![](/sites/g/files/dnigna346/files/melon-soup.jpg)
Zupa melonowa
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-drinks-ico.png)
Kategoria: Obiady i kolacje
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-star-ico.png)
Poziom trudności: łatwy
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-portion-ico.png)
Liczba porcji: 4
![](/sites/g/files/dnigna346/files/optifibreen_factory_boost_com/themes/site/optifibre_en/assets/images/icons/d-clock-icon.png)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
1 duży melon | |
100 g gorzkiej czekolady | |
2 łyżki płatków kukurydzianych | |
10 liści mięty | |
17,2 g błonnika PHGG |
Przygotowanie:
1. Obierz melona, pokrój i zblenduj go. Odstaw w chłodne miejsce.
2. Rozpuść czekoladę w garnuszku (można dodać odrobinę wody lub mleka). Dodaj płatki kukurydziane i błonnik PHGG. Wymieszaj, a następnie rozłóż masę na papierze do pieczenia. Schłódź w lodówce przez godzinę.
3. Podziel zupę melonową na 4 porcje, a następnie posyp czekoladowymi płatkami kukurydzianymi przed podaniem.
Nasza wskazówka:
Melona można w tym przepisie zastąpić arbuzem.
Dobrze wiedzieć:
Normy żywienia dla Populacji Polski z 2020 zalecają spożycie co najmniej 25 g błonnika dziennie przez osoby dorosłe.
Ten przepis zawiera łącznie 8 g błonnika na porcję, co stanowi 32% zalecanej dziennej dawki błonnika.