Zapoznaj się z poprzednimi częściami onkologicznego
elementarza.
PRZECZYTAJ!
Czy wiesz, że leczenie onkologiczne może przyczyniać się do problemów utrudniających
dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych?
Utrata apetytu, a także zmiana w odczuwaniu smaków i nudności czy wymioty mogą ograniczać ilość
spożywanych produktów. Jeśli prowadzą do znacznych ograniczeń w przyjmowaniu pokarmów, warto z
lekarzem rozważyć wprowadzenie wsparcia w postaci doustnych preparatów odżywczych, by zapobiec lub
zaradzić niedożywieniu organizmu.
jak Odpowiednie nawodnienie
Zwiększenie ilości płynów jest pomocne także w przypadku wystąpienia zaparć, a także suchości w
jamie ustnej. Najlepszym wyborem będzie dla Ciebie oczywiście woda. W ciągu dnia
możesz sięgać także po słabe napary herbaty, kawę zbożową, a jeśli tolerujesz, także po słabą kawę.
W przypadku soków koniecznie zapytaj lekarza, czy nie wpływają one na działanie stosowanych leków.
To one powinny być podstawowym źródłem energii
w Twojej diecie i elementem każdego głównego posiłku. W posiłkach nie powinno zabraknąć kasz, makaronów, pieczywa, a także ryżu. Jeśli dokuczają Ci zaparcia i nie musisz z przyczyn medycznych ograniczać ilości błonnika, wybierz ciemne pieczywo, pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, a także grube kasze jak pęczak, czy gryczana. Jeśli cierpisz z powodu biegunek, wybierz biały ryż i makaron, delikatne pieczywo pszenne i kaszę jaglaną lub mannę.
Oprócz energii, produkty zbożowe to dla Ciebie także źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Również ta żywieniowa! Po zakończeniu leczenia także dbaj o swój sposób zdrowego odżywiania. Choć sama dieta nie jest w stanie zapobiec nawrotowi choroby, może pomóc Ci odzyskać siły, a także odbudować Twoje ciało. Co w takim razie szczególnie warto włączyć do jadłospisu? Duże ilości warzyw
i owoców, produkty pełnoziarniste, chude produkty mleczne, a także rośliny strączkowe. Ponadto, sięgaj po chude mięso i unikaj nadmiaru tłuszczu, cukru, a także soli.
Smak ma ogromne znaczenie, bo w dużej mierze decyduje o tym, czy zjesz posiłek, a tym samym dostarczysz sobie składników odżywczych. Niestety, leczenie onkologiczne może zmienić to, w jaki sposób odczuwasz smak potraw. Dotychczas lubiane posiłki mogą nagle stać się dla Ciebie nieakceptowalne. Nie bój się mówić o tym Twoim bliskim i szukać nowych rozwiązań kulinarnych w kuchni.
W przypadku Resource Protein masz do wyboru produkty o smaku truskawkowym, czekoladowym lub morelowym. Wybierz ten, który najlepiej Ci odpowiada.
Dalsza część onkologicznego elementarza żywieniowego już wkrótce!