Leczenie czerniaka skóry - jak odpowiednia dieta może wspomóc walkę z chorobą

kobieta wyciska sok
kobieta wyciska sok

Czerniaki skóry to jeden z rodzajów raka skóry, który rozwija się znacznie rzadziej w porównaniu do innych typów nowotworów skóry. Jest on jednak jednym z najbardziej niebezpiecznych, co wynika ze zwiększonego ryzyka rozprzestrzenienia się do innych części ciała, w zaawansowanym stadium. Leczenie czerniaka często wywołuje skutki uboczne, które mogą utrudniać prawidłowe żywienie. Warto zatem, w tym czasie, zwrócić uwagę na odpowiednie odżywienie organizmu, które może wesprzeć chorego w walce z rakiem1,2. Poznaj znaczenie żywienia pacjentów cierpiących na czerniaka, a także dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta w chorobie nowotworowej.

Znaczenie żywienia w leczeniu czerniaka skóry

Jeżeli zmagasz się z czerniakiem, prawidłowo skomponowany jadłospis może wspomóc proces leczenia, łagodząc tym samym skutki uboczne terapii, takie jak mdłości, wymioty czy brak apetytu, które nie sprzyjają spożyciu pokarmów. Poszczególne produkty mogą w tym czasie smakować inaczej niż zwykle, a odczuwanie zmęczenia czy dyskomfortu może dodatkowo utrudniać żywienie. Warto jednak przyjrzeć się bliżej codziennej diecie i postarać ją odpowiednio zbilansować. Zadbanie o stan odżywienia w raku skóry może mieć wpływ na przebieg choroby.

Jakie zatem korzyści może przynieść Ci prawidłowe żywienie?

  • utrzymanie odpowiedniej masy ciała,
  • lepsze gojenie ran i regenerację,
  • zachowanie siły i energii,
  • ograniczenie ryzyka infekcji,
  • lepsze samopoczucie2,3.

Wskazówki żywieniowe przy leczeniu czerniaka skóry

Dieta pacjentów, zmagających się z czerniakiem, powinna uwzględniać kilka istotnych zasad. Przekonaj się, czy wiesz, jakie są kluczowe zalecenia żywieniowe, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie.

  1. Spożywaj częściej mniejsze porcje posiłków.

    Spróbuj sięgać po 5-6 posiłków w ciągu dnia, z przerwą ok. 3 h pomiędzy nimi. Dzięki temu zapewnisz swojemu organizmowi odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, co pomoże w lepszej tolerancji wdrożonego leczenia. Spożywanie mniejszych porcji posiłków może okazać się pomocne w złagodzeniu nudności.

  2. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu.

    Postaraj się regularnie sięgać po płyny, aby zapobiec odwodnieniu. Niewystarczająca ilość wody w organizmie może przyczynić się do odczuwania zmęczenia, nudności czy zawrotów głowy.

  3. Zwróć uwagę na żywność bogatą w białko.

    Białko powinno stanowić kluczową część Twojej codziennej diety. Choroba nowotworowa zwiększa zapotrzebowanie organizmu na białko i energię. Białko wspiera układ odpornościowy w walce z chorobą, pomaga w odbudowie tkanek, a także wspomaga pracę mięśni. Warto zadbać o zwiększone spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, ze względu na konieczność dostarczenia większej ilości lepiej przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Które produkty odznaczają się dużą zawartością białka? Jest to przede wszystkim chude mięso (w tym kurczak czy indyk), ryby, jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne (w tym jogurt, mleko czy ser) czy nasiona roślin strączkowych.

  4. Nie zapomnij o spożyciu różnorodnych warzyw i owoców.

    Produkty te dostarczają cennych antyoksydantów, które mogą dodatkowo wesprzeć Twój organizm w walce z chorobą. Sięgaj po różnokolorowe warzywa i owoce, spożywając przynajmniej 5 porcji dziennie.

