![](/sites/g/files/dnigna346/files/fresh-fruit-salad.jpg)
Sałatka ze świeżych i suszonych owoców
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-drinks-ico.png)
Kategoria: Desery
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-star-ico.png)
Poziom trudności: łatwy
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-portion-ico.png)
Liczba porcji: 4
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-clock-icon.png)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
2 jabłka | |
2 gruszki | |
1 banan | |
1 pomarańcza | |
1 granat | |
150 g malin | |
2 łyżki suszonych owoców (rodzynek, śliwek, moreli) | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Umyj i pokrój jabłka i gruszki w kostkę. Usuń pestki z granatu. Pomarańczę obierz nożem, aby usunąć białe części, a następnie podziel ją na cząstki.
2. Pokrój morele i śliwki na połówki.
3. Wymieszaj wszystkie owoce, dodaj błonnik PHGG, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.
Nasza wskazówka:
Możesz zmieniać owoce w zależności od pory roku.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 11,9 g błonnika na porcję, co stanowi 48% zalecanej dziennej dawki błonnika.