika na porcję, co stanowi 23% zalecanej dziennej dawki błonnika.