Onkologiczny elementarz, czyli ABC żywienia w chorobie nowotworowej cz. V

Kobieta w chuście

Zapoznaj się z poprzednimi częściami onkologicznego elementarza. PRZECZYTAJ!

Część 1 Część 2 Część 3 Część 4

Czy wiesz, czym jest prawidłowe odżywianie podczas leczenia onkologicznego?

Stanowi je zbilansowana dieta, która dostarczy wszystkich składników odżywczych potrzebnych do walki z chorobą, w tym cennego białka. Zapotrzebowanie na te składniki u poszczególnych pacjentów może znacznie się różnić, dlatego powinno zostać określone indywidualnie.

Tjak Tolerancja glutenu

Jeśli nie cierpisz na celiakię, nie ma wskazań do stosowania diety bezglutenowej podczas leczenia onkologicznego.

Eliminując produkty zbożowe pochodzące z pszenicy, żyta i jęczmienia, ograniczasz sobie możliwości dostarczenia wielu składników odżywczych, w tym białka, witamin z grupy B, witaminy E, a także żelaza, cynku i magnezu.

Lekarz może polecić Ci stosowanie diety bezglutenowej w przypadku ciężkiego zapalenia jelit występującego w wyniku radio- lub chemioterapii. Nie podejmuj samodzielnie decyzji o eliminacji glutenu.

Ujak Urozmaicenie posiłków

Im bardziej różnorodny będzie Twój jadłospis, tym większa szansa, że dostarczysz sobie większości składników odżywczych. Jeśli Twoje menu jest bardzo monotonne, dokucza Ci brak apetytu i spożywasz tylko kilka wybranych produktów, rozważ z lekarzem wprowadzenie dodatkowego wsparcia żywieniowego w postaci doustnych preparatów odżywczych, np. Resource Protein (teraz dostępny w NOWYM smaku owoców leśnych). To produkt kompletny pod względem odżywczym do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka jego wystąpienia.

Molecule

Wysokobiałkowy

18,8 g białka/200 ml

Battery

Normokaloryczny

250 kcal/200 ml

Wjak Warzywa

Warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych, powinny być podstawą Twojej codziennej diety i elementem każdego posiłku. Zawierają w sobie wiele cennych witamin, składników mineralnych, a także innych substancji, które pełnią rolę antyoksydantów. Najkorzystniejsze i najbardziej wartościowe będą te w formie surowej. Jeśli ze względu na stan zdrowia nie możesz spożywać warzyw i owoców na surowo nie eliminuj ich całkowicie z diety. Jedz je w postaci przetworzonej, czyli gotowanych jarzynek, zup, sosów warzywnych, a także musów.

Zjak Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne do których się stosujesz powinny pokrywać Twoje zapotrzebowanie na podstawowe składniki diety takie jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, a także wodę.

To dlatego tak ważne jest, abyś samodzielnie nie stosował diet eliminacyjnych, szczególnie tych eliminujących grupy produktów dostarczających białko, lub innych modyfikacji żywieniowych polecanych przez niepewne źródła. Jeśli masz wątpliwości, co powinieneś jeść skorzystaj z porady dietetyka. Jest to zalecane przez ekspertów na każdym etapie leczenia onkologicznego począwszy od momentu rozpoznania choroby poprzez jej leczenie, rekonwalescencję, aż do profilaktyki wtórnej.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty dla pacjenta onkologicznego

Piśmiennictwo:

  1. Kłęk, S. i in. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Onkol. Prak. Klin. 2015, 11:4, 173-190.
  2. Normy żywienia dla populacji Polskiej 2017
  3. Ruxton C. Compliance with Oral Nutritional Supplements and the Role of Taste. CN Focus Vol.6 No.2 June 2014

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0, Resource 2.0+Fibre: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Diabet Plus: Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia lub ryzyka niedożywienia u pacjentów z zaburzeniami metabolizmu glukozy. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Refresh: Do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Impact Oral: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym.