Back to all stories
0 minutes read

Zapoznaj się z 1 i 2 częścią onkologicznego elementarza. PRZECZYTAJ!





Czy wiesz, dlaczego prawidłowe odżywianie jest tak ważne dla pacjentów onkologicznych?

Zbilansowana dieta pomaga poczuć się lepiej, zachować siłę i energię, a także utrzymać prawidłową masę ciała i lepiej znosić działania niepożądane terapii.



J

jak Jakość tłuszczu


Liczy się nie tylko ilość, ale także jakość. To stwierdzenie dotyczy także tłuszczów, które są elementem Twojej diety. Jeśli to możliwe spróbuj włączyć do jadłospisu takie produkty jak:


  • olej lniany

  • olej rzepakowy

  • oliwa z oliwek

  • ryby i tran

Jeśli nie masz problemów z rozdrabnianiem pokarmów, spróbuj także jeść orzechy. Wszystkie te produkty zawierają cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które korzystnie wpływają, m.in. na pracę układu krążenia, a także działają przeciwzapalnie, co ma szczególne znaczenie podczas choroby. Ponadto, wykazano, że mogą one wpływać na obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, piersi, prostaty, czy śluzówki macicy.




K

jak Kondycja fizyczna


Większość ekspertów rekomenduje, aby podczas leczenia onkologicznego, a także po jego zakończeniu utrzymywać średnio-intensywną aktywność fizyczną, oczywiście pod ścisłym nadzorem lekarza prowadzącego. Jeśli lekarz nie zaleci inaczej możesz spróbować na początek wprowadzić do swojego planu dnia spacery i obserwować reakcję organizmu na wysiłek.



Dopasowany do Twoich możliwości ruch, podobnie jak u osób zdrowych, wpłynie pozytywnie nie tylko na Twój układ krążenia, ale także poprawi samopoczucie.
Dopasowany do Twoich możliwości ruch, podobnie jak u osób zdrowych, wpłynie pozytywnie nie tylko na Twój układ krążenia, ale także poprawi samopoczucie.


L

jak Laktoza


Nie ma wskazań do rutynowego stosowania diety bezlaktozowej, a tym bardziej diety bezmlecznej podczas leczenia onkologicznego. Niestety, w okresie leczenia cytostatykami lub radioterapii może się pojawić u Ciebie przejściowa nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego naturalnie w słodkim mleku, mleku w proszku, śmietanie, maślance, białych serach, a także jogurtach i kefirach. Najpopularniejsze objawy nietolerancji laktozy to wzdęcia i biegunki.



W przypadku wystąpienia nietolerancji dietę bezlaktozową stosuj jeszcze 6-10 tygodni po zakończeniu leczenia.
W przypadku wystąpienia nietolerancji dietę bezlaktozową stosuj jeszcze 6-10 tygodni po zakończeniu leczenia.


M

jak Monitoring stanu odżywienia


Jeśli mimo wielu starań nie jesteś w stanie jeść tyle ile potrzeba, Twój stan odżywienia się pogarsza, a masa ciała spada, lekarz prowadzący prawdopodobnie zaleci Ci wsparcie żywieniowe. Polega ono na podawaniu specjalnych preparatów odżywczych, jak np. <Resource Protein.




Wysokobiałkowy

18,8 g białka/200 ml

Normokaloryczny

250 kcal/200 ml




Preparaty odżywcze w niewielkiej objętości zawierają ściśle określoną ilość cennych składników odżywczych, a ponadto są dostępne w różnych smakach, co ułatwia ich stosowanie. Wsparcie żywieniowe powinno być zawsze regularnie monitorowane przez lekarza i dopasowane indywidualnie do Twoich potrzeb.



N

jak Niedożywienie


To poważny problem diagnozowany wśród pacjentów onkologicznych. Objawy niedożywienia lub wyniszczenia mogą dotyczyć od 30-85% chorych w zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania choroby nowotworowej. Najbardziej narażeni są na nie chorzy na nowotwory układu pokarmowego, głowy i szyi, a także płuc i gruczołu krokowego. Niestety, jego następstwem jest zwiększenie liczby powikłań, pogorszenie rokowań i wydłużenie czasu pobytu w szpitalu. Koniecznie monitoruj swój stan odżywienia z lekarzem prowadzącym.





Dalsza część onkologicznego elementarza żywieniowego już wkrótce!

ONS-Brand product Zone

Piśmiennictwo

  1. Kłęk, S. i in. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Onkol. Prak. Klin. 2015, 11:4, 173-190
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/canjclin.56.6.323


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko.