surgery_header

Dieta przed i po operacji wspomaga powrót do zdrowia


Przygotowanie do operacji i właściwa dieta po operacji
W okresie przygotowania do operacji właściwe żywienie może zmniejszać negatywne skutki operacji i przyczynić się do szybszego powrótu do zdrowia po zabiegu.

Szacuje się, że na całym świecie wykonuje się każdego roku ponad 230 milionów dużych operacji,1 a dzięki rozwojowi medycyny liczba powikłań może być ograniczona do minimum. Niemniej jednak chory nadal musi powrócić do zdrowia po zabiegu, co jest możliwe dzięki zmobilizowaniu sił organizmu do rozpoczęcia procesu gojenia. W procesie rekonwalescencji po zabiegu istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Odpowiednie odżywianie się jest niezbędne dla szybkiego powrotu chorego do zdrowia po zabiegu. Bez względu na to, czy chory może samodzielnie jeść, czy też musi być żywiony przez zgłębnik, ważne jest wczesne dostarczenie niezbędnych substancji odżywczych. Wielu pacjentów pomimo regularnego przyjmowania posiłków nie zaspokaja swojego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast osoby poddawane dużemu zabiegowi operacyjnemu posiadają szczególne potrzeby żywieniowe, których nie można z łatwością zaspokoić samą dietą.

Europejskie Towarzystwo Żywienia i Metabolizmu (ESPEN, European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) zaleca stosowanie żywienia immunomodulującego (arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy) drogą przewodu pokarmowego na 5-7 dni przed planowaną operacją niezależnie od stanu odżywienia pacjenta. Prawidłowy stan odżywienia pozytywnie wpływa na wyniki leczenia operacyjnego, zmniejsza liczbę powikłań pooperacyjnych oraz skraca czas hospitalizacji.

Źródła:

1. Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet. 2008;372(9633):139-44.
2. Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
3. Windsor A, Braga M, Martindale R. Fit for surgery: an expert panel review on optimizing patients prior to surgery, with a particular focus on nutrition. Surgeon. 2004;2(6):315-9.
4. Martindale RG, McClave SA, Taylor B, Lawson CM. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):5S-20S.



PRODUKTY DO STOSOWANIA W OKRESIE OKOŁOOPERACYJNYM
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.