  5. Zadbaj także o pełnoziarniste produkty zbożowe w codziennym menu.

    Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów, a także błonnika. Ich spożycie pomaga w zachowaniu odpowiedniej ilości energii. Regularnie sięgaj po chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane czy pełnoziarniste makarony.

  6. Zwróć również uwagę na źródło tłuszczów w codziennej diecie.

    Wybieraj tzw. „zdrowe tłuszcze”, czyli tłuszcze nienasycone, pochodzenia roślinnego, np. oliwę z oliwek, orzechy, nasiona czy awokado. Spożywaj potrawy gotowane, pieczone lub grillowane zamiast smażonych, tłustych i ciężkostrawnych.

  7. Unikaj spożycia słodyczy oraz produktów o dużej zawartości cukru.

    Produkty zawierające cukry dodane (w tym słodycze czy desery), nie zapewnią Twojemu organizmowi żadnych korzyści. Zastąp je wartościową przekąską, np. ulubionym owocem czy jogurtem z granolą.

  8. Modyfikuj sposób żywienia w zależności od skutków ubocznych terapii.

    Leczenie czerniaka może mieć wpływ na występowanie dyskomfortu związanego z pracą jelit takich, jak wzdęcia, biegunki, zaparcia czy gazy. Wprowadzenie odpowiednich zmian w jadłospisie może złagodzić ich występowanie. Przykładowo, jeżeli doświadczasz biegunki, wybieraj posiłki o zmniejszonej zawartości błonnika, tłuszczu czy laktozy. Zwróć szczególną uwagę na właściwe nawodnienie organizmu - w tym celu pij przynajmniej 2 litry płynów dziennie3,4,5.

Żywność medyczna jako dodatkowe wsparcie żywieniowe podczas leczenia czerniaka skóry

Jeżeli jednak spożycie posiłków jest dla Ciebie utrudnione, możesz skonsultować z lekarzem wprowadzenie dodatkowego wsparcia w postaci żywności medycznej. Skutki uboczne leczenia mogą utrudniać prawidłowe żywienie, zwiększając tym samym ryzyko niedoborów żywieniowych, co może w konsekwencji prowadzić do niedożywienia. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to preparaty odżywcze, które zostały dostosowane do potrzeb żywieniowych pacjentów i mogą okazać się pomocne w dostarczeniu właściwej ilości energii i składników odżywczych. Przy zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na energię oraz białko w chorobie nowotworowej, pomocne może okazać się wdrożenie produktu Resource Protein czy Resource 2.0. Resource Protein to preparat o zwiększonej zawartości białka, który zawiera aż 18,8 g pełnowartościowego białka w jednej butelce. Natomiast Resource 2.0 pozwala na uzupełnienie jadłospisu w cenną energię, dostarczając aż 400 kcal w jednej butelce. Uzupełnienie jadłospisu w żywność medyczną może poprawić Twój stan odżywienia.

Udostępnij artykuł:

Powrót do "Strefa wiedzy"

Polecane produkty
dla pacjenta onkologicznego

Piśmiennictwo:

  1. American Cancer Society. What Is Melanoma Skin Cancer? Pobrany 24.02.2023 r., z
    https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/what-is-melanoma.html
  2. Krzakowski M., Jach R. 2022. Co warto wiedzieć. Rak skóry, czerniak i znamiona skóry. Warszawa, PRIMOPRO.
  3. University Health Network. 2022. What to Eat & Drink During Melanoma Treatment. Pobrany 27.02.2023 r., z
    https://www.uhn.ca/PrincessMargaret/PatientsFamilies/Patient_Family_Library/diet_nutrition/pages/eat_drink_melanoma_treatment.aspx
  4. Leukemia & Lymphoma Society. Melanoma. Pobrany 27.02.2023 r., z https://pearlpoint.org/i-have-melanoma-what-should-i-eat/
  5. Jarosz M., Sajór I. 2017. Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin. Warszawa, PRIMOPRO.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein - do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource 2.0 - do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.